HRVATSKA U BRAZILU

Hrvatska odigrala fantastično protiv Islanda

Utorak, 19. studenog 2013. 19:58 Napisao/la  SC

Uzvratna utakmica doigravanja: Hrvatska - Island 2:0. Mandžukić zabio u 27, pocrvenio u 38. minuti

Uzvratna utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na SP 2014

HRVATSKA – ISLAND 2:0 (0:0, prva utakmica)

Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 25.000

Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska)

Strijelac: 1:0 Mandžukić (27), 2:0 Srna (47)

Žuti kartoni: Olić, Šimunić (Hrvatska), R. Sigurdsson, Hallfredsson (Island)

Crveni karton: Mandžukić (38, opasna igra)

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunović, Pranjić, Modrić (89 Lovren), Rakitić, Kovačić (74 Rebić), Perišić, Olić (80 Jelavić), Mandžukić

ISLAND: Halldórsson, Saevarsson, R. Sigursson, Arnason, A. Skulason, Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (72 Hallfredsson), Bjarnason, Gudjohnsen (64 Gislason), Finnbogason

Hrvatska reprezentacija plasirala se u Brazil! U fantasičnom izdanju protiv Islanda, nogometna reprezentacija oduševila je navijače na maksimirskim trbinama i nakon dužega razdoblja razgalila cijelu naciju. Takav pristup i nastup nije viđen godinama! Bez obzira što reprezentacija Islanda objektivno nije na istoj kvalitativnoj razini, impresivan je način na koji je hrvatska reprezentacija eliminirala protivnika iako je skoro sat vremena igrala s igračem manje,

 Odavno reprezentacija nije tako dobro izgledala u jednoj natjecateljskoj utakmici! U igri na postavljenu islandsku obranu izuzetno motivirana, agresivna i čvrsta hrvatska momčad stekla je apsolutnu premoć u svemu što donosi prevagu u nogometu. Islanđani više od pola sata nisu praktično prešli preko centra igrališta, tzv. kontinuirani napad s pet, šest hrvatskih igrača u završnici morao je poremetiti raspored u zbijenoj islandskoj obrani. 

U 27. minuti Rakitić je ubacio zdesna, a Perišić nespretno zahvatio loptu u ravni prve vratnice. Lopta je neočekivano skrenula putanju prema drugoj vratnici, gdje je Mandžukić instiktivno osvanuo sam i mirno plasirao loptu u nezaštićenu mrežu - 1:0.

Zanos zbog vodećeg pogotka i nadmoći nije dugo trajao. U 38. minuti Mandžukić je na sredini igrališta neoprezno podignuo nogu i opasno naletio na Gudmundssona, sudac Kuipers opravdano je pokazao crveni karton najboljem hrvatskom napadaču. 

 Do Mandžukićeva isključenja naša je reprzentacija stvorila nekoliko izglednih prilika. Srna (22) je sjajno odapeo iz slobodnog udarca s 20 metara, vratar Halldórsson umješno je reagirao. U 36. Mandžukić je glavom umalo iznenadio Halldórssona, prilike su još imali Kovačić (1), Mandžukić (22), Olić (30)...  Islanđani su jedino imali priliku gledati što se zbiva oko njihova kaznenog prostora.

Bojazan da će desetorica hrvatskih igrača imati problema protiv Islanda otklonio je Srna u 47. minuti. Kovačić je u tehnički perfektnom prodoru dijagonalno nanizao četvoricu islandskih igrača i onda mirno položio loptu Srni na desnoj strani. Kapetan je odapeo ne odveć jako iz zatvorene pozicije, Halldórsson je loše reagirao, lopta je odskočila ispred islandskog vratara i završila put u mreži za delirij na tribinama - 2:0.

 Do kraja utakmice naša je momčad fizički djelovala kao da je u transu. Zatvorena formacija desetak se puta tako moćno i znalački otvorila da Island može biti puno zadovoljniji rezultatom. Predvođeni izvanrednim Lukom Modrićem, koji je odigrao najbolju utakmicu u kockastom dresu, naša je momčad praktično u svakom kontranapadu bila nadomak pogotku. 

Prilike Kovačića (58), Olića (59), Perišića (64), Pranjića (76) i Rebića (90+2) spadaju u stopostotne, u svima je vratar Halldórsson imao zadnju riječ. Dvije prilike treba izdvojiti: Olićev (59) fantastičan udarac u padu, kada je lopta udarila prvo u gredu, a onda u leđa sretnom vrataru Halldórssonu. U 58. minuti Kovačić je izveo potez utakmice, majstorski je prošao nekoliko igrača u okomitom driblingu a'la Messi, izašao sam pred Halldórssona, koji je spretno nogom skrenuo loptu u korner.

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.