BORIS JOHNSON

Zaštitio nematerijalnu kulturnu baštinu

Srijeda, 21. travnja 2021. 10:09 Napisao  I. V.

Bez engleskih klubova investicija nije isplativa

Zaštitio nematerijalnu kulturnu baštinu

Britanski premijer Boris Johnson očito nije imao puno problema uvjeriti vlasnike engleskih klubova da odustanu od Superlige.

Prije ponoći u utorak od Superlige odustalo je svih šest engleskih klubova (Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool i Tottenham).

Od šest engleskih klubova samo jedan je u engleskom vlasništvu, 88 posto dionica Tottenhama kontrolira investicijski fond (ENIC Group) britanskog milijardera Joea Lewisa, koji osobno nikakve veze s nogometom nema.

Unatoč zajamčenih prava vlasništva u jednoj od najrazvijenih država na svijetu, pet preostalih vlasnika ipak su gosti u Engleskoj.

Johnson je jasno u utorak naglasio da se Amerikanci (Liverpool, Arsenal, Manchester United), Arapi (Manchester City) i Rusi (Chelsea) moraju pažljivo odnositi prema engleskom nogometu.

Treba naglasiti da vlasnici engleskih klubova imaju obzira prema UEFA-i isto kao Engleska prema EU, pokušaj osnivanja Superlige sa stanovišta engleskih klubova bila je nogometna inačica brexita.

Pokušaj istupanja engleskih klubova iz UEFA-e spriječio je britanski premijer isključivo zbog svojih političkih interesa, britansku vladu još je manje briga za UEFA-u od engleskih klubova.

Johnson je jednostavno zaštitio nematerijalnu kulturnu baštinu, za svaku britansku vladu pogubne bi bile političke  posljedice urušavanja tradicionalnog ustroja u državi koja je izmislila nogomet.

UEFA nema nikakve pravne instrumente kojima bi mogla spriječiti osnivanje Superlige iza koje stoji američki investitor, europska Superliga zamišljenja je kao proizvod namijenjen globalnom tržištu od cca. 4 milijarde ljudi.

Bez engleskih klubova američka investicija više nije isplativa, Superliga sastavljena samo od talijanskih i španjolskih klubova postala je roba s greškom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.