EURO 2016 Stipe Pletikosa: Snaga naše reprezentacije počiva na činjenici da djeluje kao momčad

Ponedjeljak, 13. lipnja 2016. 09:20 Napisao/la  Ivan Jelić

Najbolji igrač svijeta Leo Messi s Argentinom nije osvojio ništa, jer Argentinci ne djeluju kao momčad, kaže Pletikosa


Stipe Pletikosa sa 114 nastupa za reprezentaciju zauzima drugo mjesto u poretku igrača s najviše nastupa, ispred je samo Darijo Srna (131). Bivši vratar vatrenih u 37. godini prošle sezone završio je karijeru u dresu Deportiva La Corune, u najjačoj ligi na svijetu. Pletikosa je na velikim natjecanjima u dresu reprezentacije debitirao 2002. godine na SP-u u Japanu i Koreji, karijeru je završio nakon SP-a u Brazilu 2014. godine. Iskustva mu ne nedostaje:

- Iz iskustva znam koliko je važna prva utakmica na Europskom ili Svjetskom prvenstvu. Odigrali smo odličnu utakmicu, dominirali gotovo tijekom cijelog susreta osim početnih 15-20 minuta, kada su Turci djelovali bolje. Nama je trebalo malo vremena da razbijemo početnu nervozu. Nakon tih uvodnih dvadesetak minuta, zagospodarili smo travnjakom, Modrić je preuzeo stvari u svoje ruke. Bilo je pitanje vremena kada ćemo zatresti mrežu protivnika. Najvažnije je da smo pobjedom otvorili prvenstvo, osvojili smo tri vrlo važna, ali ne odlučujuća boda za plasman u drugi krug natjecanja. Mogli smo postići više od jednog gola, nismo imali sreće, pogađali smo grede. Turci osim jedne prilike, kada je Subašić odlično reagirao, nisu niti jednom opasnije ugrozili naša vrata. Jasno sa čestitke idu na račun izbornika Ante Čačića, koji je sjajno posložio momčad, kaže Pletikosa.

Utakmicu je obilježio Luka Modrić, najbolji igrač utakmice postigao je atraktivan pogodak odluke:

- Iako to nije moj običaj, želio bih izdvojiti trojicu igrača: senatora i kapetana Darija Srnu, Luku Modrića i Vedrana Ćorluku. Bio sam žalostan kada sam proteklih mjeseci čitao po medijima da Srna više ne može nositi dres reprezentacije. Pokazao je svoj karakter, odigrao je odličnu utakmicu, za njega nema izgubljene lopte i šteta je što ona lopta iz slobodnog udarca nije završila u mreži već na gredi. Kapetan je odigrao kapetanski. Nažalost, nakon utakmice saznao je tužnu vijest da mu je umro otac. Modrić je još jednom pokazao da je među najboljim veznim igračima na svijetu, postao je lider momčadi. Zabio je rijetko viđen gol, koji je šlag na tortu za njegovu odličnu prezentaciju. Samo nogometni velemajstori mogu zabiti onakav zgoditak. Svaka čast! Ćorluka zaslužuje čestitke za odnos, iako je bio dobio udarac u glavu nije želio napustiti travnjak i ostaviti suigrače. S povezom na glavi dominirao je u našoj obrani, naglašava Pletikosa.

Pletikosa ova procjenjuje mogućnosti naše reprezentacije:

- Drago mi je da igrači nisu upali u euforiju, jer nas čeka neugodna Češka. Ne dvojim da će igrači maksimalno ozbiljno pristupiti toj utakmici. Hrvatska ima odličnu momčad koja uz malo sreće može dogurati daleko, možda i do samog vrha. Ne trebam igračima stvarati pritisak, treba ih pustiti da se u miru pripremaju za prvog narednog suparnika. Utakmica protiv Turske potvrdila je da imamo momčad! Najbolji igrač svijeta Leo Messi s Argentinom nije osvojio ništa, jer Argentinci ne djeluju kao momčad. Snaga hrvatske reprezentacije počiva na činjenici da djeluje kao momčad, zaključuje Pletikosa.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.