MANDŽUKIĆEV POUČAK

Bayern ima slični problem u igri kao Barcelona

Srijeda, 02. travnja 2014. 10:28 Napisao/la  I. V.

Igra kratkih pasova ponekad postane sama sebi svrha

Barcelona i Bayern igraju vrlo sličan nogomet. Isti stil potpisuje isti trener, Pep Guardiola osvojio sve što se moglo u klupskom nogometu zahvaljujući tika-taka nogometu. Nakon što je otišao iz Barcelone i preuzeo Bayern, momčad aktualnog europskog prvaka igrom više podsjeća na Barcelonu iz najboljih Guardiolinih dana nego što podsjeća današnja igra momčadi Barcelone. Trener Barcelone Tata Martino nije napustio Guardilon stil igre, jer bi to bilo nogometno samoubojstvo. Pokušao je nešto mijenjati u linijama kretanja, ali je brzo odustao jer igrači Barcelone uče tika-taku u najranijem uzrastu. U Bayernovu slučaju nije tako.

Obje utakmice četvrtfinala Lige prvaka igrom slučaja ukazale su na slabosti sustava igre bez klasičnog napadača.   Igra kratkih pasova ponekad postane sama sebi svrha, pa se posjed lopte zna pretvoriti u silovanje nogometa. Posebice na višoj razini, gdje je pojedinačna kvaliteta igrača približno ista. Uzalud nadmoć kada nema probojnosti u završnici. Za razliku od Tate Martina, koji je na poziciji prvog napadača naslijedio najboljega igrača na svijetu Lea Messija i nema klasičnog prvog napadača, Pep Guardiola u Bayernu ima mogućnost igrati drugačiji nogomet.

- Zadovoljan sam, ne zaboravite da je United jedna od najboljih momčadi na svijetu. Važno je da smo zabili u gostima. Imali smo sreće što Rooney i Welbeck nisu iskoristili prilike. Rezultat 1:1 je uvijek opasan, no u uzvratu ćemo ići na pobjedu,  rekao je Pep Guardiola nakon utakmice na Old Traffordu.

Rezultat 1:1 Bayern je ostvario kada je Guardiola na teren poslao Marija Mandžukića, klasičnu prvu špicu koji u kaznenom prostoru dominira snagom i tehnikom. Mandžukić je asistirao za izjednačujući pogodak i pokazao da Bayern može igrati drugačije od Barcelone. Ako Guardiola tako poželi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.