×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Spektakularna večer istine za Milan i Barcelonu, Bayern traži potvrdu polufinala

Utorak, 03. travnja 2012. 09:07 Napisao/la 

Večeras se igraju prvi uzvratni susreti četvrtfinala Lige prvaka. Barcelona na Camp Nou dočekuje Milan, očekuje se novi spektakl. Bayern će nakon pobjede od 2:0 u prvom susretu protiv Olympiquea tražiti potvrdu plasmana u polufinale

BARCELONA - MILAN (prvi susret 0:0)

Dan istine. Uglavnom za Milan. Koji još uvijek vjeruje. Iako je, naravno, Barcelona u statusu favorita, "rossoneri" ne misle odustati. Prvi je problem što se igra na Nou Campu gdje "Blaugrana" i kad nije prava pobjeđuje. Drugi je problem što je Milan, od svih sudionika četvrtfinala Lige prvaka, primio najviše golova - 11. Treći je problem za Talijane što je Barca momčad koja daleko najviše "udara" po golu protivnika; imaju do sada 77 udaraca u Ligi prvaka, 56 izvedenih kornera, što je najviše od svih momčadi koje su još "žive". Leo Messi, logično, predvodi karavanu napadača, prvi je strijelac Lige prvaka s 12 golova, ima najviše udaraca (29)...

Može li Milan preživjeti kanonadu na Camp Nou i kreirati objektivno iznenađenje, poslati Barcu u povijest ovosezonske Lige prvaka?

- Stvari su vrlo jasne, protiv Barcelone moramo igrati kao momčad inače nemamo nikakve šanse, rezolutan je kapetan Milana, Massimo Ambrossini. Ambrossini je najiskusniji čovjek "rossonera", u karijeri je odigrao 77 europskih mečeva, osvojio je dvije Lige prvaka (2003. i 2007.) i dobro zna o čemu govori. I što čega njega i prijatelje protiv Barcelone.

{jb_blackbox-right}Zanimljivosti

Barcelona je na Campu Nou neporažena u Ligi prvaka od listopada 2009. Odigrali su od tada 14 domaćih utakmica, uzeli 12 pobjeda i ostvarili samo dva remija.

Protiv talijanskih momčadi su na domaćem travnjaku super uvjerljivi; imaju deset pobjeda, pet neriješenih rezultata i samo dva poraza.

Barcelona je upravo protiv talijanske momčadi - Sampdorie, koja danas igra u Serie B - osvojila svoj prvi europski trofej prije dvadeset godina.

Milan ove sezone još nije pobijedio u gostima, kada su u pitanju susreti Lige prvaka. Imaju tri remija u natjecanju po skupinama, odnosno poraz od 0:3 protiv Arsenala u osmini finala.

Posljednja pobjeda "rossonera" protiv Španjolaca datira iz sezone 2009./2010. kada su svladali Real Madrid u gostima 3:2, posljednji pogodak postigao je Pato u 88. minuti. Pato će večeras vjerojatno biti na klupi.

Protiv španjolskih momčadi Milan ima loš omjer; dobili su četiri utakmice, šest odigrali neriješeno, dok su čak deset puta izgubili.{/jb_blackbox-right}

- Dvije stvari su sigurne. Barca je momčad koja inzistira na posjedu lopte, što vas, logično, tjera na ogromnu količinu trke. Ako puno trčite, onda ćete, kada susret završi, biti umorni, bez obzira kako će završiti... Moramo biti hrabri, moramo biti čvrsti. Messi? A što mogu reći, da se već ne zna. Kad ima loptu, potpuno je nepredvidljiv. Da bi ga zaustavili, moramo igrati kao momčad, to je ključ cijele priče, završio je Ambrosini.

Josep Guardiola ima problema, Xavi je upitan zbog ozljede (propustio je dva posljednja treninga) i hoće li "fantasista" Barce igrati odlučit će se vjerojatno u posljednjem trenutku. Puyol se mora paziti kartona, jer ako ga dobije večeras, u polufinalu neće igrati, ukoliko Barcelona izbaci MIlan.

- Situacija je vrlo jednostavna; tko večeras pobijedi ide u polufinale Lige prvaka. Dakle, moram pobijediti, pokušao je biti krajnje pragmatičan Guardiola. Koji i dalje upozorava kako igrači Milana nisu "jazavci" i kako je potrebna maksimalna koncentracija...

- Milan je sposoban zabiti gol ovdje, čak i više od jednoga... Dakle, mi moramo biti spremni zabiti barem jedan više od njih. Nemojmo se zavaravati, "rossoneri" imaju kapacitet za dominaciju, imaju strašan kontranapad i - Zlatana Ibrahimovića. Njega, kao i u tri dosadašnje utakmice, moramo odmaknuti od našeg kaznenog prostora, inače ćemo upasti u gadne probleme, tvrdi Guardiola.

