OPET NIJE USPIO

Pep ustraje na vlastitim zabludama

Nedjelja, 16. kolovoza 2020. 10:24 Napisao/la  Igor Vranić

Drugačije se igra turnirski nogomet

Pep Guardiola opet na koljenima u Ligi prvaka
Pep Guardiola opet na koljenima u Ligi prvaka

Pep Guardiola svakako spada među najbolje trenere na svijetu, njegova tika-taka kojom je Barcelona pokorila svijet ostaje njegov zaštitni znak, do savršenstva je doveo igru kratkih pasova u posjedu lopte.

Jasno, njegovi će kritičari, koji ne vole takav nogomet, odmah dodati da je Guardiola tako mogao igrati s Messijem, Iniestom i Xavijem, trojicom istodobno najboljih igrača na svijetu, koji su se od malena učili zajedno  igrati u La Masiji.

Nezamjećeno je prolazilo štošta drugo u igri Barcelone zbog čega je Guardiola dvaput osvojio Ligu prvaka.

Recimo, tadašnja Barcelona do perfekcije je dovela presing na igrača s loptom, loptu je često oduzimala u prvih pet, šest sekundi nakon što bi je izgubila, najbolju obranu igrala je visokim pritiskom...

Slično je Guardiola pokušao igrati u Bayernu,  slično danas igra Manchester Cityju, u oba kluba promijenio je mentalitete momčadi.

U Bayernu i Manchester Cityju također je vodio ponajbolje igrače na svijetu, postao je njemački i engleski prvak nadmoćnim ligaškim nogometom.

U Ligi prvaka na klupi Bayerna i Manchester Cityja nikada više nije bio ni blizu uspjeha kao u Barceloni, drugačije se igra turnirski nogomet.

U Manchester Cityju danas igra najbolji vezni igrač na svijetu (De Bruyne), Guardiola vodi najskuplju momčad na svijetu, ali nikada u životu više neće istodobno voditi igrače poput Messija, Inieste i Xavija, koji su posjedu lopte dali drugačiju nogometnu dimenziju.

Svi koji vole napadački nogomet vole gledati Guardiolin nogomet za pogodak više, ali trofeje u turnirskom načinu natjecanja osvajaju obrane!

Tri sezone zaredom Manchester City ispao je iz završnice Lige prvaka praktično na isti način, obrana je u dvjema utakmicama redom protiv Tottenhama (5), Liverpoola (5) i Monaca (6) primila previše pogodaka da bi ih napad mogao kompenzirati.

Isto se dogodilo u jednoj utakmici (3) protiv Lyona!

Manchester City izjednačio je rezultat u 79. minuti u kontroliranim uvjetima igre i onda neočekivano počeo riskirati visokim izlascima na protivničku polovicu, Dembele je dvaput kaznio takvu igru.

Guardiola je na klupi Bayerna u sezoni 2013/14 naslijedio Juppa Heynckesa, koji je otišao nakon što je osvojio Ligu prvaka. 

Triput u Ligi prvaka ispao je od španjolskih momčadi (Real Madrid 1:0/4:0, Barcelona 3:0/2:3, Atletico 1:0/2:1) na sličan način.

Na kraju je uvijek ostavio dobar dojam i osjećaj da su ga neuspjeha stajali promašaji napadača poput Sterlingova promašaja u utakmici protiv Lyona.

Sedam sezona zaredom Guardiola tvrdoglavo ustraje na vlastitim zabludama.

Unatoč tome i dalje slovi ponajboljim trenerom na svijetu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.