FINALE LIGE PRVAKA

Bayern kod kuće samo jednom poražen od Engleza

Petak, 18. svibnja 2012. 09:01 Napisao/la  SC

Bavarci su u 18 utakmica na domaćem terenu upisali 11 pobjeda i samo jedan poraz protiv engleskih klubova

Subota, 20.45 sati, stadion Allianz Arena, finale Lige prvaka: Bayern - Chelsea. Kada je ždrijeb otvorio mogućnost da se u finalu nađu Real Madrid i Barcelona nitko u nogometu nije ni spominjao neki drugi ishod, a kamoli da će Bayern, koji je Ligu prvaka izborio kroz kvalifikacije i Chelsea, koji je zbog katastrofalnih  igara usred sezone Andrea Villasa Boasa zamijenio Robertom di Mateom, igrati u finalu.

Bayern u svojim vitrinama ima četiri naslova prvaka Europe, jedan osvojen u Ligi prvaka. Ni teška skupina u kojoj su bili Manchester City, Napoli i Villarreal nije usporila Bavarce, a nakon natjecanja po skupinama put prema polufinalu je bio otvoren preko Basela i Marseillea. Inače, Bayern će biti prva momčad u Ligi prvaka koja će finale igrati  na domaćem stadionu. Za Bayern je ovo spašavanje sezone nakon što je Borussia Dortmund prvo osvojila prvenstvo, a onda isprašila Bayern u finalu njemačkog Kupa 5:2. Bit će to odlična prilika za hrvatske nogometaše Ivicu Olića i Danijela Pranjića, koji napuštaju klub, da se oktie naslovom europskih prvaka.

Chelsea s druge strane čeka prvu titulu najbolje momčadi Starog kontinenta, a ovo je tek drugi finale. Uspjeli su proći skupinu gdje je malo nedostajalo da ih izbaci Valencia, u trileru osmine finala su preskočili Napoli nakon što su prvi susret izgubili na gostovanju 1:3. Penzionerima je ovo ujedno jedina šansa da izbore plasman u Ligu prvaka iduće sezone budući da su Premiershipu natjecanje okončali tek na šestom mjestu. Chelsea će biti oslabljen neigranjem Johna Terryja, Branislava Ivanovića, Raula Meirelesa i Ramiresa.


Ono što je zajedničko Bayernu i Chelseaju jest činjenica da im je oboje Manchester United u jednom finalu raspršio snove. Teže je reći što je bilo upečatljivije, pobjeda vragova protiv Bayerna u finalu u Barceloni 1999. kada su praktički u sudačkoj nadoknadi zabili dva pogotka ili penali protiv Chelseaja u Moskvi 2008. godine kada se John Terry poskliznuo pucajući penal koji je penzionerima mogao donijeti naslov prvaka.

Bayern i Chelsea susreli su se u četvrtfinalu Lige prvaka 2005./2006. kada su slavili penzioneri. Još jedan podatak je vrlo bitan. Bayern u 18 utakmica na domaćem terenu upisao je 11 pobjeda i samo jedan poraz protiv engleskih klubova. Može li Chelsea biti taj koji će doći do druge pobjede?

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.