KVALIFIKACIJE ZA SP

Hrvatska poražena u Glasgowu!

Utorak, 15. listopada 2013. 21:05 Napisao/la  SC

Skupina A, 10. kolo: Škotska - Hrvatska 2:0 (Snodgrass 28'/ Naismith 73')

 

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo - Skupina A, 10. kolo

ŠKOTSKA - HRVATSKA 2:0

Hampden Park, Glasgow. Gledatelja 30.000

Sudac: Ovidiu Hategan (Rumunjska)

Strijelci: 1:0 Snodgrass (28) 2:0 Naismith (73)

Žuti kartoni: Morisson (Škotska) Vukojević (Hrvatska)

ŠKOTSKA: McGregor - Mulgrew, Hanley, Martin, Hutton - Anya (77 Dorrans), Bannan (89 Burke), Brown, Morrison - Snodgrass (82 McArthur), Naismith

HRVATSKA: Pletikosa - Strinić, Ćorluka, Lovren, Vida - Vukojević, Modrić, Kranjčar (69 Perišić), Srna - Kalinić (59 Eduardo), Mandžukić

Hrvatska je poražena u posljednoj kvalifikacijskoj utakmici za plasman na SP, Škotska je u Glasgowu pobijedila rezultatom 2:0. Jedna od najboljih reprezentacija na svijetu evidentno je izgubila samopouzdanje i moć, izbornik Igor Štimac očigledno više nije u stanju pronaći zajedničku kemiju na terenu. Sve osim smjene Igora Štimca predstavlja veliki rizik, koji uoči doigravanja na sebe moraju preuzeti čelnici HNS-a predvođeni Zdravkom Mamićem.

Nastavljeno je prosipanje ugleda hrvatskog nogometa po Europi. Na sreću, Danska je pobjedila Maltu i time sebe stavila u ulogu najslabije drugoplasirane momčadi ovih kvalifikacija, jer da nije vjerovatno bi izbornik i igrači već bili na lomači. Ovako ostaje utješna nagrada u vidu dodatnih kvalifikacija. Status nositelja u istima Hrvatska će imati samo zbog visokog položaja na Fifinoj rang-ljestvici, po niti jednom kriteriju osim toga nije ga zaslužila.

Situacija u kojoj Stipe Pletikosa brani jedanaesterac nije česta, a tragikomična je reakcija u kojoj Lovren i društvo stoje na crti šesnaesterca nakon obrane Pletikose. Mirno je natrčao Steven Naismith i zakucao za konačnih 2:0, za prvu škotsku pobjedu kod kuće u ovome ciklusu.

Pogodak Snodgrassa u 28. minuti spada u red onih primljenih protiv Belgije četiri dana ranije, nakon kardinalne greške na sredini terena. Mulgrew je ubacio dugoputujuću loptu s lijeve strane, Snodgrass je nadskočio Lovrena i pospremio glavom pored nepomičnog Pletikose.

Igru bez glave nisu krasile sporadične hrvatske prilike, pa niti prividna dominacija u prvim minutama, kao protiv Belgije. Lovren (33), Kranjčar (51, Eduardo (65) pokušavali su bezopasno, Hrvatska gotovo i nije imala stopostotnu šansu za pogodak u Glasgowu. Škoti su se nakon prvih dvadesetak minuta pribrali i sve više prijetili, pa je nedugo nakon prvog Snodgrass mogao postići i drugi pogodak (31) ali su Pletikosa i vratnica loptu skrenuli u korner.

Postavlja se pitanje izborniku i igračima - do kada ovako? Tri poraza u kvalifikacijskom ciklusu, bez pobjede u četiri službene utakmice zaredom izazivaju zebnju uoči ždrijeba za doigravanje u ponedjeljak u Zurichu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.