Vatreni protiv Australije na generalnoj probi, izbornik Kovač još nije odredio sastav za Brazil

Petak, 06. lipnja 2014. 00:43 Napisao/la  SC

Ako i ne dobijemo utakmicu protiv Australije, neće nam to puno zančiti. Sportaši smo, želimo pobjeđivati, no meni je važnije otkloniti još neke upitnike, kaže izbornik Kovač

U noći s petka na subotu, od jedan sat ujutro po našem vremenu, na zadnji će pripremni ogled uoči Svjetskog prvenstva izaći hrvatska nogometna reprezentacija. Nakon dolaska u Praiu do Forte, brzu aklimatizaciju i nekoliko treninga, izabranicima Nike Kovača kao generalna proba poslužit će ogled s Australijom.

'Klokani' su smješteni u skupinu B, s favoriziranim Španjolcima i Nizozemcima te reprezentacijom Čilea, s kojom će, samo dan kasnije od Vaternih otvoriti svoj nasup u Brazilu. Upravo je reprezentacija Australije bila posljednji hrvatski protivnik na svjetskim prvenstvima, u grupnoj fazi nadmetanja prije osam godina u Njemačkoj bilo je 2:2. Hrvatskoj je tada nakon početnog kiksa od Brazila i remija s Japanom trebala pobjeda, no nije se dogodila. Na toj je utakmici sudio kontroverzni Graham Poll, a tri je žuta kartona dobio suspendirani Joe Šimunić.

Nakon osam godina, pred hrvatske trupe izaći će sasvim druga momčad. Nema Marka Viduke, Harryja Kewella, Jasona Čuline i ostalih jakih karika koje su vukle australski nogomet, a u ekipi je čak šest igrača hrvatskog podrijetla. Izborniku hrvatske reprezentacije Niki Kovaču nije svejedno, iako će reći kako rezultat s generalne probe nije bitan.

- Čeka nas vrlo ozbiljna utakmica. Gledao sam već tu Australiju, igraju poput Nizozemaca, oštro i okomito, s vrlo izraženim presingom na protivnika kada nemaju loptu u posjedu. U našem će taboru svi igrači dobiti određenu minutažu. Ne možemo si priuštiti da igraju samo oni na koje računamo za Brazil, treba biti spreman na sve solucije, kazao je izbornik uoči treninga.

Kovač još uvijek nije želio otkriti taktičke detalje oko utakmica koje očekuju njegovu reprezentaciju. Kamp Vatrenih u Praiji do Forte posjećuje velik broj brazilskih i meksičkih novinara. Sve će, kako veli, zadržati za svlačionicu barem do subote.

- Ako i ne dobijemo utakmicu protiv Australije, neće nam to puno zančiti. Sportaši smo, želimo pobjeđivati, no meni je važnije otkloniti još neke upitnike koje imam. Ima ih tek nekoliko, sve ostalo se zna. O detaljima još uvijek ne bih, strpit ćemo se još par dana, i Brazilce i nas čeka još generalna proba, nakon toga će se sve obznaniti.

Sumarno, Australiju će, barem prema izbornikovim riječima, osjetiti svi. Prevedeno, za očekivati je da će za reprezentaciju debitirati riječki debitant Ivan Močinić. Teza kako će to biti Kovačeva inačica Xabi Alonsa mogla bi tako biti izravno primjenjena!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.