KVALIFIKACIJE ZA SP

Hrvatska osvojila bod u Beogradu

Petak, 06. rujna 2013. 20:38 Napisao/la  SC

Skupina A, 8. kolo: Srbija - Hrvatska 1:1 (Mitrović 66'/Mandžukić 53'). Matić (75) i Šimunić (79) pocrvenjeli

Kvalifikacije za SP, Skupina A, 8. kolo

SRBIJA – HRVATSKA 1:1

Stadion Crvene zvezde. Gledatelja: 30.000

Sudac: Felix Brych (Njemačka)

Strijelac: 0:1 Mandžukić (53), 1:1 Mitrović (66)

Žuti kartoni: Mitrović, Tošić, Fejsa, Matić (Srbija), Eduardo, Vukojević, Srna (Hrvatska)

Crveni karton: Matić (75, drugi žuti karton), Šimunić (79, grubi prekršaj)

SRBIJA: Stojković, Ivanković, Subotić, Nastasić, Kolarov, Fejsa, Matić, Marković (79 Petrović), Đuričić (57 Sulejmani), Tošić (57 Tadić), Mitrović

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Šimunić, Ćorluka, Lovren, Modrić, Vukojević, Rakitić (76 Jelavić), Eduardo (63 Kovačić), Olić (57 Perišić), Mandžukić

 

Hrvatska reprezentacija osvojila je bod u utakmici protiv Srbije u Beogradu. Rezultat 1:1 ne može se svrstati među neuspjehe, a slabija igra brzo će se zaboraviti. Varljivi dojam da se u završnici moglo ostvariti više od boda anulira podsjećanje na izrazito slabo odigrano prvo poluvrijeme.

Igor Štimac počeo je utakmicu protiv Srbije u izrazito napadačkoj formaciji, a hrvatska reprezentacija praktično nije prešla preko centra tijekom cijelog prvoga poluvremena. Preciznije, u 30. minuti Srna je došao u priliku za ubačaj s desnoga boka, Olić nije dobro zahvatio loptu glavom i to je bilo sve od napadačke igre.

Hrvatska reprezentacija odavno nije odigrala podređeniju ulogu tijekom jednog poluvremena. Cijela igra svela se na puko nabijanje lopte pred naletima rastrčanih srpskih igrača. Uz nekoliko paničnih reakcija, hrvatska obrana uspjela je sačuvati mrežu, odolijevajući stalnom pritisku.

Utakmica sa svih deset igrača iza lopte, koji nisu znali što učiniti s loptom kada bi je imali u nogama, sigurno nije bila zamisao Igora Štimca. Srbi su jednostavno bili brži, agresivniji i čvršći u duelima, ni jedan igrač u kockastom nije mogao zadržati loptu više od dvije, tri sekunde. Čak ni Luka Modrić!

Rezultat je zapravo bio vrlo povoljan s obzirom na prikazano. Srbija je najveću priliku propustila u 6. minuti, kada je Mitrović pogodio desnu vratnicu nakon što je primio prizemnu loptu nakon ubačaja iz kuta. Tošićev udarac (17) i Nastastićev pokušaj glavom (27) nakon ubačaja bile su najizglednije prilike.

Odigrali su srpski igrači nekoliko znalački povezanih akcija kojima je nedostajala završnica, što nije bila zasluga dobre igre hrvatske obrane nego nedostatka kvalitete u domaćim redovima.

Ništa izbornik Igor Štimac nije mijenjao u sastavu početkom drugoga dijela. Promijenio se pristup, pa su hrvatski igrači počeli drugačije ulaziti u duele o obama smjerovima. Igra je odmah počela dobivati nekakve konture. Ništa posebno, ali u odnosu na prvo poluvrijeme i dva su povezana dodavanja izgledali kao tika-taka. I onda je sjevnula ubojita kontra.

U 53. minuti Srna je sjajno prigrao Marija Madžukića, koji je dočekao svoj trenutak. Izbjegao je Mandžukić pažnji jedne od najboljih zadnjih linija na svijetu, primio izvanrednu Srninu loptu, sam krenuo prema Stojkoviću, koji nije imao šanse u sučeljavanju s ponajboljih europskim napadačem - 0:1.

Hrvatski pogodak poremetio je stabilnost u srspkoj momčadi, koja je se desetak minuta tražila. Izgledalo je kao da će Hrvatska nametnuti svoj način igre, ali se već prvi prekid pokazao kobnim.

U 66. minuti Sulejmani je "kontranogom" izveo slodobni udarac s desnog boka, Mitrović je nadskočio Ćorluku i sjajnim udarcem glavom u ravni prve vratnice skrenuo loptu u daljnji kut - 1:1.

Razdoblje uravnotežene igre prekinuo je najboljih srpski igrač Matić, koji je u kratkom razdoblju zaradio dva žuta kartona. Štimac je odmah u igru poslao Jelavića i krenuo po pobjedu da bi Šimunić u 79.  minuti izrazito grubim prekršajem  nad Sulejmanijem uskratio kockastima prednost igrača više. Šimunić je isključen, snage su izjednačene, utakmica je ušla u završnicu bez previše poduzetnosti i ideje.

U 85. minuti Mitrović je na glavi imao meč-loptu, ubačaj s lijevog boka ne odveć jakim trzajem poslao je ravno u Pletikosu.

Hrvatska prije i poslije Mandžukićeva pogotka nije uputila ni jedan udarac u okvir srpskih vratiju, što je bilo dovoljno za bod.  Je li to odlika kvalitetnih momčadi ili odraz nemoći neka odluče stručnjaci.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.