EP Hrvatska ispala u osmini finala, Quaresma u 117. minuti odlučio pobjednika

Subota, 25. lipnja 2016. 23:45 Napisao/la  SC

Utakmica osmine finala: Hrvatska - Portugal 0:1 (Quaresma 117). Ovaj put najbolji potugalski igrač nije bio Ronaldo nego Pepe

U 117. minuti Hrvatska je bila najbliže pogotku u produžecima utakmice  protiv Portugala. Nakon ubačaja Perišić je glavom pogodio stativu. Lopta se odbila u polje, Strinić je izgubio duel na boku, u nastavku akcije dogodila se odlučujuća kontra Portugalaca.

U završnici jedine akcije tijekom cijele utakmice koju su Portugalci doveli do kraja, Ronaldo je na desnoj strani uputio udarac s 8 metara. Prvi udarac u vrata tijekom cijele utakmice Subašić je obranio, na drugoj vratnici natrčao je Quaresma i glavom odbijenu loptu gurno u mrežu - 0:1.

U 123. minuti Vida je promašio vrata i propustio priliku da izjednači rezultat, Portugal se plasirao u osminu finala pobjedom protiv Hrvatske u produžecima sadržajno najslabije utakmice na EURO-u.

Bez obzira na pobjedu protiv Španjolske, Ante Čačić nije imao razloga mijenjati momčad koja je igrala prve dvije utakmice. Povratak Luke Modrića i Marija Mandžukića trebao je značiti povratak temeljnim odrednicama igre zbog koje je Hrvatska ubrala komplimente stručnjaka.

Međutim, hrvatska momčad igrala je neprepoznatljivo sporo u transformaciji djelomično zbog toga što je portugalska obrana potpuno netralizirala dvojicu najbržih igrača na bokovima, Brozovića i Perišića.

Utakmica bez ijedne izrađene prilike do 117. minute svela se na nekoliko sporadičnih pokušaja nakon prekida. U prvom dijelu Pepe (25) promašio glavom vrata u takvom zaleđu da pogrešku pomoćnog suca mora analizirati okulist, a ne sudački ekspert.

Hrvatska reprezentacija ostvarila je impresivnu premoć u posjedu lopte (58 prema 42), što je bila najbolja obrana od Ronalda do kojega  nije stigla ni jedna upotrebljiva lopta do kobne 117. minute.

Što vrijedi posjed lopte, kada u završnici naša reprezentacija nije uspjela ni jednom  poremtiti raspored portugalske obrane, koja je srušila tezu da se Portugalci ne znaju disciplinirano braniti. Ovaj put najbolji potugalski igrač nije bio Ronaldo nego Pepe.

U drugom dijelu utakmice je za nijansu postala sadržajnija kada je u igru ušao Renato Sanches, koji je pokrenuo nekoliko povezanih portugalskih akcija bez završnice. Ako ništa drugo, Portugal je u drugom dijelu nekoliko puta barem izgledao kao momčad koja zna povezati nekoliko dodavanja.

Zvuči nevjerojatno da momčad za koju igra Ronaldo 117 minuta nije u okvir vratiju uputila ni jedan udarac.

Hrvatska je barem zaprijetila nekoliko puta.

U 52. minuti dogodila se jedina osmišljena hrvatska akcija, Strinić je ubacio slijeva, Brozović nije mogao do lopte između dvojice portugalskih braniča.

U nastavku akcije, nakon ubačaja iz  kuta, Brozović nije dobro zahvatio loptu u relativno dobroj poziciji za udarac.

U 62. minuti naša reprezentacija nije iskoristila najbolju priliku u regularnom dijelu, Vida nije bio precizan glavom nakon ubačaja Srne iz prekida.

Portugalci su najbliži pogotku bili kada je Strinić neoprezno u kaznenom prostoru udario nogom Nanija, sudac Carlos Velasco Carballo nije reagirao.

Dojam je da nije ni trebao, Nani više nije kontrolirao loptu, kada ga je Strinić nespretno zahvatio nogom po torzu.  

Produžeci su produžili muke obiju momčadi, koje je okončao Quaresma pogotkom u 117. minuti.

U 113. mnuti vratar Rui Patricio otrčao je u prazno nakon ubačaja iz kuta, Vida nije bio dovoljno priseban da bi glavom loptu poslao u vrata.

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Modrić, Badelj, Brozović, Rakitić (110 Pjaca), Perišić, Mandžukić (88 Kalinić)

PORTUGAL: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro, Joao Mario (87 Quaresma), Adrien Silva (108 Danilo), William Carvalho, Andre Gomes (50 Renato Sanches), Nani, Ronaldo

Utakmica osmine finala: Hrvatska - Portugal 0:1 (Quaresma 117)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.