LIGA PRVAKA Dinamo u međusobnim ogledima tri puta pobijedio Porto, prvi službeni ogled s PSG-om

Petak, 31. kolovoza 2012. 08:30 Napisao/la  Z. G.

Protiv kijevskog Dinama, modri su pokleknuli u zadnjem pretkolu Lige prvaka ujesen 2003. kada su na gostovanju poraženi 1:3, dok su u Maksimiru izgubili 0:2


Dinamovi su nogometaši u povijesti europskih kupova dvaput bili bolji od Porta. Izbacili su ga u prvom kolu Kupa velesajamskih gradova u sezoni 1962/'63. kad su „plavi“ dogurali do samoga finala gdje ih je svladala Valencia. Dinamo je u Portu pobijedio s 2:1, domaći su vodili golom Manuela Serafima, a Zagrepčani preokrenuli pogocima Borislava Ribića i Ilijasa Pašića. U uzvratu je u Maksimiru bilo 0:0.

Portugalci su se „odužili“ ujesen 1983. u prvom kolu kupa pobjednika kupova. Dinamo je u Zagrebu pobijedio opet s 2:1. Zlatko Kranjčar zabio je u 25. minuti za 1:0, izjednačio je tadašnja „zlatna kopačke Europe“, Fernando Gomes, u 65. da bi Kranjčar 10 minuta kasnije donio pobjedu „plavima“. Porto je prolaz dalje izborio četiri minute prije završetka uzvratne utakmice kad je Fernando Gomes pobjegao Zvezdanu Cvetkoviću i zabio za konačnih 1:0.
 
Isti su se klubovi sučelili i u skupini Lige prvaka ujesen 1998. Tada je Zlatko Kranjčar sjedio na klupi u trenerskoj ulozi i ubrzo potom smijenjen. Porto je u 3. kolu slavio s 3:0, prvi je pogodak postigao Doriva, i to iz slobodnoga udarca s više od 30 metara kad je Dražen Ladić odbio postaviti živi zid. Kasnije je dva pogotka dodao Zlatko Zahovič, sadašnji sportski direktor Maribora. Već je u sljedećem kolu, dva tjedna kasnije u Maksimiru, smijenjenog Kranjčara zamijenio Velimir Zajec, a Dinamo pobijedio Portugalce a 3-1. „Plavi“ su vodili s 2:0 pogocima Mihaela Mikića i Tomislava Rukavine, smanjio je Jardel, a treći Dinamov pogodak potpisao Edin Mujčin. Dinamo je na kraju na ljestvici bio ispred Porta.
 
Zagrepčani se nikad u službenim dvobojima nisu sučelili s PSG-om, dok su protiv kijevskoga Dinama pokleknuli u zadnjem pretkolu Lige prvaka ujesen 2003. U prvom je dvoboju u Kijevu bilo 3:1. Prva su dva gola postigli Sergij Fjodorov i sadašnji maksimirski kapetan, privremeno suspendirani Jerko Leko. Smanjio je Niko Kranjčar, a treći pogodak Kijevljana zabio Oleg Gusjev. I u Zagrebu je bilo glatkih dva razlike za Ukrajince, strijelci su bili Maksim Šackih i Diogo Rincon.
 
Štoviše, zagrebački i kijevski Dinamo sučelili su se i u prijateljskoj utakmici 3. srpnja ove godine na pripremama u Austriji. U gradiću Langenfeld slavili su Zagrepčani s 1:0. Kijevljani su, doduše, zaigrali u kombiniranom sastavu, jer je dio igrača istoga dana nastupio u drugoj utakmici. Pogodak je postigao Domagoj Vida u 72. minuti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.