LIGA PRVAKA

Porto odnio bodove iz polupraznog Maksimira

Utorak, 18. rujna 2012. 23:01 Napisao/la  SC

Dinamo - Porto 0:2. Bodove iz Maksimira odnijela je za klasu bolja momčad

Liga prvaka – Skupina A

DINAMO – PORTO 0:2

Stadion Maksimir. Gledatelja: 8.000

Sudac: Daniele Orsato (Italija)

Strijelci: 0:1 (41) Lucho Gonzalez, 0:2 Defour (9+2)

DINMO: Kelava, Vida, Tonel, Šimunić, Pivarić, Callelo (80 Kovačić), Ademi (58 Beqiraj), Brozović, Čop, Rukavina (67 Carrasco), Sammir

PORTO: Helton, Miguel Lopes, Maicon, Otamendi, Sandro, Defour, Joao Moutinho, Lucho Gonzalez, Varela (72 Alsu), James Rodiquez (88 Mangala), Martinez (78 Kleber)

Nogometaši očekivano su poraženi u prvoj utakmici Lige prvaka, prve bodove iz Maksimira odnijela je za klasu bolja momčad Porta. Portugalski prvak ujedno je prekinuo niz neporaženosti trenera Dinama Ante Čačića.

U prvom poluvremenu prve utakmice u Ligi prvaka Dinamo je igrom odmah podsjetio na nastupe prošle sezone. Riječju, nemoć je bilo glavno obilježje igre hrvatskog prvaka.

Gusti obrambeni blok pred nesigurnim Kelavom većim dijelom prvog poluvremena nije loše funkcionirao. Brži, jači i individualno kvalitetniji igrači Porta stalno su pokušavali pronaći prolaze duboko u Dinamovoj obrambenoj čahuri, ali nije išlo sve do 41. minute kada se dogodilo očekivano. Rijetko se kada način igre koji je Dinamo prezentirao ishodi pozitivan rezultat, koncentracija je popustila pod ne baš jakim, ali stalnim pritiskom.

U 41. minuti Sandro je protrčao lijevom, slabijom stranom modre obrane, uputio prizemni ubačaj, Kelava je izletio za loptom i skrenuo je točno na noge natrčalom Luchu Gonzalezu, koji s 5 metara pogađa mrežu – 0:1. Pogodak se dogodio u zao trenutak, nekoliko je minuta nedostajalo do predaha koji je Dinamu bio neophodan.

Unatoč primljenom pogotku problem Dinamove igra nije bila obrana nego napad, odnosno, nešto što se u igri podrazumijeva pod nazivom napad. Dinamo jednostavno nije imao igračku kvalitetu koja bi u Ligi prvaka držala loptu na protivničkoj polovici. Ako je netko i zadržao loptu, onda je to više činio iz nužde nego iz potrebe za igrom.

U drugom dijelu utakmice otvorila kada je trener Dinama Ante Čačić počeo uvoditi igrače (Beqiraj, Carraso, Kovačić) koji su skloniji igri prema naprijed. Individualno moćni Porto nije htio previše riskirati, što je Dinamu dalo priliku nadati se da će doći trenutak dekoncentracije gostiju.

U 78. minuti dogodila se prilika utakmice, ubačaj slijeva preletio je cijelu obranu Porta, vratar Helton izađao je u prazno, mreža je ostala nezaštićena, ali je Carrasco glavom loptu zahvatio traljavo, pa se Helton uspio vratiti i obraniti.

Carrascovim promašajem utakmica je završila, Porto je prejaka momčad da bi dvaput isto pogriješila. U sudačkoj nadoknadi Dinamo je primio pogodak tipičan za momčadi koje nisu na ovakvoj razini Lige prvaka. Brozović je izgubio loptu na svojoj polovici, što je gostima omgoućilo da u klasičnoj situaciji 3 prema 2 rutinski akciju završe pogotkom Defoura.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.