Vitor Pereira, trener Porta: Prošle godine nam uloga favorita u skupini nije pomogla

Ponedjeljak, 17. rujna 2012. 20:55 Napisao/la  Z. G.

Četiri dana sasvim su nam dovoljna da se odmorimo nakon reprezentativne stanke. Igrači su spremni. Manjak utakmica? To nam neće biti hendikep, samouvjeren je Pereiria

Uglavnom je trenirao trećeligaše i odjednom, iz katapulta, uletio na klupu - Porta. Trener Vitor Pereira u Portugalu je do lani bio manje poznat nego Ante Čačić u Hrvatskoj. Ako ništa drugo, Čačić je barem trenirao - prvoligaše. Istina, Pereira je 15 godina mlađi…

Kako god, Porto je prošle sezone pod Pereirinim vodstvom bio tek treći u skupini Lige prvaka, iza ciparskog Apoela i ruskog Zenita. Preselili su se u Europsku ligu gdje ih je odmah izbacio stari rival, lisabonski Sporting. Ipak, zablistali su u nacionalnom prvenstvu osvojivši naslov prvaka. Pereirina je premijerna sezona, dakle, bila relativno uspješna.

- Svi imaju pravo na visoke ambicije i vjerovati u prolaz pa tako i mi. Međutim, sve svoje ciljeve moramo provesti na terenu, kvalitetu moramo dokazati igrom. Pogledajmo prošlu sezonu, imali smo ulogu favorita što nam baš i nije pomoglo već nas je, naprotiv - poljuljalo. U svakom slučaju, Liga prvaka posve je drukčije natjecanje od našega prvenstva i znamo da će nam biti teško protiv Dinama, naglasio je Pereira uoči maksimirskoga treninga.

Ni njemu, dakako, nisu promaknule lanjske "bravure" zagrebačke družine u Ligi prvaka.

- Prošle je godine Dinamo stjecao iskustvo i bit će dostojan suparnik na startu Lige prvaka. Mislim da će naš suparnik poseban naglasak stavljati na svoju obranu. Naravno, analizirali smo Dinamovu igru što, uostalom, radimo sa svakim suparnikom.

Da li je uspio analizirati igru vlastite momčadi nakon odlaska najveće zvijezde, Brazilca Hulka?

- U našoj taktici nećemo ništa posebno mijenjati. Snaga nam je u momčadskoj igri, a ne na pojedincu. Uostalom, Porto je poznat po tome što lako obnavlja momčad mladim igračima. Tko god ode, koga god prodamo, ne predstavlja nam nikakav šok niti nam ruši samopouzdanje.

Možda bi samopouzdanje moglo biti poljuljano uslijed slabijeg ritma utakmica u koji se još umiješala i stanka zbog reprezentacije. Porto je ove sezone odigrao samo tri natjecateljska dvoboja. Dinamo ih je, primjerice, nanizao 14.

- Četiri dana sasvim su nam dovoljna da se odmorimo nakon reprezentativne stanke. Igrači su spremni. Manjak utakmica? To nam neće biti hendikep, hladnokrvno je i samouvjereno zaključio strateg Porta.

Fotogalerija: Daniel Kasap/PIXSELL

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.