Liga prvaka: Borussia Dortmund mora pobijediti Napoli, Barcelona protiv Ajaxa igra za Milan

Utorak, 26. studenog 2013. 13:38 Napisao/la  P. M.

Borussia bi porazom od Napolija izgubila šanse za nastup u osmini finala. Milan, Ajax i Celtic vode ravnopravnu borbu za preostalo mjesto u osmini finala

Večerašnjim susretima petoga kola u skupinama E, F, G i H bit će nastavljeno nadmetanje u nogometnoj Ligi prvaka. Nakon reprezentativnih obveza i nove runde klupskih okršaja slijedi završni ciklus grupne faze, koji će donijeti šesnaest putnika u proljeće pod suncem. Jedina momčad koja je i matematički siguran sudionik osmine finala jest madridski Atletico, koji se s maksimalnim učinkom do sada prošetao skupinom G.

Družina koju predvodi Diego Costa u dalekoj je Rusiji gdje će od 18 sati snage odmjeriti protiv Zenita. Momci iz St. Petersburga trenutno jesu drugoplasirani, no za vratom im opako puše Porto, večerašnji suparnik bečke Austrije na svom Dragau. Portu pobjeda protiv objektivno najslabije momčadi ovosezonskog nadmetanja ne bi smjela dolaziti u pitanje što znači da bi Rusima od presudne važnosti bio uspjeh u dvoboju proitv neprikosnovenih Španjolaca.

 

Ono što svakako mami pozornost nogometne Europe jest dvoboj dortmundske Borussije i Napolija, koji bi u nekim okolnostima već večeras mogao riješiti pitanje prolaza u drugi krug. Svašta je moguće u toj, skupini F. Obje momčadi dočekuju taj susret nakon poraza u domaćim prvenstvima minulog vikenda. Njemci su se poskliznuli na svom stadionu protiv prvaka Bayerna (0:3) dok su Napolitanci također kod kuće izgubili od Parme (0:1). U prvom kolu Talijani su slavili 2:1 golovima Higuaina i Insignea.

Žuto-crni bi pobjedom došli na jednak broj bodova s drugoplasiranim Napolijem, dok bi porazom vjerovatno izgubili sve šanse za nastup u osmini finala. U slučaju poraza spasiti ih može jedino domaći kiks Arsenala protiv autsajdera iz Marseillea. Iako bez bodova, Francuzi nisu ostavili loš dojam u ovosezonskom natjecanju, no za pobjedu na Emiratima trebat će puno više od dobrog dojma. Lanjski finalist Lige prvaka ima sudbinu prolaska u svojim rukama.

 

Ništa manje zanimljivo nije u skupini E. Prvak Europe otprije dvije sezone, londonski Chelsea, čeka gostovanje u Baselu. Švicarci su na otvaranju zavili Stamford Bridge u crno, pobjedom 2:1. Od tada Mourinhove trupe imaju gol razliku 10-0 uz tri čiste pobjede i devet osvojenih bodova. Motiv za sportskom osvetom na St. Jakobs Parku neće biti upitan, kao niti želja domaćina da novim dobrim rezultatom do kraja zakompliciraju stanje u skupini. Švicarci su tek jedan bod udaljeni od drugog mjesta kojeg drži Schalke, momčad s vrlo turbulentnom sezonom. Njemci su u seriji od dva uzastopna poraza po 0:3 od Chelseaja, a uoči ogleda s vrlo neugodnom Steauom u Bukureštu odigrali su 3:3 protiv Eintrachta iz Frankfurta. Valja pritom dodati da ni Rumunji nisu bez šansi, čak i za prolazak skupine što je čini izuzetno zanimljivom.

 

Barcelona bez Lea Messija večeras igra na Amsterdam Areni. Najsretnije se zasigurno osjećaju navijači Milana u nadi da Katalonci neće dopustiti iznenađenje. Milan, Ajax i Celtic udaljeni su tek dva boda, pa će se večeras na Hampden Parku voditi prva izravna borba za drugo mjesto, iako ni Barcelonina situacija još uvijek nije do kraja čista. Bez sumnje, pred gledateljima širom Europe i večeras se spremaju zanimljive stvari.

 

Liga prvaka - 5. kolo - 26. studeni (20.45)

 

Skupina E: Basel - Chelsea, Steaua - Schalke

Poredak: Chlesea 9,  Schalke 6, Basel 5, Steaua 2

Skupina F: Borussia (D) - Napoli, Arsenal - Marseille

Poredak: Arsenal 9, Napoli 9, Borussia D. 6, Marseille 0

Skupina G: Zenit - Atletico Madrid (18), Porto - Austria Beč

Poredak: Atletico 12, Zenit 5, Porto 4, Austria Beč 1

Skupina H: Ajax - Barcelona, Celtic - Milan

Poredak: Barcelona 10, Milan 5, Ajax 4, Celtic 3

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.