FIFA u raljama politike: Amerikanci žele Rusiji oduzeti Svjetsko prvenstvo 2018. godine!

Srijeda, 03. lipnja 2015. 11:39 Napisao  I. V.

Ako američko pravosuđe uspije dokazati da su Rusija i Katar domaćini svjetskih prvenstava postali prijevarom, realno je očekivati da će FIFA pod američkim pritiskom morati učiniti presedan

Sepp Blatter podnio je ostavku na mjesto predsjednika FIFA-e pod pritskom američkog pravosuđa. Prema izvorima New York Timesa, ABC Newsa i Reutersa, Blaterovo mjesto u korupcijskoj hobotinici istražuje FBI. Nije to vijest novijeg datuma, američko pravosuđe prije više od mjesec dana zatražilo je privođenje Blaterra radi ispitivanja. Već tada je bilo jasno da je Blatter postao "persona non grata" na tlu SAD-a.

Sada je jasno da se već tada spremala čistka u vrhu FIFA-e, koja je počela u Zurichu uhićenjem 20-tak visokih dužnosnika FIFA-e. Oni su optuženi za pranje novca i primanja mita prilikom glasovanja za dodjeljivanja svjetskih prvenstava  Rusiji i Kataru. Američko pravosuđe ponaša se su skladu s najavama desetak američkih senatora, koji su u travnju potpisali pismo u kojemu traže da se Rusiji oduzme domaćinstvo svjetsko prvenstvo u nogometu. Senatori Menendez, Johnson, Durbin, Perdue, Shaheen, Cornyn, McCaskill, McCain, Graham, Risch, Toomey, Rubio i Kirk poznati su kao žestoki kritičari politike Vladimira Putina:

"Kada bi se Rusiji dozvolila organizacija Svjetskog prvenstva, tako bi se neumjesno dalo na važnosti režimu Vladimiru Putina u trenutku kada bi ga trebalo osuditi. Istovremeno, organizacija takvog događaja ekonomski bi pogodovala Rusiji kada većina međunarodne zajednice toj zemlji nameće ekonomske sankcije", između ostalog piše u pismu.

Senatori nigdje ne spominju korupciju unutar FIFA-e, njihovi su motivi isključivo politički u razdoblju zahlađenih odnosa između SAD i Rusije zbog ukrajinske krize. Međutim, pismo senatora bilo je jasan signal da američko pravosuđe počinje akciju širih razmjera. SAD su dežurni svjetski policajac, koji ne preza prekoračiti ovlasti ako treba zaštiti svoje interese. Koliko god se Putin propinjao dokazati da američka intervencija na europskom tlu nije baš u skladu s međunarodnim pravom, uhićenja u sjedištu FIFA-e još su jedan dokaz da američki interesi ruše sve granice.

Posao američkog egzekutora preuzela je švicarska policija, koja je u Zurichu izvela spektakularna uhićenja neposredno uoči početka Kongresa FIFA-e na kojemu je Sepp Blatter dobio peti mandat. Sve se odvija prema zakonu jačega! Samo pet dana nakon što je ponovno izabran za predsjednika, Blatter je podnio ostavku. Dan kasnije svjetski mediji u službi američkog pravosuđa ponovo na naslovnice izvlače istragu protiv prvoga čovjeka FIFA-e. Što dalje slijedi?

U obračunu SAD-a i Rusije najmanje je važna korupcija u FIFA-i o kojoj se manje-više sve zna desetljećima. Da je Amerikance ranije zanimala korupcija u FIFA-i, Blatter ne bi dočekao ni četvrti mandat. Ispada neumjesno konstatirati da je očito korumpirani Blaterr postao kolatelarna žrtva političke borbe dviju velesila, ali sve upućuje da Putin ima pravo kada tvrdi da Amerikanci žele Rusiji uzeti svjetsko prvenstvo.

Ako američko pravosuđe uspije dokazati da su Rusija i Katar domaćini svjetskih prvenstava postali prijevarom, realno je očekivati da će FIFA pod američkim pritiskom morati učiniti presedan. Oduzme li FIFA domaćinstvo svjetskog prvenstva Rusiji bio bi to najjači politički udarac od 1980. godine, kada su Amerikanci bojkotirali OI u Moskvi zbog sovjetske intervencije u Afganistanu. U to doba igrale su se samo političke igre, Rusija nije jako financijski izgubila zbog toga što Amerikanci nisu došli u Moskvu.

Kada bi se dogodilo da se u Moskvi ne igra finale svjetskog prvenstva 2018. godine Rusija ne bi izgubila samo političku bitku. Dogodilo bi se upravo ono što su američki senatori zahtijevali u otvorenom pismu, koje je pokrenulo složene međunarodne procese zbog vrlo jednostavnog razloga. 

Rusiju treba ekonomski baciti na koljena!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.