LIGA PRVAKA

Mandžukić dokrajčio Arsenal na Emiratesu

Utorak, 19. veljače 2013. 23:06 Napisao  I. V.

Prve utakmice osmine finala: Arsenal - Bayern 1:3, Porto - Malaga 1:0. Mandžukić postigao treći pogodak za Bayern

 

Prve utakmice osmine finala Lige prvaka

ARSENAL - BAYERN 1:3

Stadion Emirates: Gledatelja: 60.000

Sudac: Svein Oddvar Moen (Norveška)

Strijelci: 0:1 Kroos (7'), 0:2 Muller (21'), 1:2 Podolski (55'), 1:3 Mandžukić (77')

Žuti kartoni: Sagna, Arteta, Vermaelen, Podolski, Ramsey (Arsenal), Schweinsteiger, Muller, Lahm (Bayern)

ARSENAL: Szczesny - Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen - Wilshere, Arteta - Ramsey (71' Rosicky), Cazorla, Podolski (72' Giroud) - Walcott. 

BAYERN: Neuer - Lahm, van Buyten, Dante, Alaba - Martinez, Schweinsteiger, - Müller, Kroos (73' Luiz Gustavo), Ribery (63'Robben) - Mandžukić (78' Gomez)

Mario Mandžukić u 77. minuti postigao je treći pogodak na Emiratesu i vratio Bayernu dva pogotka prednosti pred Arsenalom što Bavarcima praktično jamči plasman u četvrtfinale Lige prvaka već nakon prve utakmice. Robben je na desnoj strani poslužio natrčalog Lahma, koji prizemnim udarcem šalje loptu pred gol, gdje Mandžukić ispred neodlučnog Sagne ulijeće i spretno i sretno loptu u visokom luku šalje preko gol-crte. Još jedan dar obrane Arsenala za pokazalo se konačnih 1:3. Odmah po postignutom pogotku Mandžukić je izašao iz igre.

Nakon što je u prvih pet minuta Arsenal propustio dvije prigode za pogodak u vodstvo je u 7. minuti došao Bayern. Thomas Muller s desne je strane nabacio na rub kaznenog prostora, gdje Kroos sjajno smiruje loptu i šalje pored Wojciecha Szczesnyja za vodstvo Bavaraca.

Već u prvih 15 minuta Mandžukić je u dva navrata posijao paniku u Arsenalovoj obrani, ali njemačka je momčad prednost udvostručila u 20. minuti. Bayernov korner na bližoj vratnici potpuno sam dočekao je Daniel van Buyten i glavom neometan pucao u Szczesnog, koji odbija loptu, ali do jednako samog i neometanog Thomasa Mullera, koji s par metara lako poentira za kapitalnu prednost Bayerna.

U posljednjoj minuti prvoga poluvremena Mandžukić je propustio zapečatiti sudbinu "topnika". Lahm je projurio po desnoj strani i odlično centrirao pred gol, gdje se neometani Mandžukić baca pored Koscielnyja i Mertesackwera, ali njegov udarac glavom odlazi pored gola pa se na predah odlazi sa 0:2.

Arsenal je puno bolje ušao u drugo poluvrijeme i nagrada je stigla u 55. minuti po onoj staroj "tko će kome ako ne svoj svome" za 1:2 pogodio je Lukas Podolski.Wilshere iz pogrešno dosuđenog kornera šalje loptu pred gol, gdje griješe Dante, a zatim i Neuer, ispred kojeg Podolski glavom šalje loptu u mrežu.

Ovaj neočekivani pogodak uzdrmao je Bavarce pa su skoro primili i drugi u 58. minuti, ali je Neuer ipak bio spretniji od Walcotta. U 65. minuti novu veliku prigodu propušta Bayern. Szczesny dobro brani opasan Kroosov udarac ruba kaznenog prostora, ali loše reagira na korner koji je uslijedio i Javi Martinez iz blizine prebacuje gol.

Posljednju priliku da Arsenalu donese poravnanje propustio je Giroud u 74. minuti koji je iz blizine pogodio Neuera. Samo tri minute kasnije uslijedila je kazna za promašaje Arsenala i gotovo siguran prolaz Bayerna.

PORTO - MALAGA 1:0

Stadion "Do Dragao". Gledatelja: 51.000

Sudac: Mark Clattenburg (Engleska)

Strijelac: 1:0 Moutinho (56')

Žuti karton: Iturra (Malaga)

PORTO: Helton - Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro - Lucho Gonzalez (90' Castro), Moutinho, Fernando - Ismailow (70' Atsu), Jackson,Varela (58'Rodriguez)                 

MALAGA: Willy - Sergio Sanchez (63'Soler), Demichelis, Weligton, Antunes -Toulalan, Iturra (78' Camacho) - Joaquin, Isco - Julio Baptista (78' Piazon), Santa Cruz

Porto je u potpunosti nadigrao Malagu ali je slavio sa samo jednim pogotkom prednosti. Trenutak odluke dogodio se u 56 minuti kada je Alex Sandro sjajno uposlio Joaoa Moutinha, koji je napokon uspio matirati do tada i nakon toga nesavladivog vratara Španjolaca Willyja.

Tri prigode bile su posebno izgledne za domaćine. U 18. minuti Varela je pucao glavom, ali njegov udarac završava pored gola. U 53. minuti Ismailow je iskosa tukao malo pored gola Malage, i na kraju u 76. minuti pucao je sjajno Lucho Gonzalez, ali je Willy upisao novu obranu i spasio goste koji pošteno nisu zapucali prema Heltonu.