×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Polufinale Lige prvaka: Real Madrid i Barcelona padaju kada ne zabijaju Ronaldo i Messi

Četvrtak, 19. travnja 2012. 09:49 Napisao/la 

U utakmicama protiv Bayerna i Chelsea bilo je evidentno da Barcelona i Real Madrid ovise o dvojici velikana današnjeg nogometa više nego što bi htjeli priznati 

Na pitanje zašto su Real Madrid i Barcelona u prvim susretima polufinala Lige prvaka izgubili od Bayerna i Chelsea vjerojatno će stići hrpa odgovora. I svaki će biti barem djelomično točan. Jedan od njih definitivno je i "izostanak" dvije najvažnije "figure" u redovima "Blaugrane" i "Blancosa", Lea Messija i Cristiana Ronalda. Kad ne igraju oni, ne igraju ni momčadi. Ili možda bolje rečeno, kad ne zabijaju Ronaldo i Messi, pobjede Reala i Barce ne postoje.

Ovakva je teza poprilično nategnuta, jer ovo nisu vremena Chicago Bullsa i Michaela Jordana koji je uglavnom "sve radio sam" protiv svih, svakoga i svugdje. Nogomet je nešto kompleksniji, premda ostaje istina kako individualne vrijednosti podižu opću kvalitetu momčadi. Pogotovo ako je riječ o tipovima koji u sezoni zabijaju pedeset ili više golova. To je, kad "presuši slavina", nešto teže nadoknaditi. Ronaldo je za Real Madrid ove sezone zabio 53 gola, računajući Primeru (41), Kup (4) i Ligu prvaka (8). Messi je otišao još malo dalje, ukrcao je ravno 60. Isto kao i Ronaldo 41 i ligaškom dijelu, pet u kupu i čak 14 u Ligi prvaka.

Što se dogodilo protiv Bayerna i Chelsea? Priče, zapravo, nisu iste. Jer, Cristiano Ronaldo u Münchenu "nije stigao na utakmicu". Istina, asistirao je za jedini gol, što i nije loše, samo kad je CR7 u pitanju onda svi, pogotovo navijači Reala očekuju više. Daleko više. Možda su ga iznervirali lopovi koji su njemu i prijateljima dan prije dvoboja s Bayernom ukrali kopačke. Ili su ga, što je vjerojatnije, Philipp Lahm zajedno sa suigračima "usmjerili" daleko od vlastite mreže. Nije da Ronaldo nije pokušavao, ali protiv čelične obrane Bayerna u utorak jednostavno nije išlo. To i nije bio onaj intenzitet napada kakav Ronalno obično prezentira. I kad u momčadi imate takvog igrača, koji uglavnom sam rješava sve probleme, sasvim je normalno da se svi s vremenom nauče na takav stil. Kad ne uspije zabiti on, onda nastaju problemi, kakve je imao Real Madrid na Allianz Areni.

Messi je na Stamford Brigdeu protiv Chelsea, istina, bio najbolji Barcelonin čovjek, što i nije neka novost. No, i on je uporno lupao u obrambeni zid Engleza, koji su igrali tako da bi se i Inter Helenia Herrere vjerojatno posramio. A taj je Inter, ako ste zaboravili, izmislio i prezentirao "catenaccio", nogomet u kojem je jedino bitno ne primiti gol. A sve ostalo, ako dođe, dođe... Protiv "kompozicije autobusa" koje je Roberto Di Matteo parkirao ispred vlastitog kaznenog prostora nije mogao ni Messi. Zato je Barca doživjela poraz, između ostalog. Nije uostalom nikakva tajna da taktička organizacija igre Barcelone počiva najviše na Messijevom igri. A zašto je Messi zapeo protiv Chelsea? Možda je doista razlog John Terry, koji je novinarima otkrio kako u šest utakmica Messi protiv njega nije zabio gol! "Znate, kad ja budem sjedio u fotelji i pijuckao pivo, Messi će i dalje biti broj jedan na svijetu, a ja ću djeci moći pričati kako mi u šest utakmica on niti jednom nije zabio gol, a valjda sam tome i ja nešto pridonio", rekao je Terry.

Apsolutno je evidentno kako Barcelona i Real Madrid ovise više nego što bi htjeli priznati ili više nego što bi bilo normalno o dvojici velikana današanjeg nogometa. Nije to ništa čudno, jer ako u momčadi imate Cristiana Ronalda ili Messija onda bi samo luđak odustao od podređivanja igre njihovoj ekstra klasi. No, u onim rijetkim trenucima kad zapinju oni, počinju zapinjati i njihove momčadi. Tko zna, možda su se Messi i Ronaldo pripremali za subotnji obračun na Nou Campu, kada će u u izravnom dvoboju dvije najbolje španjolske momčadi možda odlučiti o novom prvaku. Za popravak štete protiv Bayerna i Chelsea imaju vremena, sada je jedino važan El Clasico. Utakmica koja više nije samo dvoboj Barcelone i Real Madrida, nego i pozornica na kojoj su u glavnim ulogama upravo Messi i Ronaldo. Svaki je njihov potez pod povećalom, svi čekaju da upravo njihova inspiracija odluči pobjednika. Do sada, kada je u pitanju El Clasico, daleko je uspješniji bio Messi. U utorak i srijedu su pauzirali obojica, je li vrijeme za subotnju eksploziju...

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.