Igor Štimac, izbornik Hrvatske: Škotska će pokušati nekome "skinuti skalp"

Četvrtak, 23. svibnja 2013. 12:35 Napisao/la  Ivan Jelić

- Vrlo brzo će doći ždrijeb za SP, a da bi imali dobru startnu poziciju, sve utakmice trebamo dobivati, bez obzira na kvalitetu protivnika, objašnjava Štimac, koji je objavio popis od 33 igrača za Škotsku i Portugal

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac u Splitu je objavio popis igrača na koje računa za kvalifikacijsku utakmicu sa Škotskom 7. lipnja te prijateljsku s Portugalom u Ženevi 10. lipnja.

Već je od ranije poznato da je izbornik prvi put u A-sastav pozvao Alena Halilovića iz Dinama, Hrvoja Milića iz Istre 1961, te Marija Maloču (Hajduk) a budući da u prvom tjednu priprema u Međugorju neće imati barem sedmoricu igrača koji se priključuju u Zagrebu, Štimac je na popis stavio i neke mladiće za rad u prvom tjednu priprema.

Tako je iz redova Dinama, uz Sammira, Šimunića, Ademija, Vrsaljka i Halilovića, poziv dobio i Tin Jedvaj, koji je, barem zasad, planiran samo za pripreme. Štimac je pozvao: Krešića, Tomića, Vidu, Vrsaljka, Milića, Tomasova, Šimunića, Lovrena, Maloču, Jedvaja, Pavlovića, Kovačića, Badelja, Ademija, Vukojevića, Iličevića, Halilovića, Perišića, Sammira, Kranjčara, Olića, Eduarda i Jelavića.

Prije nego što je obznanio popis Štimac je čestitao Hajduku na osvajanju Kupa Hrvatske ali i Lokomotivi na odličnoj utakmici:

- Želim čestitati akterima uzvratne utakmice finala Kupa Hrvatske na jednoj fantastičnoj utakmici, Hajduku posebno na osvajanju trofeja. Mislim da možemo biti vrlo sretni i ponosni na ono što smo vidjeli, jedan fantastični zalog za budućnost hrvatskog nogometa. Još jednom sve čestitke za ono što su nam prezentirali igrači Hajduka i Lokomotive.

Na popisu je dosta novih mladih igrača: Milić, Jedvaj, Halilović, Kovačić, Tomasov...

- Uključili smo u rad 5-6 novih mladih igrača koji nisu dosada bili sa nama. Stoga smo ih pozvali kako bi se na licu mjesta još jednom uvjerili u njihove kvalitete koje su neosporne. Želja nam je da ih u izravnom radu približimo reprezentaciji, sa druge strane Isto tako želimo zadržati visoku razinu igre, osvojiti vrlo važne bodove protiv Škotske. Hrvoje Milić iza sebe ima odličnu sezonu u dresu Istre 1961. Jedvaj se nametnuo igrama u dresu Dinama, Kovačić igra dobro u dresu Intera iz Milana. Primijetio sam da su mediji malo pratili kako Tomasov igra u Munchenu 1860. Mene zanima kako će on reagirati na lijevoj bočnoj strani. Imamo puno mladih, perspektivnih igrača. Sve ćemo ih pratiti.

Ibanez?

- U ovom trenutku ga ne vidim među kandidatima za lijevi bok.

Puno se pisalo o tome da li će Halilović zaigrati za Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu:

- Mislim da je bespredmetno više o tome pričati, sve je učinjeno da Halilović obuće dres hrvatske nogometne reprezentacije. Ako bude sve u redu nadam se vrlo brzo njegovom debi u A vrsti ali ne na način kako su neki mediji pisali, pojedinci razmišljali je. Prošao je sve uzrasne kategorije hrvatskih mlađih selekcija. Za njega je ovo vrlo kritično razdoblje i svi zajedno trebamo biti jako oprezni, pažljivi u njegovom daljnjem razvoju. On je veliki zalog za budućnost hrvatskog nogometa. Mislim da što ranijim involviranjem njegovog talenta na što veću razinu možemo u budućnosti ostvariti veliki dobitak za hrvatsku reprezentaciju. Dakako sve pod uvjetom da se bude pravilno razvijao, radio kao što radi i trenira do sada.

Na popisu nema napadača Ante Rebića:

- Rebić je zanimljiv igrač, no sa povratkom Perišića i Kranjčara nemam razloga sada na krilnoj poziciji raditi dodatni problem.

Vjerujem da već znate ili ste blizu rješenja tko bi trebao zamijeniti Ćorluku i Lovrena, te Modrića:

- Nedostajati će nam tri stožerna igrača, umjesto Ćorluke i Lovrena za ta mjesta konkuriraju Šimunić, Schildenfeld, te Maloča i Pavlović kao i Vida ali i malog Jedvaja koji bez obzira na godine može vrhunski odraditi stoperski posao. Njega želim posebice dobro upoznati kako bi procijenili trenutak kada ga može uključiti u A reprezentaciju.

Dvoboj sa Škotskom za Hrvatsku je vrlo važna dok gosti teško mogu popraviti loš položaj. Oni dolaze "odigrati" taj susret:

- Ne bih rekao tako. Pokušavam se staviti u kožu našeg suparnika. Skidanje skalp bilo kojem protivnika velika je stvar za novog škotskog izbornika. Ne može popraviti ništa u smislu plasmana za plasman na Svjetsko prvenstvo, no svaka pobjeda, svaki uspjeh za njega bi bio veliki dobitak. Nisam iznenađen da je krenuo u radikalni zaokret da je pozvao četri debitanta da je u reprezentaciju vratio neke igrače nisu bili sada uključeni ali su bili prije u reprezentativnom igračkom kadru. On očito planira ne biti samo pasivan sudionik preostalog dijela kvalifikacija, nego želi nekome nauditi. Neću dozvoliti da to budemo mi. Ako ne daj Bože primijetim opuštanje kod bilo kojeg igrača to ću odmah eliminirati. Susret protiv Škotske, odnosno pobjeda donose nam tri nova boda ali i donose nam mir tri naredna mjeseca do susreta protiv Srbije u Beogradu. Mi trebamo ugraditi sve kako bi osvojili tri boda protiv Škota.

Dvoboj sa Srbijom nameće kao možda najvažnija utakmica:

- Ne bih otišao toliko daleko. Sada razmišljam samo o Škotskoj tek nakon te utakmice razmišljati ćemo o sljedećem protivniku.

Reprezentativci čini se ne vole baš igrati prijateljske utakmice pa makar na drugoj strani bio Portugal:

- Trebamo mijenjati takve navike. Radimo vrlo ozbiljan posao. Vrlo brzo će doći ždrijeb za SP, a da bi imali dobru poziciju bili među onima najboljima, povlaštenima, sve utakmice trebamo dobivati, bez obzira na kvalitetu protivnika. Bit će se lijepo naći u onim povlaštenim skupinama.

Mišu Krstičevića bivšeg trenera Hajduka ste priključili u stručni stožer:

- On će od prvog dana biti sa nama na priprema, kao novi član stručnog stožera. Dao sam nalog da se pripremi ugovor koje bi trebao potpisati, zaključio je Štimac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.