HRVATSKA U POLUFINALU

Nova generacija ušla u povijest

Subota, 07. srpnja 2018. 22:58 Napisao/la  SC

 Hrvatska u polufinalu igra protiv Engleske

Nova generacija ušla u povijest

 

Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji.

U polufinalu Hrvatska igra protiv Engleske 11. srpnja u Moskvi od 20 sati.

Dvadeset godina nakon polufinala na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, nova generacija hrvatskih nogometaša ušla je u povijest svjetskih prvenstava.

Isto kao u osmini finala protiv Danske, u utakmici protiv Rusije (6:5) presudili su jedanaesterci.

Ivan Rakitić ponovo je bio zadnji izvođač u seriji koji je zatresao mrežu i odveo Hrvatsku u polufinale.

U produžecima pogoci su se dogodili nakon prekida.

U 115. minuti Dzagoev je ubacio iz slobodnog udarca, Fernandes je ostao sam između Madžukića i Ćorluke te neometan glavom loptu poslao u mrežu - 2:2.

Rusi su uspjeli utakmicu dovesti do jedanaesteraca.

U 101. minuti nakon ubačaja iz kuta Vida je glavom loptu poslao prema desnom kutu, prošla je lopta kroz Ćorlukine noge i odskakutala u mrežu - 2:1.

Hrvatska je stekla prednost koju nije uspjela zadržati do kraja drugoga produžetka.

U drugom dijelu regularnog dijela utakmice hrvatska momčad ostavila je bolji dojam nego u prvom dijelu, stvorila je dvije velike prilike.

Pojavio se nekoliko puta Kramarić u međuprostoru i stvorio višak, nekoliko se puta poremetio raspored uže ruske obrane.

Najbolju priliku na utakmici nije iskoristio Perišić, koji je u 60. minuti pogodio stativu.

U 76. minuti Modrićev udarac zapeo je u bloku, preostalo vrijeme do kraja utakmice hrvatska momčad potrošila je u pokušajima da loptu dovede do zadnje linije ruske obrane.

Uglavnom, neuspješno.

Posebice nakon što je Zlatko Dalić u 63. minuti uveo Brozovića umjesto Perišića.

Kramarić je počeo igrati na mjestu prve špice, Mandžukić je otišao na bok, ostala je hrvatska momčad bez igrača koji bi stvorio višak u međuprostoru.

U 72. minuti Fernandes je ubacio zdesna, Erokhin je ostao na 8 metara, ali je udarac glavom bio neprecizan.

Bila je to jedina ruska šansa u drugom dijelu.

Na kraju prvoga dijela najvažnije je da se hrvatska reprezentacija vratila u utakmicu Kramarićevim pogotkom u 40. minuti.

Sve ostalo moglo se naslutiti u prethodnim utakmicama, kada se u igri osjećao deficit kvalitete u napadu.

Znalo se da će Hrvatska prvi put u Rusiji upravo protiv Rusije igrati na klasično postavljenu obranu, u takvim okolnostima do izražaja dolazi prije svega pojedinačna kvaliteta.

Osjetno veći posjed lopte izgledao je potpuno bezopasno budući da su ruski igrači lakoćom dobivali duele u zadnjoj trećini.

Da Vrsaljko dvaput nije ubacio zdesna, ništa se konkretno ne bi dogodilo.

Ovako je Mandžukić (11) imao priliku bolje reagirati na prizemno upućenu loptu, dok je Perišić (28) podmetnuo glavu u ne baš izglednoj poziciji za pogodak.

U 31. minuti Čerišev je postigao atraktivan pogodak udarcem sa 18 metara, Subašić je bio potpuno nemoćan.

Dzjuba i Čerišev uspjeli su između četvorice hrvatskih braniča stvoriti poziciju za otvoreni udarac.

Hrvatska je izjednačila na sličan način u trenucima kada se ohrabrena ruska momčad raširila u linijama.

Mandžukić je pobjegao lijevom stranom i idealno ubacio Kramariću, koji je udarcem glavom zatresao mrežu između petorice ruskih igrača - 1:1.

Treba istaknuti da su Rusi nekoliko puta u prvom dijelu u završnici izgledali opasno za gol, pretežito preko desne strane gdje je igrao ruski Brazilac Fernandes.

HRVATSKA: Subašić, Strinić (74 Pivarić), Vida, Lovren, Vrsaljko (96 Ćorluka), Rakitić, Modrić, Kramarić (88 Kovačić), Perišić (63 Brozović), Rebić, Mandžukić

RUSIJA: Akinfejev, Kudrjašov, Ignašević, Kutepov, Fernandes, Zobnin, Čerišev (67 Smolov), Kuzjajev, Golovin (102 Dzagoev), Samedov (54 Erokhin), Dzjuba (79 Gazinski)

Četvrtfinalna utakmica: Hrvatska - Rusija 6:5, nakon jedanaesteraca 2:2 (Fernandes 115/Vida 101 - Kramarić 40/Čerišev 31)

Strijelci iz jedanaesteraca: Smolov - Subašić brani, Brozović 2:3, Dzagoev - 3:3, Kovačić - Akinfejev brani, Fernandes - promašaj, Modrić - 3:4, Ignašević - 4:4, Vida - 4:5, Kuzjajev 5:5, Rakitić - 5:6

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.