EUROPSKA LIGA

Dinamo doživio težak poraz u Salzburgu

Četvrtak, 23. listopada 2014. 22:36 Napisao/la  SC

Skupina D, 3. kolo: RB Salzburg - Dinamo 4:2

Europska liga - Skupina D, 3. kolo

RB SALZBURG - DINAMO 4:2

Red Bull Arena, Salzburg. Gledatelja 18.000

Sudac: Serdar Gozubuyuk (Nizozemska) 6.5

Strijelci: 1:0 Alan (14) 2:0 Alan (45) 3:0 Ramalho (49) 4:0 Alan (52) 4:1 Ademi (81) 4:2 Henriquez (89)

Žuti kartoni: Ilsanker (RB Salzburg) Sigali, Vukojević (Dinamo)

RB SALZBURG: Gulacsi 6 - Ankersen 6.5, Ramalho 6.5, Hinteregger 6, Ulmer 6 (70 Lazaro -) - Kampl 7.5, Ilsanker 6.5, Leitgeb 6.5 (82 Keita -), Bruno 6.5 - Alan 8 (70 Sabitzer -), Soriano 6.5

DINAMO: Eduardo 5 - Pivarić 5 (65 Vukojević 6), Šimunić 5.5, Sigali 5, Pinto 5 (65 Šimunović -) - Brozović 6, Ademi 5.5, Machado 5 (53 Pjaca -) - Antolić 6, Soudani 5 - Henriquez 5

Do dva sata prije početka susreta trećeg kola Europske lige između domaćeg Red Bulla i zagrebačkog Dinama nije se znalo hoće li utakmica uopće biti odigrana. Oluja imena Gonzalo poharala je ovoga tjedna Austriju, pa je u Salzburgu palo dosta kiše. Ona je padala sve do kasnog posljepodneva, teren je djelomično bio prekriven, ali je velika količina vode ipak pala na travnjak. Kada se vrijeme smirilo, radnici su izašli na teren i u punom smislu osposobili travnjak za igru.

Skupina D, 3. kolo - rezultati:
RB Salzburg - Dinamo 4:2
Celtic - Astra 2:1
Poredak: Salzburg i Celtic 7, Dinamo 3, Astra bez bodova

Značilo je to da se igra, u domu nekadašnjeg austrijskog prvaka koji je posljednjih godina primat ponovno predao u Beč. Dinamo je došao po pobjedu, sugerirao je to i početni sastav Zorana Mamića u kojem je prednost ponovno dobio čileanski napadač Henriquez ispred sve tišeg Duje Čopa. Iza njega su se orijentirali Soudani i Antolić, pa Dinamo u uvodu utakmice s nekoliko brzih prodora pokušao zaprijetiti domaćim vratima. Domaći se sastav pak postavio u klasičnu 4-4-2 formaciju, duplirani bokovi Red Bulla u mnogome su usporavali zagrebačke napade. Prijetnji po jedna ili druga vrata u početku nije bilo, tek je Bruno u šestoj minuti pucao s ruba kaznenog prostora, malo se Dinamov vratar Eduardo namučio s intervencijom, no sve je po goste prošlo u najboljem redu. Nije tako dugo ostalo.

Dogodila se potom četrnaesta minuta susreta i prvi pogodak na utakmici. Zabio je Alan glavom na ubacivanje Ankersena glavom. Bila je to previsoka lopta za glavu Šimunića, Alan je ušao između njega i Sigalija te se samo naklonio za pogodak Austrijanaca. Dinamo je ponovno kapitulirao u uvodnim minutama susreta, nije izdržao četvrt sata bez primljenog pogotka. Tri minute kasnije probao je i slovenski veznjak Kampl, uspio je tada obraniti Eduardo.

Priliku za izjednačenje u 18. minuti propustio je zabiti Soudani. Pinto je sasvim slučajno nakon pogreške domaćeg stopera Ramalha gurnuo Alžirca u matnu situaciju. Imao je Soudani vremena namjestiti se i razmisliti, pucao je, a mađarski vratar Gulacsi obranio je njegov udarac. Bila je to jedina stopostotna prilika za hrvatske prvake, preslaba je bila reakcija Dinamova napadača. Dobru je priliku Brozović imao u 35. minuti, pucao je pokraj gola. Između te dvije akcije Dinamo je igrao razmjerno nepovezano, baš po volji domaće momčadi koja se također nije previše umarala napadačkim akcijama. Sve do posljednje minute prvoga dijela kada Alan zabija novi pogodak, darovan od strane Dinamove obrane. Kampl je navukao Ademija i Pinta na sebe, ostao je sam na desetak metara od gola Alan, bio je neometan i zabio s lakoćom za 2:0 Red Bulla. Obrana Dinama nije bila na razini u cijelom prvom dijelu, prednost domaćina bila je potpuno zaslužena, a uskoro i povećana.

Već nakon tri i pol minute igre u nastavku dogodio se novi pogodak u mrežu Dinama. Strijelac je ponovno bio Brazilac, a nakon dva Alanova pogotka zabio je Ramalho. Poentirao je nakon kornera Leitgeba s lijeve strane, glavom je silovito pogodio pored Sigalija, ništa nije mogao učiniti Eduardo na vratima. Do kraja susreta bilo je samo pitanje s kolikom će razlikom Dinamo izgubiti, odmah nakon trećeg gola probao je Soriano zabiti, nije mu to pošlo za rukom.

Ali zato jest Alanu. U 52. minuti nakon nove kombinacije s Leitgebom brazilski napadač radi slalom kroz Dinamovu obranu, izabire kut i pogađa bez ikakvih problema za 4:0. Nakon sedam minuta igre u nastavku Dinamo je mogao reći da je doživio novu europsku katastrofu kojom si je u dodatnoj mjeri kompromitirao ionako malene izglede za plasman u drugi krug Europske lige. Pet minuta kasnije zatresla se mreža Dinama i peti put, no sudačka trojka označila je igranje rukom Hintereggera nakon kornera, pa gol nije bio priznat. Svaka ofenzivna akcija domaćina bila je opasna po gol Dinama, dok s druge strane zagrebački napad nije niti postojao.

Sve do 78. minute kada Ademi zabija nakon kombinacije Vukojevića i Henriqueza, odnosno do 89. kada Henriquez postavlja konačnih 4:2 nakon kontre. Bila je to slaba utjeha za momčad Zorana Mamića nakon što se nije predstavila u najboljem svijetlu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.