Europska liga: Benfica dočekuje Juventus, španjolski obračun u Sevilli

Četvrtak, 24. travnja 2014. 14:39 Napisao/la  SC

Europska liga, prve utakmice polufinala (21.05): Benfica - Juventus (HTV 2), Sevilla - Valencia. Četiri najbolje momčadi u natjecanju ostale su u borbi za dva mjesta u torinskom finalu sredinom svibnja.

Portugalci ponovno prijete, no protivnik u polufinalu Europske lige nije za podcjeniti. Talijanski prvak Juventus večeras će u Lisabonu imati težak zadatak protiv novog portuglaskog šampiona, koji je tu titulu osigurao dva kola prije kraja. Juventusu je večerašnje polufinale Europske lige prvi izlazak među četiri najbolje momčadi u nekom europskom natjecanju nakon jedanaest godina stanke. Iz oba tabora bili su pažljivi u najavi utakmice.

- Vjerujem kako će sve biti odlučeno u uzvratu sljedećeg tjedna u Torinu. Očekuje nas teška i tvrda utakmica, protiv taktički vrlo jakog suparnika. Juventsu igra u sustavu koji je teško čitati, u kojem igra rijetko koja momčad izvan Italije. Unatoč tome, i mi i oni gajimo sličnu nogometnu filozofiju, rekao je trener Benfice Jorge Jesus. 

Benfica kod kuće nije izgubila proteklih dvanaest europskih utakmica, u neviđenoj je formi glede domaćeg prvenstva, ima samo jedan poraz uz ispadanje od ljutog rivala Porta u Kupu. Nisu stoga bez pokrića njihove najave o tituli pobjednika Europske lige, u nadmetanju u kojem su lani ostali kratki u finalu od Chelseaja, zahvaljujući kasnom pogotku Branislava Ivanovića.

Antonio Conte, aktualni trener Juventusa bio je član prve jedanaestorke torinske momčadi u posljednjem europskom ogledu ova dva kluba. Bilo je to u sezoni 1992/93. kada je Juventus izbacio Benficu u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA, te kasnije došao do kraja.

- Osvojio sam Kup UEFA-e kao igrač, ali sada mi je život u ulozi trenera mnogo drukčiji. Izgledi za prolazak u finale su sasvim podjednaki. Imam mnogo respekta prema Jesusu i svemu što radi s Benficom, a mislim da radi odličan posao. Benfica je već osigurala domaću titulu, dok mi još nismo, moramo igrati koncentrirano na oba fronta, rekao je Conte.

U drugom polufinalnom susretu sastat će se dva španjolska nogometna velikana - Sevilla i Valencia. Okršaj na Pizjuanu ne smije se dovoditi ni u kakvu svezu sa domaćim prvenstvom, poručio je Sevillin trener Unai Emery, koji je od 2008. do 2012. bio upravo čelni čovjek struke u Valenciji.

- Primera nema nikakve veze s Europskom ligom, mi moramo ostati koncentrirani i dati sve od sebe kako bi osigurali finale u Torinu. Bio sam u Valenciji četiri godine, to me samo učinilo boljim trenerom i čovjekom, sada sam sto posto posvećen radu u Sevilli. To što sam trenirao naše suparnike večeras nije naša prednost, očekujem najbolje izdanje gostiju, rekao je Emery.

Sevilla je Kup UEFA-e osvojila dvaput uzastopce (2006 i 2007), a velike izglede za ponoviti takav uspjeh imaju i ove sezone. Ipak, iz Valencije naglašavaju kako ih Sevilla ove sezone još nije pobjedila. Dodaju kako će učiniti sve da se to ne dogodi niti u novom dvoboju.

- Nismo favoriti, iako želimo pobjedu na Pizjuanu, kao i uvijek. Oni koji nas unaprijed otpisuju moraju znati da smo s njima u veljači ondje igrali 0:0, a da smo na svojoj Mestalli slavili 3:1. Idemo izvući aktivan rezultat pred domaći uzvrat a onda je sve moguće, kazao je Juan Antonio Pizzi, trener Valencije.

Sevilla se u domaćem prvenstvu nalazi na petoj poziciji s tri boda zaostatka za Athleticom, s kojim se u nedjelju susreće u Baskiji. Taj će susret po svemu sudeći odlučivati o putniku u kvalifikacije Lige prvaka sljedeće sezone. Valenciji pak Villareal na sedmom mjestu također odmiče tri boda, što donosi Europsku ligu, a u nedjelju im na Mestallu dolazi zahuktali madridski Atletico sa šampionskim ambicijama. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.