Niko Kovač uoči Islanda: Bolje spavam nego kad smo bili u mladoj reprezentaciji

Utorak, 12. studenog 2013. 20:11 Napisao/la  SC

Mislim da smo 90 posto definirali sastav, što ne znači da se to ne može promijeniti. Nikome ne želim dati stopostotnu garanciju da će biti u ekipi, kaže Kovač

Niko Kovač tri dana pred prvu utakmicu protiv Islanda zna početni sastav

- Igračima još nisam rekao početnu postavu, iako su nešto doznali, no ima vremena do utakmice. Isprobavamo dvije varijante, mislim da smo 90 posto definirali sastav, što ne znači da se to ne može promijeniti. Nikome ne želim dati stopostotnu garanciju da će biti u ekipi, svi se trude, stvarno sam zadovoljan. Treninzi nisu toliko naporni fizički koliko su psihički, dečki moraju puno razmišljati i pratiti što radimo u taktičkom dijelu. Održali smo mnogo sastanaka, kazao sam im što tražim od njih, imam percepciju kako bi to trebalo izgledati što se tiče igrača, govori Kovač

Kovač neće djeluje kao izbornik koji će debitirati u odlučnim utakmicama:

- Nećete vjerovati, bolje spavam nego kad smo bili u mladoj reprezentaciji. Normalno da tenzije iz minute u minutu rastu, kad sletimo na Island situacija će se sigurno malo promijeniti. Bio bih robot da nemam osjećaje, rekao bih da je u pitanju pozitivna nervoza, kaže Kovač

Jedini upitnik visi nad glavom ozlijeđena Ivice Olića:

- Radio je u teretani, na biciklu, bilo je odlično, no to je jedno, drugo je trčanje, a treće duel. Zadovoljan sam s njegovim oporavkom, ali ne znam kako će biti. Subašićev gležanj je u redu... Svi putuju na Island jer tražimo zajedništvo, ali mi je želja i da dečki vide uživo kako oni igraju, da steknu bolji uvid pred uzvratnu utakmicu. Imamo mnogo žutih kartona, zato svi moraju biti upućeni u suparnika, sustav i stil igre, ne znamo tko će smjeti istrčati u Zagrebu, naglašava Kovač.

Utakmicu u Zagrebu u slučaju kartona u Rejkjaivku ne bi smjeli igrati Modrić, Mandžukić, Ćorluka, Eduardo, Kranjčar, Schildenfeld, Rakitić, Vrsaljko, Jelavić i Kovačić.

- Ne znam jesmo li ikad imali toliko kartona, no u Rejkjaviku ne možemo igrati košarku. To neće utjecati na moj izbor momčadi, moramo igrati nogomet, nužno je da ulazimo u duele, ne glupo, ali muški, ako je neophodno napraviti prekršaj i dobiti žuti karton, onda ga treba napraviti. Dakako, ne smijemo ih dobivati nepotrebno. Zato smo pozvali 25 igrača, koji mogu nastupiti u prvoj ili drugoj utakmici, konstatirao je Kovač, koji priprema više varijanti jer ne bi čudilo da zatrebaju alternativna rješenja u utorak, smatra Kovač.

Poziv Pranjiću izbornik ovako objašnjava:

- Pranjić je pozvan zato što je kvalitetan, bio je u velikom klubu, sada opet igra, u stanju je odgovoriti na više pozicija. Za njega dobro znam što može i zna. Vidjet ćemo gdje će nam biti potreban. Šimunić kao lijevi branič? Joe je to igrao, ali isto vrijedi za Ćorluku, Lovrena, Pranjića... imamo više izbora.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.