BARCELONA - JUVENTUS (20.45) Trostruka kruna za katalonski stroj ili talijanski catenaccio?

Subota, 06. lipnja 2015. 11:56 Napisao/la  SC

Barcelona traži svoju petu, Juventus pak treću europsku titulu. Ivan Rakitić četvrti je Hrvat  zaredom koji će sudjelovati u finalu Lige prvaka.

Večeras se u Berlinu završava europska klupska sezona u nogometu. Finalom Lige prvaka između Barcelone i Juventusa doznat će se ime kluba koji će u europskom nogometu osmi puta dobiti trostruku krunu. Barcelona je u finišu prvenstva pobjegla posrnulom Realu, Juventus je već odavno riješio pitanje pobjednika u Serie A. Oba kluba uzela su i nacionalne Kupove. Camp Nou je svog doživio proteklog vikenda u finalu protiv Athletic Bilbaa, Talijani su dizali pehar na Olimpicu u Rimu, i to protiv Lazia.

Ivan Rakitić četvrti je Hrvat zaredom koji će sudjelovati u šezdesetom finalu Lige prvaka. U sezoni 11/12 Ivica Olić i Danijel Pranjič izgubili su u dresu minhenskog Bayerna na jedanaesterce od Chelseaja. Mario Mandžukić igrao je dva finala. Prvo je osvojio s Bayernom (12/13) protiv Borussije uz postignut pogodak, a ono drugo lanjsko je u dresu madridskog Atletica izgubio od Luke Modrića i njegovog Reala koji se u Lisabonu okitio La Decimom.

Ivan Rakitić večeras ima šanse. Barcelona za razliku od Juventusa finale dočekuje kompletna i bez ozljeđenih igrača. Pod upitnikom je bio samo Andres Iniesta kojeg je trener Luis Enrique zbog lakše ozljede morao izvaditi u drugom poluvremenu finala Kupa. Juventusu pak fale tri, moguće i četiri igrača. Sigurno je da nema Chiellinija, Caceresa i Asamoaha, možda ne istrči niti Barzagli koji je odradio završne treninge s momčadi u normalnom režimu.

Barcelona traži svoju petu, Juventus pak treću europsku titulu. Katalonci su svoje osvajali uglavnom u proteklih deset godina (05/06, 08/09, 10/11), no pamte i onu epsku protiv Sampdorije (91/92) nakon produžetaka. U posljednja dva finala golove je zabijao Leo Messi. Učini li to danas, postat će prvi nogometaš koji je postigao golove na tri finala Lige prvaka.

Momčad Massimiliana Allegrija u polufinalu je svladala madridski Real, a prvu europsku titulu osvojili su prije trideset godina svladavši Liverpool. Barcelone u finalima nije bilo četiri, Juventusa pak dvanaest godina. Španjolci sebe mogu nazvati kraljevima jedanaesteraca jer su dosad od šest raspucavanja u UEFA-inim nokaut fazama prošli pet puta.

Puno je zanimljivih podataka o klubovima i igračima u najavi utakmice. Hrvatska navija za Rakitićevu Barcelonu baš uoči novog, splitskog ogleda s Talijanima koji su na istom, Olimpijskom stadionu u Berlinu prije devet godina podigli pehar za svjetskog prvaka.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.