Island postao rekorder, država velika kao Primorsko-goranska županija u završnici SP-a

Utorak, 10. listopada 2017. 09:33 Napisao/la  SC
Sigurdsson odveo Island na SP
Sigurdsson odveo Island na SP


Island je prvi put ostvario plasman na jedno svjetsko nogometno prvenstvo i postao rekorder!

Reprezentacije najmanje države koja je ikada sudjelovala u završnici jednog svjetskog prvenstva osvojila je prvo mjesto u Skupini I ispred ne baš velike Hrvatske.

Do sada je najmanja država bio Trinidad i Tobago (1,3 mil. stanovnika) reprezentacija kojega  je igrala na SP 2006 u Njemačkoj.

Island ima 335.000 stanovnika, otprilike kao Primorsko-goranska županija što je barem dvostruko manje od Zagreba.

Država sa samo 20.000 registriranih nogometaša ima jednog (Sigurdsson) igrača vrijednog 50 mil. eura i skupinu vrlo darovitih igrača, koji igraju u jakim europskim klubovima.

Bogati Island puno je zadnjih dvadesetak godina uložio u infraskturu što je preduvjet razvoja mladih igrača.

Praktično nema kluba koji nema natkrivene terene s umjetnom travom što omogućuje igranje nogometa u izrazito nepogodnim klimatskim uvjetima.

Dvoranski nogomet postao je standard u državi koja nekoliko mjeseci godišnje živi u mraku polarnih noći, kada dan traje nekoliko sati.

Island je poseban po edukaciji, jedan trener s UEFA Pro licencom na 500 stanovnika jamči da se iz oskudne baze izvlači maksimum.

Usporedbe radi Engleska ima jednog trenera s UEFA Pro licencom  na 10.000 stanovnika.

Ulaganja su se isplatila, Island je već na EP u Francuskoj pokazao zamjetnu kvalitetu zbog koje se ostvario povijesni plasman u četvrtfinale.  

Francuska je pobijedila (5:2) i ušla u polufinale, a Island  postao hit europskog prvenstva.

U proteklim kvalifikacijama Island je pokazao da nije prolazni hit nego dokazana vrijednost.  

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.