Analitičari su se sjetili i spoznaje kako Messi protiv Talijana nije toliko goropadan i ne zabija baš previše. Guardiola se nije "navukao"...

- Messi ne zabija previše protiv talijanskih momčadi? Polako, mogao bi to večeras promijeniti, obično nakon ovakvih izjava zabije nekoliko golova, najavio je Guardiola...

I tako, čeka se večer istine. Mogu li "vragovi" izbaciti "čarobnjake"? Nogomet je čudna biljka, Barcelona je favorit ali Talijani su prokleto opasni...


BAYERN MÜNCHEN - OLYMPIQUE MARSEILLE (prvi susret 2:0)

U sjeni megaspektakla na Nou Campu, Bayern dočekuje Olympique Marseille, koji u prijestolnicu bavarske stiže po konačnu presudu. Nakon što su Nijemci u prvom susretu slavili s 2:0, nitko više ne vjeruje u mogućnost da se Francuzi probiju među posljednje četiri momčadi u Ligi prvaka. Paradoksalno, prije prvog susreta iz Bayerna su uglavnom plasirali priču "OM nema šanse, čekamo Real Madrid u polufinalu" i slično. A sada, kada je praktički sve gotovo, počeli su - cijeniti francusku momčad.

- Očekujemo tešku utakmicu. Toliko "ludih" stvari se znalo dogoditi u nogometu, tako da moramo biti maksimalno oprezni. Nema opuštanja, nećemo čuvati rezultat iz prvog susreta, idemo napasti Olympique i probati dobiti utakmicu, najavio je najbolji strijelac Bayerna u Europi, Mario Gomez, koji je do sada poentirao 11 puta.

{jb_blackbox-right}Gomez i Messi love novi rekord u Ligi prvaka

Mario Gomez će, zajedno s Leom Messijem, tražiti ulaznicu među povijesne persone Lige prvaka. Messi je do sada zabio 12 golova u najeminentnijem nogometnom natjecanju, Gomez samo jedan manje.

Do sada, nikada nitko nije zabio - 13 golova u Ligi prvaka. Messi je sa 12 u društvu Ferenca Puskasa i Ruuda van Nistelrooya koji su također ukrcali tucet golova. Puskas je to učinio u sezoni 1959./1960., a Van Nistelrooy u sezoni 2002./2003.

Mnogi su mišljenja da bi Gomez već večeras, protiv slabašne obrane Olympiquea mogao postaviti novi rekord, jer će Messi imati ipak teži posao protiv tradicionalno defenzivno kvalitetnih Talijana. A Gomez je OM-u zabio i na Velodromeu u prvoj utakmici...{/jb_blackbox-right}

- Rezultat iz prve utakmice je odličan, to nije sporno. Ali, ako smo mi na Velodromeu mogli zabiti dva gola, onda i OM to može napraviti na Allianz Areni. Moramo ostati fokusirani do posljednje minute. Da, sviđa nam se ideja da igramo finale Lige prvaka na svom stadionu, ali, polako, dug je put do toga, dodao je Gomez.

Novinari su od Gomeza tražili i usporedbu vlastitih mogućnosi s onima Lea Messija. Messi je u Ligi prvaka zabio 12, Gomez jedan manje...

- Naravno da želim zabiti još golova u Ligi prvaka. Ali, komparirati mene i Messija nema smisla. Ljudi, on je u ovom trenutku najbolji na svijetu, možda i najbolji svih vremena. Gdje sam ja od njega, realno je zaključio Gomez.

Marseille će tražiti čudo, premda su im šanse minorne. Imali su, istina, dovoljno vremena za pripremu, jer je njihov susret s Montpellierom pomaknut za 11. travnja, pa prošlog vikenda nisu bili u akciji.

- Moramo mobilizirati sve svoje snage. Imamo kvalitetu, nemojte to zaboraviti. Idemo uživati, atmosfera će biti sjajna, a mi ćemo nastojati rastužiti navijače Bayerna. Moji igrači moraju pokušati ispisati povijest na ovom stadionu. Privilegija je igrati ovakve utakmice, neka razmišljaju o tome. Ne zaboravite, nema puno klubova koji imaju mogućnost igrati četvrtfinale Lige prvaka. Ovo je stvar prestiža, probat ćemo sve. Dobili smo u Dortmundu, u Milano protiv Intera su nas ispratili bez ikakvih šansi, pa smo na kraju uspjeli. Ne, nismo se predali, poručio je Didier Deschamps, trener OM-a.

Deschamps je 1993. osvojio Ligu prvaka, ali to su bila neka druga, za francusku momčad briljantna vremena. Danas? Daleko su od europske kvalitete. Da, nogomet zna ponuditi ono što nitko ne očekuje, ali u takav rasplet na Allianz Areni večeras ne vjeruje nitko. Osim, možda, Deschampsa...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.