SUŽEN IZBOR STOPERA

Gordon Schildenfeld postao prvi izbor Slavena Bilića

Subota, 26. svibnja 2012. 16:32 Napisao  I. V.

Schildenfeldov razvoj se pratio sa skepsom, a sada se od njega počinje slagati reprezentacija

Slaven Bilić suočio se s problemom koji prije nekoliko mjeseci nije očekivao. Očigledan pad u Šimunićevoj formi  i Lovrenova ozljeda igru hrvatske obrane sveli su na (pre)malo igrača koji mogu igrati stopere na visokoj razini. Protiv Estonije u stoperskoj liniji igrali su Ćorluka i Schildenfeld, koji je nastavku utakmice mjesto prepustio Šimuniću. U spomenute igrače jedino još Vida može igrati na poziciji stopera. Biliću je sužen izbor igrača od koji su dvojica polivalentni, Vida i poglavito Ćorluka u klubovima igraju na bokovima.

Vedran Ćorluka prema formi i stavu najbolji je stoper  iako zbog tjelesnih manjkavosti u klubovima (Tottenham, Leverkusen) uglavnom  igra na boku. Nogomet u Premiershipu  i Bundesligi fizički je zahtjevniji, često odlučuje djelići sekunde. Ćorluka je znalac koji fantastičnim osjećajem za vijeme i prostor na nešto nižoj razini bez poteškoća amortizira nedostatak eksplozivnosti kakvu moraju imati stoperi u europskim klubovima TOP-20. Protiv Estonije Ćorluka je bio toliko dominantan u duelima da konkurira za najboljeg igrača na terenu.

Prema onom što pokazuje Schildenfeld je u prednosti pred Šimunićem, koji je na EURO-u prije četiri godine uz Olića bio najbolji igrač. A na prvenstvo je ispraćen  sumnjičavim pogledima stručnog dijela javnosti. Bitna razlika je u tome što Šimunić danas ima 34 godine, a igrači u tim godinama više ne osciliraju u formi. Ili igraju ili ne igraju na potrebnoj razini! S druge strane igrač takvog iskustva na utakmicama bez naboja poput utakmica hrvatskog prvenstva i prijateljskih utakmica nesvjesno igra "pod ručnom kočnicom". U Šimunića se opet sumnja iako nije igrač koji se tek tako može otpisati, poglavito ako se zna da njegova igra  počiva na pozitivnoj emociji. EURO je velika pozornica koja  potiče svakakve vrste emocija.

Dejan Lovren osjeća posljedice teže ozljede i pitanje je u kakvom će stanju dočekati početak EURO-a. S rovitim igračima u zadnjoj liniji treneri ne vole riskirati, jer njihove pogreške često nema tko ispraviti.  Domagoj Vida bez problema može igrati na mjestu stopera, ali  dolazi iz "lige bez brige" gdje njegov potencijal nije maksimalno iskorišten.

Gordon Schildenfeld ozbiljno konkurira za mjesto stopera, jer je jedini "specijalac", ima 28 godina i EURO čeka u dobrom tonusu nakon što je s Eintrachtom iz Frankfurta ušao u prvu Bundesligu. Igrač čiji se razvoj karijere pratio sa skepsom došao je u poziciju da se od njega počinje slagati najbolja hrvatska momčad.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.