EP: Talijani postavili nova mjerila u europskom nogometu, Španjolci poraženi u osmini finala

Ponedjeljak, 27. lipnja 2016. 19:53 Napisao/la  SC

Utakmica osmine finala: Italija - Španjolska 2:0. Od utakmice osmine finala novost je da Talijani igraju sadržajno kvalitetniji nogomet od Španjolaca


Talijanska reprezentacija plasirala se u četvrtfinale, pobijedivši (2:0) Španjolsku u reprizi finala prošlog europskog prvenstva. Apsolutno zasluženo!

Uvriježeno mišljenje da je španjolski nogomet mjerilo kvalitete na starom kontinentu više nema realno uporište. Nije novost da Talijani igraju najbolji natjecateljski nogomet na svijetu, koji je izuzetno učinkovit, ali obično nije preporučljiv za gledanje.

Od utakmice osmine finala novost je da Talijani igraju sadržajno kvalitetniji nogomet od Španjolaca. Talijani nisu eliminirali aktualne europske prvake samo karakteristično discipliniranom igrom u obrani, gdje su po trojica talijanskih igrača izlazila na svakoga španjolskog igrača s loptom.

Ovog puta Talijani su ugodno iznenadili transformacijom u napadu, koji nikada nije bio talijanska jača strana.

De Gea je bio daleko najbolji španjolski igrač u prvom dijelu utakmice, obranio je španjolski vratar nekoliko teških udaraca. Najbolje je reagirao, kada je Pele nadskočio Busquetsa i glavom loptu spustio prema bližnoj vratnici.

U 33. minuti Eder je snažno uputi loptu iz slobodnog udarca, De Gea je kratko odbio, Giaccherini natrčao, lopta se odbila do Chiellinija, koji nije imao težak zadatak - 0:1. Italija je više nego zasluženo povela.

U drugom dijelu Španjolci su očekivano preuzeli veći rizik kroz posjed lopte, pomaknuli su se bliže Buffonu što je značilo da će talijanski vratar imati posla. Obranio je Buffon nekoliko nešto težih udaraca, ali u središtu pozornosti ipak je bio španjolski vratar.

U 54. minuti Eder je na kraju brze kontre sam dotrčao do De Gee, koji je doslovno držao Španjolce u utakmici. De Gea je instiktivno pokrio prostor i odbio loptu.

Kako je španjolski pritisak rastao kroz tika-taka nogomet, tako je vrijeme u tika-taka ritmu radilo za Talijane.

U 90. minuti Pique je sam osvanuo ispred Buffona, španjolski stoper spletom okolnosti primio je loptu pred Buffonom, koji je sjajno reagirao. Bila je to prva i zadnja izgledna španjolska prilika.

U 91. minuti Darmian je na kraju kontre gurnuo loptu u sredinu kaznenog prostora, gdje je Pele ostao sam uz Pedra (??) i snažnim volej-udarcem zakucao loptu u mrežu pokraj nemoćnog De Gee - 2:0.

ITALIJA: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, De Rossi (53 Tiago Motta), Florenzi (84 Darmian), Parolo, Giaccherini, Di Sciglio, Pelle, Eder (82 Insigne)

ŠPANJOLSKA: De Gea, Juanfran, Pique, Ramos, Jordi Alba, Busquets, Fabregas, Iniesta, Silva, Morata (70 Lucas Vasques), Nolito (46 Aduriz, 81 Pedro)

Utakmica osmine finala: Italija - Španjolska 1:0 (Chiellini 33, Pelle 90+1)

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.