Sajam trenerskih taština: Zašto je u Brazilu moguće da Scolari za pomoćnika uzme Parreiru?

Petak, 18. listopada 2013. 12:29 Napisao  I. V.

Niko Kovač kao trener nikada nije vodio ni jednu seniorsku momčad. Zar nije logično da mladi i neiskusni izbornik u odlučnom trenutku pred doigravanje u stručnom stožeru ima iskusne savjetnike?

Miroslav Ćiro Blažević nakon smjene Igora Štimca u svom je osebujnom stilu oštro kritizirao Zdravka Mamića, najmoćnijeg čovjeka u hrvatskom nogometu. Tvrdi Ćiro da iza izbora Davora Šukera, Igora Štimca, Nike Kovača i svih aktera u vrhušci HNS-a stoji Zdravko Mamić! I nije daleko od istine!

Ćirina kritika prožeta je osobnom frustracijom! Otkada se pojavio na listi bivših u Mamićevim planovima, dobio je udarac od kojega se njegova sujeta nikada neće oporaviti. Kaže Ćiro da je za njega moralo biti mjesta u reprezentaciji u ovako delikatnom trenutku. I opet nije daleko od istine!

Izbornik brazilske reprezentacije Felipe Scolari osvojio je titulu svjetskog prvaka 2002. godine. Nakon SP-a 2002. godine podnio je ostavku, a na mjesto izbornika vratio se 2012. godine umjesto Mano Menezesa. Brazilski savez povjerio je Scolariju osjetljivu zadaću pripreme reprezentacije za nastup na SP u svojoj zemlji. Scolari zna da će mu nacija odati poštovanje samo ako osvoji titulu svjetskog prvaka!

Čim je drugi put preuzeo reprezentaciju Scolari je stručni stožer počeo sastavljati od Carlosa Alberta Parreire, svjetskog prvaka iz 1994. godine. Parreira je postao tehnički direktor, jasno da je njegov utjecaj daleko veći od sporedne uloge savjetnika za tehničke detalje.

Izbornik Parreira svjetski prvak postao je 1994. godine uz pomoć asistenta Marija Zagala. A Zagalo je legenda brazilskog nogometa, dvaput je bio svjetski prvak kao igrač ('58, '62) i jednom kao izbornik ('70). Kada je Parreira drugi put postao izbornik brazilske reprezentacije prije SP-a 2006. godine, Zagalo je opet postao pomoćnik. U 75. godini života, fizički onemoćao zbog zdravstvenih problema, Zagalo je tijekom SP-a u Njemačkoj sjedio na klupi Brazila i pomagao Parreiri savjetima.

Malo je hrvatskih trenera sudjelovalo u završnicama velikih natjecanja (Blažević, Barić, Jozić, Kranjčar, Bilić /svi Hrvatska/, Ivanković/Iran). Trojica su bili uspješni u doigravanjima (Blažević, Barić, Bilić), trojica (Blažević, Barić, Jozić) su u najboljih savjetodavnim godinama, jer nemaju drugih ambicija.

Niko Kovač kao trener nikada nije vodio ni jednu seniorsku momčad. Zar nije logično da mladi i neiskusni izbornik u odlučnom trenutku pred doigravanje u stručnom stožeru ima iskusne savjetnike? Naravno da Kovač odlučuje s kim će se savjetovati i tko će uz njega sjediti na klupi, ali svaki put kada na brazilsku klupu zajedno sjednu Scolari i Perreira poruka naciji je jasna: reprezentacija je nacionalni interes koji nadilazi osobne taštine.

U povijesti HNS-a samo se jednom dogodilo da nacionalni interes prevlada nad sujetama. Tomislav Ivić 1994. godine postao je tehnički direktor reprezentacije koju je vodio Ćiro Blažević. Pokojni Ivić tada je imao otprilike sličnu ulogu kao Perreira danas u stožeru brazilske reprezentacije.

Kada se dogodilo da Ćiro zbog kazne ne smije voditi reprezentaciju u presudnoj utakmici, Ivić je jednom sjeo na klupu i u Palermu pobijedio (2:1) Italiju. Ćiro ni danas neće priznati da se reprezentacija plasirala na EP 1996. zahvaljujući Ivićevoj pobjedi!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.