PRIPREMNA UTAKMICA ZA SP

Hrvatska golom Jelavića pobijedila Australiju

Subota, 07. lipnja 2014. 02:35 Napisao/la  SC

Pripremna utakmica: Hrvatska - Australija 1:0. Jelavić pogodio u 58. minuti, ozlijedio se Danijel Pranjić

Prijateljska nogometna utakmica

HRVATSKA - AUSTRALIJA 1:0

Stadion Pituacu, Salvador. Gledatelja 8.000

Sudac: Francisco Carlos do Nascimento (Brazil)

Strijelac: 1:0 Jelavić (58)

Žuti kartoni: Vida, Mandžukić, Srna (Hrvatska)

HRVATSKA: Pletikosa - Pranjić (26 Vrsaljko), Lovren, Vida, Srna - Brozović, Modrić (59 Rakitić) - Perišić (67 Rebić), Kovačić (59 Sammir), Eduardo (77 Olić) - Jelavić (59 Mandžukić)

AUSTRALIJA: Ryan - Davidson, Wilkinson, Špiranović, Franjić - Vidošić (55 Halloran), Jedinak (74 Holland) - Oar (80 Troisi), Milligan (80 McKay), Leckie (85 Taggart) - Cahill (66 Bresciano)

Odradili su hrvatski reprezentativci blijedo prvo, ali vrlo solidno drugo poluvrijeme u generalnoj probi za Svjetsko prvenstvo protiv Australije. Organizirano u obrani, vrlo agilno u nastavku nakon ulazaka Sammira i Rakitića svladana je Australija rezultatom 1:0. Pogodak za pobjedu Hrvatske dogodio se iz prve prave akcije na utakmici. Igrala se 58. minuta kada su na rubu kaznenog prostora dva dupla pasa izmijenili tehničari Modrić i Kovačić, a pri dodavanju Interovog veznjaka lopta se od Franjića izvrsno odbila do Jelavića. Napadač Hulla imao je dovoljno vremena namjestiti se i lijevicom od grede poslati loptu iza Ryanovih leđa.

Pranjić u subotu na magnetskoj rezonanci
Koliko je ozlijeda Danijela Pranjića zaista ozbiljna te koliko će dugo potrajati oporavak hrvatskog lijevog braniča otkrit će magnetska rezonanca koju će Pranjić obaviti u jutarnjim satima subote po brazilskom vremenu. Izgledalo je vrlo ozbiljno, neoprezno je Franjić startao u periodu utakmice kada su Australci igrali vrlo oštro. Lakše se na koncu susreta ozlijedio i Mario Mandžukić, stradao je gležanj, a prve pretpostavke govore da njegovo stanje nije toliko ozbiljno.

Posljednja pripremna utakmica uoči velikog otvaranja Munndijala protiv Brazila u prvom dijelu ponudila je tek dvije zanimljive situacije. Igralo se najvećim dijelom na sredini terena, uz poneki oštar start Australaca što je rezultiralo ozlijedom Danijela Pranjića. Ionako deficitarnu poziciju lijevog beka zbog izostajanja Ivana Strinića upotpunila je Pranjićeva ozlijeda u dvadeset i drugoj minuti susreta. Izašao je s terena Pranjić u ranoj fazi utakmice, a odmjenio ga je Vrsaljko, jedina preostala alternativa za Svjetsko prvenstvo. U uvodnoj fazi susreta valjalo je zapamtiti nekoliko prodora Perišića po lijevoj strani, bila je to igra hrvatske reprezentacije bez pravog ritma kontra agresivnih Australaca. Bilo je mjesta za njihove agilne bokove (Oar, Leckie), dobro je razigravao kapetan Jedinak, no napadačka linija predvođena iskusnim Cahillom nije bila konkretna.

Niko Kovač se u postavkama utakmice odlučio za Marcela Brozovića umjesto Ivana Rakitića, mladi igrač Lokomotive odgovorio je konkretno, nadopunjujući se u trokutu s Kovačićem i Modrićem, no poput ostatka veznog reda nije pokazao očekivanu razinu spremnosti i taktičko-tehničke odgovornosti. Također, prednost na poziciji desnog stopera umjesto Schildenfelda dobio je Vida, jedini igrač sa žutim kartonom iz prvog poluvremena. Hrvatska reprezentacija u prvih četrdeset i pet natjecateljskih minuta pokazala je da mora još podosta poraditi na aklimatizaciji, ali i na fizičkoj pripremljenosti. Jedinu priliku za izabranike Nike Kovača propustio je realizirati Eduardo da Silva. Lijepo ga je u dvadesetoj minuti s lijeve strane uposlio Perišić, no Eduardo se iz okreta čuvan od strane oba australska stopera nije mogao najbolje snaći, pa je iz udarca tek pogodio čuvara mreže 'klokana', Matta Ryana.

Prvi pokušaj u nastavku susreta iz daljine je uputio Mateo Kovačić (51) no njegov je udarac otišao preko vrata. Početkom drugog poluvremena Hrvatska je preuzela blagu terensku inicijativu, iako su Australci i dalje organizirano stajali iza lopte. Dupliranjem bokova Eduardo i Perišić nisu dolazili u priliku kretati se suviše ofanzivno, dosta se kockastih akcija odvilo putem presjecanja igre. Tražio se višak, no momci u žutim dresovima sve su opasnosti mogli osujetiti. Ozbiljnije je zaprijetio i Srna iz slobodnog udarca (56), nakon što je Jedinak s leđa 'počistio' Eduarda. Srnin udarac s oko dvadeset i pet metara također je, poput Kovačićevog pokušaja otišao poviše gola.

Nakon pogotka Jelavića Niko Kovač posegnuo je za trima izmjenama. Umjesto Modrića i Kovačića ušla su dva nova kreativca - Rakitić i Sammir. Bivši DInamov veznjak zauzeo je Kovačićevo mjesto središnje polušpice, Rakitić je u duetu s Brozovićem ostao otraga. Strijelac Jelavić svoje je mjesto u špici napada prepustio Mandžukiću, a Eduardo i Perišić sve su češće mijenjali mjeta na bokovima. Australska snaga sve je više kopnila kako je utakmica išla prema završnoj fazi. Valjalo je izdvojiti nezgodnu loptu Cahilla nakon slobodnog udarca, umalo je takva prevarila Pletikosu netom nakon što je odskočila ispred njega, no snašao se i odbio u korner.

U posljednjih dvadeset minuta Vatreni su samo priveli susret kraju. Pokušao je Brozović (72), otišlo je pored vrata nakon lijepog proigravanja Modrića, priliku su još dobili Rebić i Olić, koji je netom nakon svoga ulaska oprobao Matta Ryana solidnim udarcem iskosa, s ljeve strane. Susret Hrvatske i Australije nije za izbrnika 'kockastih' Niku Kovača prošao baš najbolje. Uz Pranjića i Mandžukića koji su bili primorani izaći ranije od kraja, Australci su utjelovili oštru igru, sistem koji bi mogao biti često vidljiv na utakmicama Mundijala. Mnoge zvijezde upravo zbog australskog simptoma nervoze neće moći nastupiti na SP-u.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.