RULET JEDANESTERACA

Chelsea osvojio Ligu prvaka

Subota, 19. svibnja 2012. 20:57 Napisao/la  SC

Bayern - Chelsea 4:5 (1:1). U zadnjoj seriji Drogba je hladnokrvno zatresao mrežu, Chelsea je osvojio titulu europskog prvaka

Utakmica finala Lige prvaka

BAYERN – CHELSEA 4:5, nakon izvođenja jedanaesteraca  

Stadion Allianz Arena. Gledatelja: 62.000

Sudac: Pedro Proença (Portugal)

Strijelci: 1:0 Muller (83), 1:1 Drogba (88)

Strijelci iz jedanaesteraca: Lahm 2:1, Mata – Neuer brani, Gomez 3:1, D. Luiz 3:2, Neuer  4:2, Lampard 4:3, Olić – Cech brani, A. Cole 4:4, Schweinsteiger – promašaj, Drogba 4:5

Bayern: Neuer, Lahm, Tymoshchuk, Boateng, Contento, Robben,  Ribéry (Olic 97), Schweinsteiger, Müller (van Buyten, 87),  Kroos, Gomez

Chlesa: Cech, D. Luiz,  Cole, Cahill,  Bosingwa,  Bertrand (Malouda 73), Mikel, Lampard, Kalou (Torres 84), Mata, Drogba

Nogometaši Chelsea osvojili su prvu titulu europskog prvaka u klupskoj povijesti nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U zadnjoj, petoj seriji Drogba je sigurno pogodio mrežu i osigurao veliko slavlje navijača Chelsea. Ostvario se san vlasnika Chelsea Romana Abramoviča, koji  je europski prvak postao kada se najmanje nadao. Prije samo dva mjeseca, nakon smjene trenera Villas-Boasa, sezona je na Stamford Bridgeu proglašena promašajem. A završila je povijesnim trijumfom.

Bayern je bio bolja momčad tijekom 120 minuta, ali dominacija nije Bavarcima donijela uspjeha. Chelsea nije izgledao tako kompaktno kao u prethodnim utakmicama Lige prvaka, poglavito u zadnjoj liniji gdje su uočljivo nedostajali kažnjeni Terry i Ivanović. Osim jednog iznenađenja u momčadi (Bertrand), menadžer Chelsea Di Matteo  ničim nije ni mogao iznenaditi. Chlesea je bio predodređen za defanzivnu ulogu tijekom cijele utakmice, igra na kontre ovog puta nije bila učinkovita.

Na drugoj strani Bayern je igrao očekivano napadački, kroz veći posjed lopte domaćini su lagano dolazili u zonu šuta, čak i prelagano s obzirom na reputaciju protivnika. No, zakazala je realizacija, a poglavito je zakazao najbolji strijelac Gomez, koji je bio neprimjetan u igri i u završnici.

Bayern je propustio nekoliko izglednih prilika već u prvom poluvremenu, a najbolju priliku je propustio Gomez u 42. minuti, kada se varkom tijela u primanju lopte oslobodio Cahilla i onda s 13 metara lijevom nogom poslao loptu visoko preko vratiju. U 21. minuti Robben je ostao sam na čistini, udarac s 14 metara obranio je Cech. Muller se u 36. minuti nije dobro pripremio za udarac iz poluvoleja na ubačaj Contenta, a Gomez nije dobro reagirao u 39. minuti nakon što je Ribery promašio loptu koja se slučajno odbila do napadača Bayerna.

Najbolju priliku za Chelsea propustio je Kalou, udarac kojega je u 37. minuti obranio Neuer.  Premalo od momčadi koja je osvojila Ligu prvaka.

U drugom poluvremenu Bayern je nastavio pritiskati obranu Chelsea, koja je nekoliko puta iskazala netipičnu nesigurnost. Bez posljedica do 82. minute kada je Muller pogodio za 1:0. Na Kroosov ubačaj slijeva, Muller je na drugoj vratinici glavom poslao loptu u zemlju od koje se lopta odbila iznad Cecha i završila u mreži. Bayern je bio blizu slavlja, Chelsea do tada ničim nije pokazao da može poravnati rezultat. A onda je Drogba udarcem glavom nakon ubačaja iz kuta izjednačio rezultat u 88. minuti i odveo utakmicu u produžetke.

Nakon četiri minute prvog produžetka sveprisutni Drogba  prekršajem je zaustavio Riberyja, sudac je pokazao na bijelu točku. Cech je obranio Robbenov udarac s bijele točke čime je propala najveća prilika Bayerna. U 96. minuti Olić je ušao u igru umjesto ozlijeđenog Riberyja i u dvadesetak minuta pokazao da nije zaboravio igrati nogomet. Bayern je u produžecima propustio dvije velike prilike: u 108. minuti Van Buyten nije igrački reagirao na Olićev ubačaj slijeva, u 112. minuti Cahill je u zadnji trenutak skrenuo Gomezov udarac s pet metara.

Nakon 120 minuta rezultat je ostao neodlučen, prvaka Lige prvaka odlučili su udarci s bijele točke. Točnije, odlučile su dvije obrane vratara (Mata, Olić) i jedan udarac u vratnicu (Schweinsteiger). Da ova sezone završi u velikom stilu povratka otpisanih potrudio se Drogba odlučujućim pogotkom u petoj seriji udaraca. Chelsea piše povijest, a ova Bayernova generacija igrača ostaje zapamćena kao gubitnička budući da ove sezone ništa nije osvojila. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.