Zlatko Dalić: Nakon svega što je napravio, Modriću je najvažnija reprezentacija!

Ponedjeljak, 30. svibnja 2022. 11:53 Napisao/la  SC

Do svjetskog prvenstva ostalo je šest mjeseci i puno će se toga promijeniti. Međutim, ako gledamo aktualnu situaciju, osim Perišića svi su spremni, kaže izbornik

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

HNS je objavio izjave Zlatka Dalića na konferenciji za medije uoči okupljanja pred prve utakmice nove sezone u Ligi nacija:

Vatreni će u predstojećem razdoblju igrati protiv Austrije (3. lipnja, Osijek), Francuske (6. lipnja, Split), Danske (10. lipnja, Kopenhagen) i opet protiv Francuske (13. lipnja, St. Denis).

- Najprije želim čestitati Dan državnosti svim hrvatskim građanima i Luki Modriću na petoj Ligi prvaka. To je nešto uistinu sjajno, deset godina zaredom imamo pobjednika Lige prvaka, što je fantastično za naš nogomet. Čestitke Hajduku na osvajanju Kupa i reprezentativcima koji su osvojili trofeje u svojim klubovima”, rekao je u uvodu Zlatko Dalić, a onda otkrio promjene u igračkom kadru:

- Od prvotnog popisa otpao je Perišić zbog ozljede. Jako mi je žao zbog toga jer je bio u najboljoj formi od svih reprezentativaca, sad je najvažnije da zaliječi ozljedu i bude spreman za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Imamo problem s Musom koji je bolestan i mislim da će i on otpasti, teško je očekivati da će doći na okupljanje. Livaja je također bolestan, tijekom dana ćemo znati njegovo stanje. U novim okolnostima aktivirali smo pretpoziv i pozvali Ivanušeca.

Vatrene u jedanaest dana čekaju četiri vrlo zahtjevne utakmice.

- Želimo isprobati sve igrače koje smo pozvali, cilj nam je postići dobar rezultat i izvući određene pouke i zaključke. Problem je što su neki igrači po završetku klupske sezone, a prije okupljanja, tjedan dana bili na odmoru. Do svjetskog prvenstva ostalo je šest mjeseci i puno će se toga promijeniti. Međutim, ako gledamo aktualnu situaciju, osim Perišića svi su spremni. Kvaliteta naših igrača je neupitna, a dobra je stvar što uz okosnicu, koju čine stariji igrači, imamo i velik broj kvalitetnih mladih igrača koji dolaze. Nadam se da će oni igrači koji imaju problema riješiti svoju situaciju.

Velika stvar je činjenica da će se kapetan Luka Modrić uskoro priključiti Vatrenima.

- Modrić dolazi sutra ili prekosutra, sam je izrazio tu želju. Nakon svega što je napravio, njemu je najvažnija reprezentacija. To mora biti primjer svima ostalima. Bit će na treningu s nama i u konkurenciji za utakmicu u Osijeku i u Parizu, igrat će protiv Austrije, ali vidjet ćemo koliko. Ne znam hoćemo li zvati još koga, pratit ćemo situaciju. Sustav? Nastojat ćemo koristiti sustave 4-3-3 i 4-2-3-1, moramo u prve dvije utakmice biti maksimalno dobri i kvalitetni. Ako mlada U-21 reprezentacija riješi sve u Norveškoj, htjeli bismo da nam se priključe mladi reprezentativci.

Iako je bio prilično uspješan u prognozama kad je u pitanju broj osvojenih bodova u natjecateljskim ciklusima njegove momčadi, izbornik Dalić nije se želio baviti kalkulacijama uoči nove sezone u Ligi nacija.

- Ne bih govorio o bodovima, bitna je svaka utakmica, idemo na sve pobjede, to je u našem mentalitetu. Cilj je da ostanemo u elitnoj skupini, ali zašto ne napraviti nešto više. Mislim da imamo kvalitetu za to. Želim da imamo točan uvid u stanje i formu igrača, to je, uz rezultat, naš prvi cilj. Motivacija? Motiv se zna čim si odjenuo hrvatski dres. To je najveći motiv i nikoga ne treba posebno motivirati. Četiri utakmice u jedanaest dana je previše, igrači su iscrpljeni. Razumijem i ono što će biti na treninzima, moramo dobro balansirati, da ne bude ozljeda. Raduju me puni stadioni u Osijeku i Splitu, ali morat ćemo raditi puno matematike oko igrača, zaključio je izbornik.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.