FSS: Kako bi svijet reagirao da se ovaj besramni scenarij dogodio u Albaniji u režiji naših „zvaničnika“?

Srijeda, 15. listopada 2014. 18:13 Napisao/la  SC

Ne zaboravimo ni na organizirane proslave slavlja u zemljama u regiji poslije prekida utakmice, kada je slavljena spomenuta zastava i prekid meča u Beogradu, stoji u prioćenju Fudbalskog saveza Srbije

 

Fudbalski savez Srbije (FSS) oglasio se javnim priopćenjem u kojemu iznosi službeni stav prema incidentu zbog kojega je prekinuta utakmica između Srbije i Albanije. Evo najzanimljivih stavova službenog Beograda:

Događaji za vrijeme meča koji su doveli do prekida utakmice, ali i ponašanje i reakcije igrača, selektora i službenih osoba albanske reprezentacije, odnosno ljudi koji su bili direktni učesnici nasilja s jasnom političkom konotacijom, govore nam o nevjerojatnoj i sramotnoj sinhronizaciji cijelog slučaja, koji je za cilj imao samo jedno – izazvati prekid utakmice u Beogradu! I odmah da naglasimo, nikada Fudbalski savez Srbije nije bježao od odgovornosti, ni sada nam to nije namjera, ali zbog istine i pravde nećemo i ne želimo dozvoliti da krivci za silovanje nogometa od sebe sada prave žrtvu.

Vučić unaprijed upozorio EU 
Oglasio se u predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić:
- Namjera albanskih ekstremista bila je da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njeni građani. Željeli su da zgaze naš ponos, ali smo sačuvali obraz i bandi lažnih albanskih dužnosnika, koji su bili u svečanoj loži, pokazali jasnu razliku između nas i njih. Država će poduzeti sve zakonom predviđene mjere da se kazne svi počinitelji za koje se utvrdi da su počinili krivična djela. Čekam reakciju EU čije sam predstavnike tri sata prije utakmice obavijestio da Albanci spremaju provokacije i težak incident, rekao je Vučić.


Skandalozna je činjenica da se druga strana podsmjehuje s „uspješno obavljenim poslom“ ne samo FSS-u i narodu Srbije, nego, usuđujemo se reći, i UEFA-i. Od privedenog lica koje je upravljalo dronom sa zastavom „Velike Albanije, zastave koja ne vrijeđa samo građane Srbije nego i Grčke, Crne Gore i BJR Makedonije, do onih koji se hvale da su donijeli taj dron u Beograd i sada se slikaju po društvenim mrežama. Poražavajuće je i providno da se oglasio i sam premijer Albanije čiji je brat navodno direktno odgovoran za unošenje drona na stadion! Pitanje glasi: kako bi svijet, mnogi političari, predstavnici EU i UEFA reagirali da se ovaj suludi, besramni scenarij dogodio u Albaniji u režiji naših „zvaničnika“? Ne zaboravimo ni na organizirane proslave slavlja u zemljama u regiji poslije prekida utakmice, kada je slavljena spomenuta zastava i prekid meča u Beogradu. Događaji iz tih minuta su predstavljali jasnu potvrdu ideje FS Srbije da obje utakmice između Srbije i Albanije proteknu bez prisustva gostujućih navijača.

Zbog toga FSS najoštrije osuđuje scene nasilja na stadionu Partizana, ali i sramnu politizaciju nogometa, koja se kosi sa svim propisima UEFA i FIFA, a koja je glavni uzrok prekida utakmice. Fudbalski savez Srbije takođe zahtjeva od disciplinskih organa UEFA da reagiraju kao u slučaju Genova i da postupe po istim mjerilima.

Mi smo goste iz FS Albanije dočekali na najbolji mogući način. Zbog toga veoma nas zabrinjava činjenica da poslije odluke službenih osoba da utakmica bude nastavljena, nisu učinili ništa da do toga i dođe. Oni su jednostavno pravila UEFA-e tumačili kako njima odgovara. Na osnovu toga, ocjenjujemo da su oni direktni krivci za prekid susreta i očekujemo da će disciplinski organi UEFA-e utakmicu registrirati rezultatom 3:0 u korist Srbije.