HRVATSKA - ČEŠKA (18) Ante Čačić ima samo jednu dvojbu ako želi ubrzati igru

Petak, 17. lipnja 2016. 09:25 Napisao/la  SC

Momčad je protiv Turske izgledala izbalansirano u svim linijama, posebice u drugom dijelu utakmice, kada je pojačala ritam i intezitet u duel-igri

Hrvatska reprezentacija danas (18) igra drugu utakmicu an Europskom prvenstvu. Nakon pobjede (1:0) protiv Turske, koja je podignula samopouzdanje, očekivanja su velika. Prema svim objektivnim pokazateljima Hrvatska je favorit protiv Češke, ali priče o favoritima postale su pomalo otrcane.

Najveća hrvatska prednost je što bi Češka porazom vjerojatno završila nastup u prvom krugu natjecanja, ne čudi da češki izbornik najavljuje drugačiji prostup nego u utakmici protiv Španjolske:

- Hrvatska je slična Španjolskoj, dosta hrvatskih igrača igra u Španjolskoj, u Barceoni i Real Madridu. Oni su takve elemente u igri donijeli u reprezentaciju što je njihova kvaliteta. Nama je ovo jako bitna utakmica. Možda ne i ključna, ali jako bitna. Napast ćemo Hrvatsku. Moramo biti puno bolji u napadu nego što smo bili u utakmici protiv Španjolske, hrabro je najavio češki izbornik Pavel Vrba.

Vrba je igrao protiv Ante Čačića, vodio je Viktoriju Plzen protiv Maribora:

- Bilo je to u pretkolima Lige prvaka, pobijediili smo s Viktorijom Plzen, ali kvalitete Maribora i hrvatske reprezentacije su drugačije. Naravno da bih želio nastaviti pobjednički niz protiv Čačića, rekao je Vrba.

- Hrvatska je snažna momčad prema naprijed, ali svaka momčad ima svoje slabosti, a na nama je da ih iskoristimo. Protiv Španjolske nismo uspjeli i moramo igrati puno bolje. Osobno se osjećam odlično i spreman sam za utakmicu. Nama su sljedeće dvije utakmice najvažnije. Radujemo se njima i vjerujem da će utakmica biti lijepa. Pokušat ćemo iskoristiti sve dobre stvari koje smo radili protiv Španjolske i popraviti sve one loše. Španjolska i Hrvatska su različite momčadi. Obje jako kvalitetne, ali i različite. Španjolci više igraju tiki-taku, a Hrvatska koja je tehnički isto jako visoko, igra više izravno prema gol, rekao je Tomaš Rosicky kojega prema ulozi u momčadi nazivaju češkim Lukom Modrićem.

- Ne znam baš, ali važan sam dio ove reprezentacije i osjećam tu odgovornost. Modrić i Rakitić su pokretačka snaga. Jedan iz Barcelone, a drugi iz Real Madrida. Ne možete baš imati puno više kvaliteta od toga u momčadi, kaže Rosicky.

Čačić je sve rekao na zadnjoj presici, hrvatski izbornik u relativno je komotnoj poziciji budući da ima puno veći izbor kvalitetnijih igrača od Vrbe. Ne može se reći da Hrvatska u utakmici protiv Češke nema imperativ rezultata budući da u zadnjoj utakmici protiv Španjolske nije u poziciji da može računati na bod(ove). Nitko ne može računati na bodove u utakmicama protiv Španjolske.

Na zadnjem treningu u St. Etiennu Čačić je uigravao sastav koji je igrao protiv Turske: Subašić - Srna, Ćorluka, Vida, Strinić - Badelj, Modrić - Brozović, Rakitić, Perišić - Mandžukić.

Budući da ne mora forsirati napad od prve minute, Čačić objektivno nema razloga kemijati oko sastava budući da ovakva struktura momčadi jamči kvalitetan posjed lopte.

Problem ovakvog sastava je relativno spora transfromacija, koja protiv jakih reprezentacija ne može počivati samo na trojici napadača (Brozović, Perišić, Mandžukić).

Ako Čačić želi ubrzati igru, napadačima mora dodati barem još jednog bržeg veznog igrača od Milana Badelja, što je jedina bitna dvojba. Druga dvojba je vječna: Strinić ili Vrsaljko na lijevom boku?!

Ako se bude držao nepisanog pravila da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja, Čačić će protiv Češke igrati u sastavu koji protiv Turske niti na jednom mjestu nije pokazao naglašenu slabost. Momčad je izgledala izbalansirano u svim linijama, posebice u drugom dijelu utakmice, kada je pojačala ritam i intezitet u duel-igri.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.