MODRI OPET U ELITI

Dinamo pobjedom u Mariboru izborio Ligu prvaka

Utorak, 28. kolovoza 2012. 22:14 Napisao/la  SC

Utakmica 4. pretkola Lige prvaka: Maribor - Dinamo 0:1. Jedini pogodak postigao je Tonel u 12. minuti

Utakmica zadnjeg pretkola Lige prvaka

MARIBOR - DINAMO 0:1

Stadion Ljudski vrt. Sudac: Raul Cabanero Martinez (Španjolska)

Žuti kartoni: Handanovič (12), Ademi (15), Badelj (36), Vida (70)

Crveni karton: Arghus (85)

Strijelac: 0:1 Tonel (12)

MARIBOR: Handanovič, Milec, Rajččevič, Arghus, Mejač, Mertelj, Filipovič (46 Mezga), Cvijanovič, Ibrahimi (70 Komazec), Tavares, Berič

DINAMO: Kelava, Vida, Tonel, Šimunić, Pivarić, Badelj, Ademi (46 Calello), Ibanez, Čop, Sammir (83 Krstanović), Beqiraj (46 Leko)

Dinamo je drugu sezonu zaredom uspio ući u ždrijeb skupina Lige prvaka, veliki uspjeh ostvaren je još jednom pobjedom u pretkolima. U Ljudskom vrtu Dinamo je u uzvratu pobijedio Maribor i suvereno potvrdio ulazak u elitno društvo europskog nogometa.

U 12. minuti Sammir je ubacio loptu iz kuta daleko iza udaljenije vratnice, Čop je na samoj crti loptu uspio glavom vratiti Tonelu, koji u ravni prve vratnice nogom skreće loptu u mrežu - 0:1. Rani pogodak omogućio je Dinamu opušteniji pristup odlučujućoj utakmici u sezoni, koju je trener Ante Čačić taktički osmislio kroz gusti središnji blok u zoni udarca. Stali su igrači Dinama u plitkom rasporedu, prepustili domaćim igračima prividnu inicijativu na sredini terena i onda brzo stezali obruč čim bi lopta ušla u opasnu zonu. Kako su se branili ukazuje podatak da tijekom cijelog prvog poluvremena vratar Kelava nije imao ozbiljnog posla.

Zbog primljenog pogotka domaćini su preuzeli dodatnu dozu rizika, na njihovoj polovici nekoliko se puta otvorio prostor za ozbiljnije pokušaje kontranapada, ali su se igrači Dinama više usredotočili na čuvanje lopte i rezultata. Sammir u glavnoj ulozi kreatora beskrajnih dodavanja u širinu, Ademi i Badelj kao prvi blok ispred zadnje linije obrane, držali su igri pod kontrolom. Šteta što nije bilo malo više ambicije, igrači Maribora djelovali su uzdrmani spoznajom da moraju postići najmanje dva pogotka ako žele u produžetke.

Tek je u 45. minuti slijevnula ambicioznija kontra, Sammir je na lijevoj  strani izbacio Pivarića, koji je prizemno ubacio za Beqiraja. Napadač Dinama na kraju školske akcije mirno je zatresao mrežu, ali je sudac dvojbenom odlukom označio zaleđe.

Braga izbacila Udinese na jedanaesterce
Uzvratne utakmice 1. pretkola Lige prvaka: Panathinaikos – Malaga 0:0 (0:2), HK Shmona – BATE 1:1 (1:3), Anderlecht – AEL 2:0 (3:2), Udinese – Braga 1:1 (4:5-11m)
* u zagradama su ukupni rezultati

Budući da je pogotak poništen, najbolju priliku Dinamo propustio je u 35. minuti, kada je Sammir ubacio s lijevog boka i točno naciljao Vidu, koji nije bio precizan udarcem glavom.  

Dvjema izmjenama (Leko, Calello) trener Dinama Ante Čačić odustao je igre u drugom dijelu. Točnije, odustao je od napadačke igre budući da je izvukao iz igre jedinog napadača poziciju kojega je zauzeo Sammir. S druge strane višak igrača u sredini nije se osjetio na sigurnosti Dinamove igre, nestao je čvrsti blok izlaskom Ademija, Mariborčani su početkom drugog dijela puno lakše probijali uglavnom desni bok i dolazili u zonu udarca. Srećom, u mariborskoj momčadi nije bilo igrača dovoljno visoke klase da može realizirati tzv. poluprilike.

Nakon dvadesetak minuta mariborski pritisak je očekivano popustio, a Dinamo je propustio meč-loptu. U 65. minuti Čop je dubinskoj loptom idealno proigrao Sammira, koji je po sredini pobjegao mariborskoj obrani i onda s vrha kaznenog prostora nonšalantno pokušao lobovati Handanoviča. Nedopustivo nonšalantno!

Do kraja utakmice nije se događalo ništa vrijedno spomena, kako je padao ritam padale su ambicije domaćina koji je nekoliko puta stvorio gužvu pred kaznenim prostorom Dinama. Ništa posebno. Jedina ozbiljnija smetnja Dinamovu ulasku u Ligu prvaka bila je Cvijanovičev udarac u 70. minuti, ali je Kelava bio pravodoban.

I Dinamo je do kraja utakmice imao jednu priliku. 77. minuti Badelj je pobjegao lijevim bokom, ubacio za Čopa, koji skreće loptu tik uz prvu vratnicu.


Od 85. minute Dinamo je igrao s igračem više nakon što je Arghus dobio izravni crveni karton zbog prekršaja na Čopu, inače najboljem igraču Dinama u Mariboru.

Fotogalerija: Pixsell

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.