JOHAN CRUYFF (1947-2016)

Preminuo jedan od najboljih svih vremena

Četvrtak, 24. ožujka 2016. 14:42 Napisao/la  SC

Cruyff je ostvario iznimnu trenersku karijeru na klupama Ajaxa i Barcelone


Johan Cruyff preminuo je u 68. godini života nakon duge i teške bolesti. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena dugo je vremena s rakom pluća vodio borbu koju nažalost nije mogao dobiti.

Kao svestrani nogometaš i istinski vođa jedne od najboljih nizozemske generacije svih vremena, Cruyff je najbolji nogomet igrao u dresu Ajaxa s kojim je osvojio tri naslove europskog prvaka (1971., 1972. i 1973.) i šest naslova prvaka Nizozemske.

Kao najveća zvijezda svjetskog nogometa otišao je u Barcelonu gdje je tijekom pet godina osvojio jedan naslov španjolskog prvaka i jedan španjolski Kup.

Cruyff je ostvario iznimnu trenersku karijeru. Tri godine vodio je Ajax (1985-1988) i osvojio dva naslova prvaka Nizozemske, te Kup kupova (1987), nakon čega je osam godina sjedio na klupi Barcelone s kojom je 1992. godine osvojio prvi naslov europskog prvaka u klupskoj povijesti . Četiri godine zaredom osvajao je naslov španjolskog prvaka (1991-1994), a 1994. je bio finalist Lige prvaka.

Smatraju ga utemeljiteljem La Masije, čuvene Barcelonine škole nogometa.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.