Novi pravilnik: FIFA definirala rodiljni dopust profesionalnih nogometašica

Utorak, 12. siječnja 2021. 18:18 Napisao/la  SC

Bitna dopuna RSTP-a odnosi se na uvođenje posebnih radnih uvjeta za profesionalne igračice koji osiguravanju minimalne uvjete vezano uz trudnoću i majčinstvo

Još jedna pobjeda ženskog nogometa
Još jedna pobjeda ženskog nogometa

Vijeće FIFA-e usvojilo je izmjene dva važna Pravilnika o statusu i transferima igrača (RSTP) kako bi zaštitilo nogometašice.

Bitna dopuna RSTP-a odnosi se na uvođenje posebnih radnih uvjeta za profesionalne igračice koji osiguravanju minimalne uvjete vezano uz trudnoću i majčinstvo.

Izmjene i dopune određuju minimalni standard koji se ima primijeniti na svjetskoj razini, dok svaki savez može u svojim internim propisima uvesti i snažniju zaštitu za igračice.

RSTP sad izričito definira rodiljni dopust kao vremensko razdoblje od najmanje 14 tjedana plaćenog dopusta, s time da najmanje osam tjedana treba koristiti nakon poroda.

Ovu najkraće vremensko razdoblje je u skladu s preporukom Međunarodne organizacije rada i njenom Konvencijom o zaštiti majčinstva, 2000. (Br. 183).

Novi članak 18 stavak 7 određuje da rodiljni dopust mora biti plaćen u iznosu jednakom dvije trećine ugovorene plaće, tijekom trajanja ugovora, osim ako postoje povoljnije odredbe u nacionalnom zakonodavstvu ili kolektivnom ugovoru.

Osnove novih zaštita mogu se pronaći u novom članku 18quater, koji se odnosi na:
• valjanost ugovora, koja ne smije ovisiti o tome hoće li igračica zatrudnjeti, je li trudna, ili općenito koristi svoja majčinska prava;
• prava igračica kad ostanu trudne. Trudna igračica ima naročito pravo na: izabrati nastaviti pružati sportske usluge ili radne usluge na drugačiji način; samostalno odrediti datum početka rodiljnog dopusta; povratka nogometnoj aktivnosti po završetku rodiljnog dopusta;
• obvezu klubova da omoguće igračicama koje su rodile prikladno mjesto za dojenje i/ili izdajanje po povratku sa rodiljnog dopusta;
• posebnu zaštitu od raskidanja ugovora zato što je igračica ostala trudna, na rodiljnom je dopustu ili koristi prava općenito povezana s majčinstvom, te značajne financijske i sportske posljedica za klubove koji se tako ponašaju.

Naposlijetku, te u istom smislu, izmjene i dopune članka 6 stavka 1 sada omogućuju iznimnu registraciju igračice izvan prijelaznog roka kako bi se ili privremeno zamijenila igračica koja je na rodiljnom dopustu ili se igračica vratila s porodiljnog dopusta.

Savezi moraju na odgovarajući način izmijeniti i dopuniti svoje nacionalne pravilnike. Prednost bi trebalo dati igračicama koje su se vratile s rodiljnog dopusta radi sudjelovanja u domaćim natjecanjima.

Opisane izmjene i dopune su obvezujuće na nacionalnoj razini, osim ako postoje povoljnije odredbe u nacionalnim propisima, te moraju biti provedene interno u roku šest (6) mjeseci od stupanja na snagu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.