BORUSSIA D. - BAYERN Kome će pripasti njemački finale Lige prvaka?

Petak, 24. svibnja 2013. 23:30 Napisao/la  Leandar Kelentrić

Wembley, subota (20.45):  Borussia Dortmund - Bayern.  Bayernu je ovo treće finale u posljednje četiri godine. U dva prethodna poražen je od Chelsea i Intera. Bavarci priželjkuju trofej po uzrečici - treća sreća

U subotu navečer u 20.45 centar nogometnog svijeta bit će Wembley. U finalnom susretu ovogodišnje Lige prvaka sastat će se Bayern i Borussia Dortmund. Ovo je prvo njemačko i ukupno četvrto finale u kojem se sastaju klubovi iz iste države, prethodno su u finalu igrali Real i Valencia (2000.), Milan i Juventus (2003.), te Manchester United i Chelsea (2008).

Bayernovo 10. finale
Ovo je Bayernu 10. finale Lige prvaka/Kupa prvaka, u prethodnih 9 pobijedio je 4 puta. Borussia ima jedno finale Lige prvaka i to 1997. u kome su slavili i to im je ujedno i jedina titula. Ako osvoji titulu s Bayernom, Jupp Heynckes će postati 19. trener koji je osvojio titulu dvaput, a ujedno će postati tek četvrti trener koji je to uspio sa 2 različita kluba. Omjer Bayerna na tlu Engleske je 3 pobjede, 7 remija, 6 poraza. Omjer Borussije 2 pobjede, 1 remi, 4 poraza.

Kladioničari su blagu prednost dali Bayernu. Veliki hendikep za Borussiju Dortmund je neigranje ponajboljeg igrača Maria Götzea, koji je obnovio ozljedu zadnje lože lijeve noge i finalni susret promatrat će iz VIP lože. Borussia Dortmund ni u svom prvom i jedinom finalu protiv jakog Juventusa 1997. godine nije bila favorit, ali je ipak osvojila "kantu". Bayernu je ovo treće finale u posljednje četiri godine. U dva prethodna poražen je od Chelsea u svom dvorištu i od Intera. Bavarci priželjkuju trofej po onoj uzrečici - treća sreća.

Tko su treneri nauspješnijih ovogodišnjih momčadi Jürgen Klopp i Jupp Heynckes? Iako imaju različit karakter, imaju mnogo sličnosti u načinu vođenja ekipe. Klopp i Heynckes su prije svega pedagozi koji imaju očinski odnos sa svojim igračima. Pri tome se Heynckes drži na distanci za razliku od Kloppa koji ima prijateljski odnos sa svojim igračima.

Kloppovi igrači su njegovi "momci" koji mu se obraćaju nadimkom "Kloppo". 

- Ne želim individualno ponašanje na terenu. Rad sa ekipom se mora sastojati od stopostotnog uzajamnog povjerenja. Kada primijetim da toga više nema, prestat ću sa radom, kaže Klopp

Dva europska susreta
Bayern i Borussia Dortmund su se do sada u Europi sastali samo dva puta u i to u četvrtfinalu Lige prvaka u sezoni 1997/98. Nakon 0:0 u Münchenu, Borussia je prošla dalje pobjedom 1:0 na Westfalenu. Ovo će biti 101. službeni susret ove dvije momčadi (45 pobjeda Bayerna, 25 pobjeda Borussije, 30 neodlučenih susreta). Bayern je neporažen u posljednje 4 utakmice protiv Borussije.

 

Momčad je bila na dnu kada je Klopp preuzeo Borussiju budući da je prethodnu sezonu završila na 13. mjestu. Klopp je iznova sastavio momčad i pri tome se nije plašio rezova. Za miljenika navijača, Alexa Freia, nije bilo mjesta u momčadi. Doveo je nove igrače poput Götzea, što mu je omogućilo da koristi napadački stil igre i da dominira Bundesligom pune dvije godine. Ideja je jednostavna: svi igrači moraju igrati obranu i napad. Borussia je usavršila presing na loptu na protivničkoj polovici, ali i brzu kontru. Način na koji je Borussija igrala od 2010. do 2012. godine nije revolucionaran, ali je bio poprilično nepoznat u Bundesligi.

Još jedan od značajnih aspekata u igri Borussije je izbjegavanje prekršaja. Tko pravi prekršaje, prethodno je napravio pogrešku u igri. Borussia je u zadnjih nekoliko godina uvijek bila ekipa koja je pravila najmanje prekršaja. Ove godine je Borussia završila sezonu kao prva ekipa čiji igrači nisu dobili utakmicu neigranja zbog žutih kartona. Za narednu sezonu Klopp je pripremio novitet u igri.

Bayern 9, Borussia 7 pobjeda ove sezone
Kao trener Klopp je protiv Bayerna odigrao 20 utakmica (5 pobjeda, 4 remija, 11 poraza). Heynckesov bilans protiv Borussije je 20 pobjeda, 13 remija, 11 poraza. Omjer Bayerna u Ligi prvaka ove sezone je 9 pobjeda, 1 remi, 2 poraza uz gol razliku 29:10, a omjer Borussije je 7 pobjeda, 4 remija, 1 poraz uz gol razliku 23:12.

- Opet ćemo se koncentrirati na oduzimanje lopte, umjesto na dominaciju na terenu. Ali dodali smo jedan bitan aspekt. Želimo primati što manje golova, kako bi stabilnost ekipe podigli na još viši nivo, izjavio je Klopp.

Heynckes je kao igrač i trener uvijek bio pragmatičan. Spektakularan nastup ne smije spriječiti uspjeh. Iako je sa Realom osvojio Kup orvaka, dobio je otkaz. Prema mišljenju tadašnje uprave kluba, Real nije igrao lepršavo. Odlično vođenje ekipe, ali spremnost na promjenu  razlog je zbog kojeg je sa 68 godina jedan od najboljih trenera.

- Jupp nije trvdoglav, s vremena na vrijeme uzima u obzir i tuđa mišljenja, izjavio je Beckenbauer.

Nakon loše prošle sezone, Heynckes je od Bayerna napravio najdominantniju ekipu u Europi. Povećana agresivnost prilikom oduzimanja lopte, jaki tempo prilikom posjeda lopte primijetni su tijekom cijele ove sezone. Svoje protivnike naprosto melju.

- Ono što je naš trener napravio ove sezone je fantastično, izjavio je Matthias Sammer.

Heynckesu još samo nedostaje titula europskog prvaka da okruni kraj svoje bogate karijere.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.