PRIJE TOČNO 30 GODINA

Maradona pokazao Englezima Božju ruku!

Srijeda, 22. lipnja 2016. 15:06 Napisao/la  Igor Vranić

Maradona postigao dva antologijska pogotka


Na današnji dan prije točno trideset godina nogometni svijet upoznao je Božju ruku!

Diego Maradona, najbolji nogometaš svih vremena, 22. lipnja 1986. godine zavio je Engleze u crno. U utakmici protiv Engleske na SP-u Meksiku, omaleni Argentinac skočio je ispred Shiltona tako prepredeno da nitko od sudaca nije vidio igranje rukom.

Maradonino slavlje nakon pogotka rukom i danas je antologijski primjer nesportskog ponašanja, što posebno teško pada Englezima koji su ustanovili fair-play.

U kontekstu Falklandskog rata između Argentine i Engleske 1982. godine, Maradonina ruka 1986. godine za Argentince je postala božja osveta.

- Bila je to Božja ruka!, čuvena je izjava Maradone, koji nikada nije iskazao ni trunke žaljenja zbog toga što je Argentina pobijedila nesportski.

Na istoj utakmici Maradona je postigao još jedan antologijski pogodak čime je dokazao da je njegov nogomet zaista božanstven. Drugi pogodak Englezima i danas slovi jednim od najvećih nogometnih dostignuća svih vremena.

Maradona je 1986. godine prosječnu reprezentaciju Argentine odveo do naslova svjetskih prvaka. Karizmatični Maradona jedini je nogometaš u povijesti nogometa, koji je osrednje momčadi u kojima je igrao učinio velikima.

To ne može ni Leo Messi, koji igra potpuno drugačije u ponajboljem klubu na svijetu i argentinskoj reprezentaciji.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.