LIGA PRVAKA

Balkanski dvojac slomio Dinamo

Srijeda, 21. kolovoza 2013. 23:00 Napisao/la  SC

Prva utakmica 4. pretkola: Dinamo - Austria Beč 0:2.  Zelenika primio prvi pogodak, koji vratar ozbiljne momčadi ne smije primiti

 

 

Liga prvaka – Prva utakmica Play-off runde

 

DINAMO – AUSTRIA BEČ 0:2

 

Stadion Maksimir. Gledatelja 25000

 

Sudac: Howard Webb (Engleska)

 

Strijelci: 0:1 Leovac (68) 0:2 Stanković (75)

 

Žuti kartoni: Pivarić, Fernandes, Ademi (Dinamo) Leovac, Mader (Austria)

 

DINAMO: Zelenika – Pivarić, Šimunić, Addy, Pinto – Ademi – Pamić (82 Brozović), Husejinović (62 Sammir) – Fernandes, Soudani – Čop (69 Rukavina)

 

AUSTRIA: Lindner – Leovac, Ortlechner, Rogulj, Koch – Holland – Jun (85 Grunwald), Mader, Stanković, Rojer (90 Murg) – Hosiner (82 Okotie)

 

Nogometaši Dinama izgubili su u prvom susretu play-off runde Lige prvaka. Austria iz Beča kući će odnijeti prednost od dva pogotka razlike iz maksimirksog ogleda unatoč svim suprotnim očekivanjima. Iako je gostujući trener Bjelica najavljivao ofanzivnu igru, dojam je da su gosti ispočetka čekali pogrešku Dinama i priliku iz kontre. Pogoci su pali nakon munjevitih otvaranja.

 

Krunoslav Jurčić na teren od prve minute nije poslao glavnog kreativca Sammira, pa je ulogu fantaziste preuzeo Husejinović. Iako u svom sastavu zbog suspenzije gosti nisu mogli računati na reprezentativnog lijevog braniča Suttnera, Dinamovu glavnu napadačku kariku Soudanija dobro je zatvorio Marin Leovac s izraženim ofanzivnim djelovanjem. S druge strane Fernandes se ponovno izmjenjivao na poziciji s Čopom, kao i u zadnjem prvenstvenom ogledu s Lokomotivom, no ni takav način igre nije polučio rezultat.

 

Nakon uvodnog ispipavanja pulsa prvu polupriliku imao je Fernandes, igrač koji je u prvom dijelu najčešće završavao akcije. U 15. minuti Čop je petom uposlio Pamića, ovaj ubacio prvu loptu za Fernandesa koji puca preko gola. Pet minuta kasnije Soudani upućuje prvi udarac u okvir. Šimunić je poslao dugu loptu na lijevu stranu za Pivarića. Mladi lijevi bek se izvukao i ubacio u sredinu, a Soudani odmjerenim udarcem s ruba kaznenog prostora pogađa vratara gostiju.

 

U prvih 45 minuta Dinamo je prikazao igru na mahove, pa se nakon dobrih prvih dvadeset minuta neočekivano zatvorio i pustio gostima da u pojedinim trenucima preuzmu inicijativu na travnjaku. Strah se, po nekom nelogičnom scenariju uvukao među Dinamove igrače, no na sreću u sredini prvoga dijela obrana sa Šimunićem djelovala je sigurno. Maksimirska publika nerjetko je negodovala i zvižducima pratila Dinamovu igru. Gosti ni u svom periodu nisu uspjeli stvoriti izgledniju priliku, a svoje su tražili dugim loptama i prilikama nakon prekida koje su na sinoćnjem treningu posebno uvježbavali.

 

U posljednjih pet minuta Dinamo se ponovno razgoropadio. Svoju gornju amplitudu igra je ponovno dosegla u 41. minuti kada Pamić nakon slobodnog udarca i duge lopte gađa glavu Fernandesa, no vratar Lindner ponovno je obranio. Izvukla je 'jedinica' Bečana i udarac Pinta iz daljine (43) te još jedan udarac glavom Fernandesa nakon Pamićevog kornera (45).

 

U nastavku se igra potpuno otvorila, krenulo se igrati otvorenih karata. Soudani je dva puta pokušao iz daljine (47, 54). Prvi se put ispriječio vratar Lindner, a drugi puta je s desne strane iskosa Alžirac pogodio vanjsku stranu mreže. Austria je pokušavala velikim brojem pasova, trkom i zalaganjem, no nedostajao je onaj zadnji dodir koji bi rezultirao udarcem. Prvi udarac u drugom poluvremenu za goste uputio je Jun s lijeve strane (58), visoko preko gola. Još je veću prigodu isti igrač imatu samo minutu kasnije. Hosiner se oslobodio svojih čuvara, uposlio Juna ispred kojeg se dobro snašao Šimunić i odbio u korner. Austria je od 55. do 60. minute opet u dva-tri navrata mogla do zgoditka.

 

U 61. minuti Pivarić je savršeno sa svoje strane ubacio u sredinu, ali su na petercu Soudani i Fernandes bili prekratki. U tim je trenucima došlo do izmjene kreativaca, Husejinović je prepustio svoje mjesto Sammiru, a odmah po ulasku Rojer i Holland postali su zaduženi za njegovo zaustavljanje. Prilika za Dinamo bila je i u 67. minuti. Sammir je nakon prijetnje gostiju proigrao Fernandesa koji se odlučio na udarac sa 35 metara – pored vrata.

 

I onda pogodak! Rojer na desnoj strani dodaje za Hosinera koji se izvlači na sredinu. U tom je trenutku polulijevo prošao Jun, dodao za Leovca koji iz punog trka s lijeve strane para Dinamovu mrežu – 0:1. Zelenika je primio pogodak, koji vratar ozbiljne momčadi ne smije primiti u utakmicama koje određuju sudbinu kluba!

 

Odmah nakon pogotka uslijedila je zamjena Čopa za Rukavinu (71) i ekspresni crveni karton za bivšeg napadača Šibenika. U prvom zračnom dvoboju s Kajom Roguljom start nogom u tijelo Rukavina plaća isključenjem. Rijetko se kada u nogometu dogodilo da igrač koji nije niti dotaknuo loptu u utakmici dobije izravni crveni karton, samo nekoliko sekundi nakon što je ušao u igru.

 

Dinamo je pao na koljena kada je Koch s desne strane okomito prošao prema vratima, slomio Pivarića i poslao povratnu loptu u sredinu za Marka Stankovića. Zakasnio je zatvoriti Ademi i očekivani udarac srpskog internacionalca s ruba kaznenog prostora odsjeo je u mreži za 0:2.

 

U 78. minuti Hosiner je mogao potopiti sve lađe Dinama, ali njegov udarac nakon stopostotne prilike u korner uspjeva odbiti Pinto. Dinamo je u posljednjih 25 minuta pokazao donju amplitudu svoje igre koja je rezultirala brojnim prigodama gostiju. U tome periodu Dinamova kreacija gotovo da nije postojala, a Sammirov ulazak nije donio apsolutno ništa konkretno na tom polju.

 Fotogalerija Pixsell

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.