ARGENTINA - BELGIJA (18) Mogu li Crveni vragovi ponoviti 1982. godinu?

Subota, 05. srpnja 2014. 04:05 Napisao/la  SC

Jedan od najboljih vratara svijeta Courtois neće tek tako primiti pogodak, jednako kao što Eden Hazard neće imati milosti budemo li loši u obrani, kaže Alejandro Sabella, argentinski izbornik.

Erwin Vanderbergh ime je koje kod argentinskih štovatelja nogometne igre izaziva strah. Nije imao suviše zavidnu klupsku karijeru koju je uglavnom gradio po belgijskim prvoligaškim klubovima (Lierse, Anderlecht, Gent) ali je na Svjetskom prvenstvu 1982. godine presudio i tada velikoj nogometnoj zemlji. Kapetan Passarella, velikani poput Maradone, Kempesa i kasnijeg trenera zagrebačkog Dinama, Osvalda Ardilesa ostali su poraženi od Belgije na otvaranju. Bilo je to na najvećem stadionu Europe, Camp Nou, u prvom kolu skupine C pogotkom spomenutog Vanderbergha.

Četiri godine kasnije na legendarnoj Azteci u Meksiku iste su dvije reprezentacije igrale polufinale svjetske smotre. Maradona je zabio dvaput i kasnije odveo Gaučose do naslova prvaka. Barcelona je osvećena, ali uspomene su i danas sviježe. U Argentini otvoreno strahuju, svjesni su da je Belgija borbena i nepredvidljiva.

- Belgija je jako dobra momčad, nisu imali lagan put kroz skupinu, a o trileru koji ih je zadesio u osmini finala ne treba trošiti riječi. Svi smo tada vidjeli jaku Belgiju, u to nema sumnje. Mi se ponovno moramo koncentrirati na svoju igru, graditi akcije na posjedu lopte jer će to biti ključni detalj susreta. Uzdamo se u sve naše adute, ponovno raspoloženog Messija, ali i jednako kvalitetnu predstavu ostatka kolektiva. Jedan od najboljih vratara svijeta Courtois neće tek tako primiti pogodak, jednako kao što Eden Hazard neće imati milosti budemo li loši u obrani, kaže Alejandro Sabella, argentinski izbornik.

Belgija u susret protiv favorizirane Argentine ulazi bez prevelikih opterećenja. Izbornik Marc Wilmots posvetio je veći dio posljednje press-konferencije uoči utakmice problemu Edena Hazarda. Ofanzivac Chelseaja nije se snašao u dosadašnjim nastupima na Mundijalu, ali i dalje ima veliko povjerenje izbornika:

- Njegova želja za uspjehom je neosporna. Pričali smo u četvrtak nekoliko sati, rečeno će ostati među nama, ali se nadam da će cijeli svijet vidjeti učinak naše priče. Eden kroz posljednji period više radi na defanzivi, vjerujem u njegov napredak i u dobru utakmicu večeras, rekao je Wilmots. 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.