Vlada Republike Hrvatske darovala HNS-u zemljište za budući kamp

Ponedjeljak, 03. srpnja 2023. 13:21 Napisao/la  SC
Andrej Plenković i Marijan Kustić
Andrej Plenković i Marijan Kustić

HNS je objavio sljedeću obavijest:

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potpisali su uz nazočnost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na ceremoniji u Velikoj Gorici sporazum o darovanju zemljišta za budući kamp krovne organizacije hrvatskog nogometa.

Ovom važnom događaju svjedočila je i mnogobrojna delegacija HNS-a u kojoj su, uz predsjednika Marijana Kustića, bili i izvršni direktor Tomislav Svetina, dopredsjednik Nenad Črnko, član Izvršnog odbora i predsjednik Komisije za infrastrukturu Nenad Horvatić, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, tehnički direktor A i U-21 reprezentacije Stipe Pletikosa.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Darko Bekić i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas.

- Nogometni kamp težnja je i čežnja nas u Hrvatskom nogometnom savezu već dvadeset godina i sad konačno krećemo u izgradnju. Rekao sam da ne želim polagati nikakve kamene temeljce, želimo ići korak po korak, a danas je napravljen velik iskorak. Zahvaljujem predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, što je prepoznata spremnost za gradnju nogometnog kampa i samim time važnost hrvatske reprezentacije i naših klubova. Hrvatski nogomet to definitivno zaslužuje. Hvala i gradonačelniku Velike Gorice Krešimiru Ačkaru i gradskom vijeću koji su bili konkretni i efikasni da bismo potpisali ovaj povijesni ugovor. U posljednjih nekoliko godina izgradili smo tridesetak terena s umjetnom travom, a ova Vlada omogućila je još više ulaganja u infrastrukturu i sport općenito. Kamp će u svakom slučaju biti dobra ostavština nakon ove generacije, siguran sam da ćemo i dalje uveseljavati hrvatski narod. U kampu će, osim A reprezentacije, trenirati svi reprezentativni uzrasti, u muškoj i ženskoj konkurenciji, a tu će se preseliti i dio saveza. Idemo izgraditi kamp, idemo u još bolju sportsku budućnost. Nadam se da ćemo imati još bolje sportske rezultate i da ćemo im se zajedno radovati, rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

- Rekao bi par bitnih točaka u vezi ovog projekta. Zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću na idejnom projektu, našli smo se prije nekoliko mjeseci u Vladi, prezentirali ste nam ovu ideju oko izgradnje kampa i Vlada je na tom sastanku donijela političku odluku o podršci izgradnji kampa u Velikoj Gorici. Hvala na sjajnoj suradnji s ministrom Bačićem, ministricom Brnjac, gradonačelnikom Velike Gorice Krešimirom Ačkarom i gradskom vijeću Grada Velike Gorice koje je donijelo potrebne preduvjete i odluke da se napravi kamp. Vlada Republike Hrvatske darovala je ovo zemljište, vrijedno 4,2 milijuna eura, a ono što me posebno raduje je čitav koncept novog pristupa izgradnji sportske infrastrukture, onakvog kakav hrvatski nogomet i zaslužuje. Tu će trenirati i pripremati se hrvatske reprezentacije svih uzrasta, ali kamp će biti i za druge sportove i sportaše, uz ulaganje u obnovu nogometne infrastrukture, počevši sa stadionom u Maksimiru i obnovom Poljuda u Splitu. Ovaj kamp bit će baza, hrvatska nogometna reprezentacija hrvatskom je narodu donijela toliko sreće i zadovoljstva, posebno ova aktualna generacija, predvođena Lukom Modrićem, koja je osvojila dvije medalje na svjetskim prvenstvima i medalju u Ligi nacija. Kad razgovaram s kolegama, premijerima i predsjednicima, oni se ne mogu načuditi i prestati diviti nogometnim uspjesima Hrvatske. Dakle, ovo što je nama sad postalo normalno, da se reprezentacija s velikog natjecanja vrati s medaljom, kolege iz zemalja koje su puno veće od Hrvatske, gledaju na to s oduševljenjem, respektom i divljenjem. Druga vrlo bitna stvar jest činjenica da će sve ovo biti rađeno u suradnji s Uefom i Fifom, to je nova vrijednost. Velike europske i svjetske federacije odlučile su podržati izgradnju sportske infrastrukture u Hrvatskoj i tu posebno želim zahvaliti gospodi Zvonimiru Bobanu i Aleksanderu Čeferinu, koji su partneri i prijatelji Hrvatskog nogometnog saveza. Ta sredstva koja će doći iz Uefe i Fife, iz države, iz HNS-a, gradova u kojima će biti ta sportska infrastruktura, pokazat će sveobuhvatan pristup koji će omogućiti današnjim nogometašima, ali i budućim generacijama, da rade u bitno boljim uvjetima. Zato je ovaj projekt izvrstan, on će HNS učiniti vidljivim. Lokacija je sjajna, u blizini je postojećeg stadiona HNK Gorice, zračne luke, obilaznice. S te strane, ovo je pun pogodak, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- Čestitam reprezentaciji na sjajnom rezultatu u Ligi nacija koji se nadovezuje na treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, to stavlja hrvatski nogomet u vrh svijeta, ti rezultati dolaze u kontinuitetu i bili su poticaj da bismo nazočili ovom događaju. U dva i pol mjeseca riješili smo svu dokumentaciju oko lokacije za budući kamp. Nogomet je ovo zaslužio, 1450 klubova sa 126.000 nogometašica i nogometaša govore o tome koliko je ovo važno za Hrvatsku. Mi ovime nećemo stati, privodimo kraju aktivnosti kako bismo osigurali pretpostavke za izgradnju hrvatskog nacionalnog stadiona u Maksimiru. U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bismo riješili imovinsko-pravne odnose, oni idu u dobrom pravcu i to će biti podloga za izgradnju stadiona u Zagrebu. Hvala HNS-u, čestitam gradonačelniku na brzini i upornosti da se osiguraju sve pretpostavke za ovaj sporazum. Nadam se da ćemo u roku od pet godina, koliko je propisano vrijeme za realizaciju, imati nogometni kamp u Velikoj Gorici, rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

- Nakon što je postala dom Hrvatske pošte, velikih kompanija, današnje zračne luke Franjo Tužman, ovo je još jedna velika stvar za Veliku Goricu. Velika Gorica rapidno raste, broj jedan smo u Republici Hrvatskoj po broju doseljenih, imamo povoljnu infrastrukturu, svu djecu upisujemo u dječji vrtić. Imamo najnižu stopu maloljetničkog naselja i siguran smo grad. Vlada je doznačila 20 milijuna eura za projekte razne namjene u ovom gradu, a dom hrvatskog nogometa imat će posebno značenje u srcima naših sugrađana. Hvala svima koji su sudjelovali i omogućili da mi budemo nositelji toga. Idemo dalje u nove pobjede, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.