Zašto je Antoine Griezmann postao napadač kakav je nekada bio Mario Mandžukić?

Srijeda, 18. ožujka 2015. 10:51 Napisao  I. V.

Mandžukić je stekao reputaciju kao trkački izuzetno moćni napadač kojega treneri Pep Guardiola (Bayern) i Diego Simeone (Atletico) zbog skok-igre pretvaraju u statičnog napadača

Atletico je boljim izvođenjem jedanaesteraca (4:2) eliminirao Leverkusen u osmini finala Lige prvaka nakon utakmice koja nije mogla zadovoljiti nikoga osim navijače madridskog kluba. Dojam je da su obje momčadi pogodak mogle postići samo slučajno poput Marija Suareza u 27. minuti, kada je Toprak skrenuo loptu, a Atletico izjednačio rezultat iz prve utakmice.

Način igre u utakmici s 10 žutih kartona odredio je Diego Simeone, koji opravdano slovi za najvećeg destruktivca među top-trenerima. Atletico ne igra nego odrađuje nogomet, koji se svodi na težak fizički rad! Osim Turana u momčadi Atletica nema igrača profinjenog kova. U takvoj momčadi nije lako igrati napadača, što je Mario Mandžukić znao prije nego što je došao iz Bayerna.

- Mandžukić je dobio jak i neugodan udarac, ali želio je nastaviti igrati i igrao je do zamjene punim intenzitetom. Takvog ga trebamo, uistinu me učinio sretnim, pohvalio je Mandžukića trener Simeone.

- Mandžukića je teže čuvati nego Torresa. On spada među četiri najbolja napadača na svijetu. Atletico ima puno problema kada treba stvoriti igru. Ovo što sam vidio u ove dvije utakmice to je lupanje lopte iz zadnje linije na Mandžukića od kojega se očekuje da se potuče ili zabije gol iz prekida. Ovakav Atletico ne može se nositi s momčadima poput Real Madrida i Barcelone, rekao je stoper Leverkusena Emir Spahić.

Reprezentativac BiH rođen u Dubrovniku najbolje je opisao igru Atletica, ali Mandžukić trenutačno ima važnijih problema od igre njegove momčadi. Činjenica da ne zabija pogotke zbog načina igre i objektivne kvalitete momčadi Atletica ne umanjuju dojam da Mandžukić nije u optimalnom stanju. Osim visoke razine skok-igre, Mandžukić trenutačno ne pokazuje kvalitete jednog od najboljih napadača na kontinentu kakav je bio u dresu Bayerna.

Zvuči proturječno za igrača takve klase, ali Mandžukić trenutačno ne izgleda fizički dovoljno moćno da bi iskoristio jedinu priliku na utakmici. Stoper Wendell u 31. minuti stigao je Mandžukića u poziciji koju vrhunski napadač mora završiti udarcem prema vratima. Indikativan je duel sa Spahićem u kojemu se Mandžukić lakše ozlijedio nakon što je posrnuo i zapeo za travu bez kontakta. U obje situacije izgledalo je kao da je Mandžukić izgubio moć u igri "jedan na jedan" na širokom prostoru, što je nekada bio njegov forte.

Mandžukić je stekao reputaciju kao trčaki izuzetno snažan napadač kojega treneri Pep Guardiola (Bayern) i Diego Simeone (Atletico) zbog skok-igre pretvaraju u statičnog napadača. Djeluje u točno omeđenom prostoru i momčadi služi kao sidrun u vaterpolu. Razlika je u tome što Bayern igra najbolji nogomet na kontinentu, pa se prilike za pogodak događaju kao na traci. U Atleticu prilike se događaju jednom na utakmici i ako nisi sto posto spreman...

Koliko god se Spahić trudio hvaliti Mandžukića, najbolji napadač Atletica trenutačno je rastrčani Antonie Griezmann. A Griezmann je u Atleticu postao upravo onakav tip napadača kakav je Mandžukić nekada bio.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.