Ni jedna hrvatska reprezentacija nije bolje izgledala u zadnjoj trećini na velikom natjecanju

Nedjelja, 01. srpnja 2018. 11:03 Napisao/la  Igor Vranić

Daliću u Rusiji vratar i napadači do sada praktično nisu trebali, večeras igraju dvije momčadi sličnog mentaliteta koje još nisu primile pogodak iz igre

Ni jedna hrvatska reprezentacija nije bolje izgledala u zadnjoj trećini na velikom natjecanju

 Hrvatska reprezentacija večeras (20) igra utakmicu osmine finala protiv Danske.

Kao i obično, u najavi utakmice uspoređivala se individualna kvaliteta igrača, tražile su se vrline i mane obiju momčadi.

Izbornik Zlatko Dalić u pripremi utakmice imao je samo jednu dilemu, Brozović ili Badelj.

Iako je Badelj bio najbolji igrač utakmice protiv Islanda, čini se da je prednost opet dobio Brozović zbog većih fizičkih kapaciteta.

Utakmicu bi trebala početi momčad koja je počela utakmicu protiv Argentine: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović, Rakitić, Modrić - Rebić, Perišić - Mandžukić.

Ovakva varijanta znači da će Dalić igrati opreznije i zatvorenije, što je postao njegov forte otkada je preuzeo reprezentaciju.

Suprotno medijskim spinovima u razigranoj i hrabroj napadačkoj igri, hrvatska reprezentacija pod Dalićevim vodstvom igra najbolju obranu u završnici jednog velikog natjecanja.

Daleko bolju od brončane generacije u kontekstu nogometa 1998. godine, Ćiro Blažević imao je u Francuskoj najboljega strijelca (Šuker, 6 golova) i najboljega vratara (Ladić) prvenstva.

Obojica su u nekoliko presudnih utakmica vješto skrivali slabosti igre u fazi obrane, protiv Njemačke i Nizozemske posebice je briljirao Ladić.

Daliću u Rusiji vratar i napadači do sada praktično nisu trebali!

Subašić u prve tri utakmice nije imamo nikakvog posla, od sedam pogodaka samo je jedan postigao napadač po vokaciji (Perišić) u klasično dorađenoj napadačkoj akciji.

Ostale pogotke iz igre postignuli su vezni igrači (Modrić, Rakitić, Badelj) koji rijetko ulaze u zadnju trećinu, jedan je postignuo napadač (Rebić) nakon neforsirane pogreške argentinskog vratara.

Dva preostala dogodila su se nakon autogola i kaznenog udarca.

U takvom rasponu pogodaka i strijelaca ne može se govoriti o osmišljenoj napadačkoj igri, improvizacija u napačkoj igri ovisi isključivo o individualnoj kvaliteti.

U natjecateljskom nogometu važnije je nešto drugo!

Hrvatska je do sada primila samo jedan pogodak iz kaznenog udarca protiv Islanda.

Mimo očekivanja svih koji su imali priliku upoznati njegvo rad u klubovima, Dalić je kao izbornik uspio posložiti kompaktnu momčad koja plijeni pažnju mentalnom stabilnošću i organiziranom igrom u bloku.

Ni jedna hrvatska reprezentacija nikada nije izgledala bolje u zadnjoj trećini na jednom velikom natjecanju.

Hrvatska reprezentacija prvi put u Rusiji igra protiv momčadi sličnog mentaliteta i načina igre, nije slučajno Danska zadnji put poražena prije 18 utakmica.

Za razliku od efikasne (7:1) Hrvatske, Danska je u prvom dijelu natjecanja postignula samo dva pogotka.

Način igre danske reprezentacije više otkriva podatak da je primila samo jedan pogodak iz kaznenog udarca protiv Australije.

Večeras igraju dvije momčadi koje još nisu primile pogodak iz igre.

U takvom odnosu snaga opet bi trebala presuditi individualna kvaliteta, a tu negdje počinje priča o Modriću.

Bude li momčad igrala u istom tonusu kao protiv Nigerije ili Argentine, Dalić je svoje napravio.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.