FINALE EUROPSKE LIGE Man. United je favorit, ali Ajax opet igra nogomet koji podsjeća na slavne dane

Srijeda, 24. svibnja 2017. 11:12 Napisao/la  SC

Stockholm (20.45): Ajax - Manchester United. U Manchesteru igraju muškarci, a kod nas dječaci, kaže legenda nizozemskog nogometa Edgar Davids 

Manchester United i Ajax večeras (20.45) u Stockholmu igraju finale Europske lige.

Ajax igra prvo finale nakon 22 godine i pobjede protiv Milana u finalu Lige prvaka, Manchester United osvojio je Ligu prvaka 2008. godine pobjedom na jedanaesterce protiv Chelseaja, dva finala, 2009. i 2011. godine,, izgubio je protiv Barcelone.

Ove sezone Manchester United finale igra opterećen slabijim plasmanom (6.) u Premierligi, pobjeda protiv Ajaxa momčadi Josea Mourinha donosi plasman u Ligu prvaka.

Mourinho je mnogo toga  žrtvovao u prvenstvu da bi osvojio Europsku ligu, Portugalac je opsjednut trofejom u kriznom razdoblju karijere.

  Ajax će igrati u Ligi prvaka bez obzira na rezultat finala budući da je osvojio drugo mjesto u prvenstvu. S te strane Nizozemcima je lakše, ali...

 
- U Manchesteru igraju muškarci, a kod nas dječaci. Mislim da će oni stati čvrsto otraga, prepustiti Ajaxu presing i onda ga ubiti na kontre. Oni su trenutačno drugi svijet za nas, mislim da bi Martial i Rashford mogli brutalno iskoristiti sve slabosti. Nije isto igrati protiv 16. momčadi nizozemskog prvenstva i engleske lige. Rashford i ti dečki imaju strašno puno iskustva velikih, teških utakmica i to će biti presudno. Tehnički su izrazito jaki, fizički dominantni i mislim da se Ajaxova momčad neće moći nositi s njima. No, ne treba se unaprijed predavati, veliki uspjeh je i plasman u finale, a tamo je sve moguće, kaže legenda nizozemskog nogometa i Ajaxa Edgar Davids (44).
 
Inače, Ajax je četiri puta bio prvak Europe, a osvajao je i Kup kupova te Kup UEFA. U doba velikog Johanna Cruijffa momčad Ajaxa bila je najbolja na svijetu, ali ta su vremena danas prošlost. U zadnjih petnaestak godina nogomet je postao privilegija najbogatijih, Ajax više ne spada u tu kategoriju iako večeras igra čak 15. finale u UEFA-natjecanjima.

Manchester Unitedu nedostaje još samo Europska liga da bi upotpunio kolekciju velikih europskih trofeja, večeras se ima priliku pridružiti Ajaxu, Bayernu, Chelseaju i Juventusu, koji su dosad osvajali Ligu prvaka, Kup kupova i Kup UEFA/Europsku ligu.

U 11 finala u UEFA-natjecanjima Manchester United je šest puta slavio. Za razliku od trenera Ajaxa Bosza, koji igra  prvo europsko finale,  Mourinho je osvojio sva tri eurofinala u kojima je nastupio: Porto (Kup UEFA i Liga prvaka) i Inter (Liga prvaka).

Prema svim pokazateljima Manchester United je favorit, ali Ajax ove sezone igra nogomet koji podsjeća na slavne dane...

Inače, konferencija Manchester Uniteda otkazana je zbog terorističkog napada u Manchesteru, uoči utakmice zakazana je minuta šutnje za žrtve napada.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.