Lars Lagerback: Imamo puno iskustva u utakmicama protiv novih trenera!

Utorak, 12. studenog 2013. 13:02 Napisao/la  SC

Nakon Slovenije, Norveške i Cipra, Hrvatska je četvrta reprezentacija koja je promijenila trenera u ovim kvalifikacijama, kaže Lagerback

Lars Lagerback spada među najpodcjenjenije europske trenere, vjerojatno zbog svoje samozatajnosti. Švedski stručnjak u 15 posljednjih godina pet puta odveo je švedsku reprezentaciju u završnice velikih natjecanja, na klupi Nigerije zamalo je ušao u drugi krug natjecanja na SP 2010. godine. Kada je prihvatio ponudu islandskog saveza u listopadu 2010. godine, Island je bio niže rangiran od Lihtenštajna. Nikome nije bilo jasno zašto se cijenjeni stručnjak odlučio za mali savez iz države s nešto manje od 350.000 stanovnika.

- Nismo baš najbogatiji savez, ali nema pritužbi među igračima. Primjerice, jednom smo morali čekati šest sati na let, nitko od igrača se nije žalio. Putovali smo redovnom linijom na Cipar, kaže Lagerback.

Tri godine kasnije, mala državica koja je poznata po ribolovu i vulkanima, postala je nogometne velesila. Island u doigravanju ima šansu otići an SP 2014. godine:

- Kada sam preuzeo ovaj posao, pred mene nitko nije postavio nikakve ciljeve, a kamo li da je netko tražio da uđemo u dodatne kvalifikacije za SP. Međutim, nikada ne bih prihvatio ovaj posao da nisam vjerovao da možemo ostvariti nešto ovakvo. Preuzeo sam posao jer sam uvidio da imam vrlo zanimljivu skupinu igrača, posebno u generaciji U-21 koja je igrala finale 2011. godine. Ti igrači imaju veliki prostor za napreda, kaže Lagerback.

Island je završio na drugom mjestu u skupini sa Švicarskom, Slovenijom, Norveškom, Albanijom i Ciprom. Zadnja prepreka na putu za Brazil je Hrvatska:

- Naravno da ćemo biti razočarani ako ne odemo u Brazil kada smo već došli tako blizu. Ja sam uvjeren da smo u win-win situaciji. Objektivno, nitko nije očekivao da ćemo dogurati ovako daleko u kvalifikacijama, govori Lagerback

Nakon što je otišao iz Švedske, Lagerback je kao izbornik Nigerije najviše naučio o ograničavajućim faktorima uspjeha.

- Najveće razlike su izvan terena. Kada dođete u novu zemlju, morate naučiti što više o toj zemlji i kulturi prije nego što počnete raditi. Nigerijci su bili vrlo profesionalni na terenu i sasvim drugačiji izvan terena. Morao sam se prilagoditi, oni ne vole kada su javno kritizirani, kazuje Lagerback, koji tvrdi da nema tajne uspjeha:

- Morate imate jasnu ideju kako igrati. Počev od najboljih momčadi na svijetu, Španjolske i Barcelone, vidjet ćete da uvijek postoji jasna ideja o igri. Ako se toga ne pridržavate, teško možete uspjeti, smatra Lagerback.

Islandski izbornik o hrvatskoj reprezentaciji zna sve, a poznaje i Niku Kovača. Lagerback je predavao na trenerskom seminaru koji je pohađao Kovač:

- Vrlo je teško predvidjeti kako će se promjena trenera odraziti na momčad, ali imamo puno iskustva u utakmicama protiv novih trenera. Nakon Slovenije, Norveške i Cipra, Hrvatska je četvrta reprezentacija koja je promijenila trenera u ovim kvalifikacijama. Ono što sam čuo, mislim da atmosfera u hrvatskoj momčadi nije najbolja što je vidjelo u zadnjim utakmicama, posebice protiv Škotske. Zato će promjena trenera vjerojatno djelovati kao psihološki stimulans. Poznajem Kovača, ali mislim da trenersko znanje ne može biti od prevelike koristi u situaciji kada imaš na raspolaganju tri, četiri treninga prije utakmice. Kovač ne može učiniti nešto posebno u ovom kratkom razdoblju, zaključuje Lagerback.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.