FINALE LIGE PRVAKA

Bayern slavio golovima Mandžukića i Robbena

Subota, 25. svibnja 2013. 22:50 Napisao/la  SC

Finale: Borussia D. - Bayern 1:2. Mario Mandžukić postao prvi hrvatski igrač koji je postigao gol u finalu Lige prvaka

Finale Lige prvaka

 

BORUSSIA DORTMUND – BAYERN 1:2

 

 

Stadion Wembley. Gledatelja: 90.000

 

Sudac: Nicola Rizzoli (Italija)

 

Strijelci: 0:1 Mandžukić (60), 1:1 Gündogan (68-11m), 1:2 Robben (89)

 

Žuti kartoni: Dante, Großkreutz (Borussia D.), Ribery (Bayern)

 

BORUSSIA: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Bender (90+2 Sahin)- Blaszczykowski (90+1 Schieber), Reus, Großkreutz - Lewandowski.

BAYERN: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martinez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry (90+1 Gustavo) – Mandžukić (90+4 Gomez)

 

Nogometaši Bayerna postali su europski prvaci, pobijedivši Borussiju pogocima Mandžukića (60) i Robbena (89) nakon puno bolje igre u drugom poluvremenu finala Lige prvaka. Borussia je svoje šanse propustila u prvom dijelu, kada je bila bolja momčad.

U 89. minuti Ribery je na vrhu kaznenog prostora zaustavio loptu ispred Piszczeka, otvorio prostor i petom ostavio loptu natrčalom Robbenu, koji je pokupio loptu, zaobišao Hummelsa, izašao pred  Weidenfellera i lagano pored njega gurnuo loptu u mrežu – 1:2.  

U drugom poluvremenu težište igre prebacilo se na polovicu Borussije, Bayern je preuzeo inicijativu i silovito počeo gaziti protivnika. Čak je i jedna izuzetno moćna Borussia postala  nemoćna u drugom dijelu utakmice.

Nije u drugom dijelu bilo prilika kao u prvom, jer su igrači Bayerna zauzeli drugačiji stav prema protivniku. Kontrola lopte i prostora, fizička nadmoć i ubojitost napadača odlike su najbolje momčadi na kontinetu.

U 60. minuti Ribery i Robben na lijevoj strani izbacili su nekoliko igrača Borussije, Ribery je podvalio za Robbena, koji je izvukao Weidenfellera izvan vratiju, ubacio pred vrata tako da Schmelzer nije uspio zahvatiti loptu prije nego što je došla do Mandžukića, koji je laganim udarcem s 3 metra loptu ubacio u mrežu – 0:1.

Pored svih propuštenih prilika, Borussia je izjednačila na vrlo jeftin način. U 67. minuti Dante je nespretno udario nogom Reusa u kaznenom prostoru, sudac Rizzoli nije sekunde dvojio. Gündogan je bio precizan s bijele točke – 1:1.

Do kraja utakmice Bayern je kroz presing dizao ritam, koji čak ni Borussia više nije mogla pratiti. Ako je vratar Neuer bio najbolji igrač u prvom dijelu, najbolji igrač Borussije u drugom poluvremenu bio je vratar Weidenfeller, koji se posebno istaknuo s dvjema fantastičnim obranama udaraca (Alaba 76, Schweinsteiger 87) izvana.

U 72. minuti Muller je zaobišao na desnoj strani i Weidenfellera, ubacio prizemno na drugu vratnicu gdje je Subotić s gol-crte izbacio loptu ispred Robbena.

Sijevalo je pred obojicom vratara u prvom poluvremenu, tipični sudar dviju njemačkih momčadi koje ne kalkuliraju. Borussia je ostavila bolji dojam do odmora, bolje je stajala na terenu i stvorila više izglednih prilika u poluvremenu koje je moglo završiti rezultatom 5:3! Nevjerojatan broj izglednih prilika za utakmicu takvog natjecateljskog naboja!

Budući da Lewandowski (14, 35), Blaszczykowski (15),  Reus (19) i Bender (22) nisu uspjeli svladati Neuera, vratar Bayerna bio je najbolji igrač prvog dijela finala. Neuer se posebno istaknuo kada je nogom obranio Blaszczykowskijev udarac sa 6 metara.

Bayern je imao manji broj, ali više izraženijih prilika. I na drugoj je strani vratar Weidenfeller postao junak u izravnim sučeljavanjima s Robbenom (30, 43), te sjajno obranom Mandžukićeva (26) udarca glavom po kojemu se lopta od vratara odbila u gredu. Najbolju priliku do odmora propustio je Robben (30), koji je sam trčao prema   Weidenfelleru, ali nije uspio prevariti vratara Borussije.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.