Europska liga: Chelsea pobijedio Basel u nadoknadi, Fenerbahče minimalno svladao Benficu

Četvrtak, 25. travnja 2013. 23:10 Napisao/la  SC

Prve utakmice polufinala: Basel - Chelsea 1:2 (Schar 87'-11m/Moses 13', Luiz 90'), Fenerbahče - Benfica 1:0 (Korkmaz 72'). David Luiz pogotkom iz slobodnog udarca donio je veliku prednost Chelseaju pred uzvrat

 

 

 

 

Prva polufinalna utakmica Europske lige

BASEL – CHELSEA 1:2

Stadion „St. Jakob-Park“

Sudac: Pavel Královec  (Češka)

Strijelci: 0:1 Moses (13'), 1:1 Schär (87’ – 11m), 1:2 Luiz (90’+4)

Žuti kartoni: Dragović, Schär (Basel), Cole, Luiz (Chelsea)

BASEL: Sommer, Joo Ho, Degen, Dragovic, Schär, Die (61’ Diaz), Stocker, Frei, Salah, Elneny (65’ Zoua), Streller.

CHELSEA: Čech, Ivanović, Cole, Luiz, Terry, Azpilicueta, Ramires, Lampard (79’ Oscar), Hazard (70’ Mata), Torres, Moses.

FENERBAHČE - BENFICA 1:0
Prva utakmica polufinala Europske lige: Fenerbahče - Benfica 1:0. Stadion Şükrü Saracoğlu. Sudac: Mažić (Srbija). Strijelac: 1:0 Korkmaz (72'). Žuti kartoni: Topal, Baroni, Webo (Fenerbahče), Pereira, Aimar, Gomes, John (Bnfica).

FENERBAHČE:
Demirel, Yobo, Ziegler, Korkmaz, Gonul, Meireles (od 64' Ucan), Topal, Baroni (od 86' Sahin), Kuyt, Sow (od 87' Krasić), Webo.

BENFICA:
Moraes, Garay, Pereira, Melgarejo, Jardel, Aimar (od 46' Gaitan), Matić, Salvio, Gomes (od 81' Martins), Cardozo, John (od 64' Rodrigo).

Nogometaši Fenerbahčea pobijedili su Benficu 1:0 u prvoj utakmici polufinala Europske lige. Jedini pogodak na utakmici postigao je Korkmaz u 72. minuti, a domaćin nije iskoristio jedanesterac, Baroni je bio neprecizan u sudačkoj nadoknadi.

Chelsea je svladao Basel  na gostovanju 2:1 pogotkom Davida Luiza u sudačkoj nadoknadi. Englezi su tako već u prvoj utakmici smanjili šanse Basela da postane prvi švicarski klub koji će izboriti finale jednog europskog kupa. Momčad je to koja gaji njemački stil nogometa, snažan i brz, no protiv sebe ima prošlogodišnjeg osvajača Lige prvaka koji je veliki posao napravio na gostovanju.

Chelsea je prvi zaprijetio u 12. minuti. Hazard je odlično na desnom boku proigrao  Azpilicuetu koji oštro ubacuje na prvu stativu gdje je loptu zahvatio Lampard, ali njegov udarac Sommer odbija u korner. Iz tog kornera Chelsea je i poveo. Ubacio je Lampard a najviši u skoku bili su Ivanović i Moses, pogodak je pripisan Mosesu koji je ipak posljednji igrao loptom.

Nakon primljenog gola Basel je imao jalovu terensku inicijativu, a Chelsea je bio opasniji. U završnici prvog dijela Hazard je u dva navrata mogao povećati prednost gostiju. Prvi udarac sa 16 metara završio je preko gola, a u slijedećem napadu sa nekih 12-tak metara pucao je pored vratiju Sommera.

U 54. minuti Torres je pogodio vratnicu nakon odličnog prodora Hazarda po lijevoj strani i nesebične povratne lopte. Streller je u 58. minuti mogao bolje reagirati nakon kornera kada je vratar Chelsea Čech otišao u prazno.

Trener Basela Murat Yakin nije bio zadovoljan igrom svoje momčadi te je za posljednjih tridesetak minuta napravio dvije izmjene. U igru su ušli Diaz i Zoua umjesto Die i Elnenyja. Izmjene su malo ubrzale igru Basela, a upravo su ta dvojica bili protagonisti lijepe akcije u 73.minuti kada je Diaz pucao preko gola. U 77. minuti Dragović je odlično proigrao Salaha koji si daje dugi for tako da je Čech stigao prije do lopte

U posljednjih desetak minuta Basel je pokušao do izjednačenja. Nakon nekoliko gužvi u šesnaestercu uspjelo je to Švicarcima u 87. minuti. Dvoboj Stockera i Azpilicuete sudac Královec okarakterizirao je kao prekršaj za 11 metara. Jedanaesterac je sigurno izveo Schär na oduševljenje prepunog stadiona. Do kraja susreta Chelsea je imao dvije prilike za pogodak, no Oscar i Terry nisu bili precizni. I kada se očekivao kraj susreta, David Luiz je u posljednjim sekundama iz slobodnog udarca pogodio za pobjedu Chelsea.

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.