EUROPSKI SKUPERKUP

Bayern pobijedio Chelsea na jedanaesterace

Petak, 30. kolovoza 2013. 23:48 Napisao/la  SC

Europski Superkup: Bayern - Chelsea 7:6. Lukakuov udarac u petoj seriji jedanaesteraca obranio Neuer

UEFA Europski Superkup

 

BAYERN – CHELSEA 7:6 (11m) (2:2)  

 

Eden Arena, Prag. Gledatelja 20.000

 

Sudac: Jonas Eriksson (Švedska)

 

Strijelci: 0:1 Torres (8) 1:1 Ribery (47) 1:2 Hazard (93) 2:2 Martinez (120+1)

 

Jedanaesterci: 3:2 Alaba 3:3 David Luiz 4:3 Kroos 4:4 Oscar 5:4 Lahm 5:5 Lampard 6:5 Ribery 6:6 Cole 7:6 Shaqiri, Lukaku – Neuer brani

 

Žuti kartoni: Ribery, Boateng (Bayern) David Luiz, Cahill, Ramires, Ivanović, Torres, Lukaku (Chelsea)

 

Crveni karton: Ramires (85 – drugi žuti)

 

BAYERN: Neuer – Alaba, Dante, Boateng, Rafinha (56 Martinez) – Lahm – Ribery, Kroos, Muller (70 Gotze), Robben (96 Shaqiri) - Mandžukić

 

CHELSEA: Cech – Cole, Luiz, Cahill, Ivanović – Lampard, Ramires – Hazard (113 Terry), Oscar, Schurrle (87 Obi Mikel) – Torres (98 Lukaku)

 

Nogometaši minhenskog Bayerna pobjednici su europskog Superkupa, prvoga koji se nakon petnaest izdanja nije održao u Monte Carlu. Nakon 120 minuta nije se znao pobjednik, a Bavarci su do trofeja došli nakon što je Lukakuov udarac u petoj seriji jedanaesteraca obranio Neuer. Ponovno je za Engleze kobna bila sudačka nadoknada u trajanju od jedne minute u drugom produžetku. 

 

Lijepu, ali i tvrdu utakmicu na Eden Areni u Pragu odigrali su prvak Europe Bayern i pobjednik natjecanja u Europskoj ligi Chelsea. Po pogodak sa svake strane mogao se vidjeti u regularnom dijelu utakmice.

Već u šestoj minuti prošao je Hazard kroz sredinu i na dvadeset pet metara od vrata poslao loptu na agilnog Schurrlea. Njemac u redovima Plavih prolazi po desnoj strani i šalje poluvisoku loptu za Torresa koji hvata Neuera na krivoj nozi i zakucava za 0:1. Njemci su konstantno napadali, prevladavali u posjedu lopte, ali sve je to u prvome dijelu bilo jalovo za europske prvake. No ipak, oni su se svojski ispromašivali, pa je tako Ribery samo nekoliko desetaka sekundi prije pogotka Chelseaja imao prvu veliku prigodu na susretu. Dosta je puta Ribery sa svoje lijeve strane gađao suprotan kut Cechovih vratiju (7, 22, 29), da bi konačno pogodio u bliži kut u 47. minuti.

 

Chelsea se nije izdržao braniti u klasičnom bunkeru svih devedeset minuta, a pogodak Riberyja, nakon što je sam s lijeve strane prošao u sredinu i pogodio donio im je određenu mirnoću. I u 49. minuti ponovno je Ribery probao iz voleja, ali pored gola. Za Chelsea je dva puta pokušavao Torres (31, 64), no večeras dosta konkretni Španjolac oba je puta pogodio Neuera. Najbolju priliku londonskog sastava u 78. minuti propustio je realizirati Ivanović nakon što je glavom iz kornera pogodio gredu. Problemi za Chelsea nastali su pet minuta prije kraja kada je zbog oštrog starta na Gotzea drugi žuti karton dobio Ramires. Bio je stoga očekivan Bayernov pritisak odmah na početku produžetaka, ali dogodio se novi Chelseajev pogodak.

 

Igrala se treća minuta prvog produžetka kada je Hazard nakon solo-prodora, slično kao i Ribery pogodio za konačnih 2:1. Pokušavali su Njemci u još nekoliko navratra, a dvije je stopostotne prilike glavom imao Mario Mandžukić. Nisu mu Cahill i David Luiz davali ni mrvicu prostora, ali je onda Mandžukić u dva navrata (108, 109) glavom pucao, ali je Cech upisao dvije maestralne obrane. Londonski bunker izdržao je i pokušaj Shaqirija iz 113. minute, ali ne i posljednji kada je Alaba probio lijevu stranu i dao za Mandžukića koji spušta za Martineza, a ozljedama izranjavani Španjolac zabija za novu dramu i prve jedanaesterce u povijesti europskog Superkupa.

 

Nakon četiri serije jedanaesteraca pucači nisu griješili, u petoj je za Bavarce pogodio Shaqiri, a Neuer je obranio slab udarac Lukakua i priskrbio Bayernu još jedan trofej, njihov prvi europski Superkup. Chelsea je tako i drugu sezonu zaredom, nakon što je prošle sezone izgubio od Atletico Madrida (1:4) ostao bez ovoga trofeja u svojim vitrinama, trofeja kojeg su uspjeli osvojiti 1999. godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.