KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

Hrvatska lako pobijedila Wales

Utorak, 16. listopada 2012. 21:44 Napisao/la  SC

Skupina A, 4. kolo: Hrvatska - Wales 2:0. Hrvatska je dominirala u svim segmentima igre

Skupina A - 4. kolo

HRVATSKA – WALES 2:0

Gradski vrt u Osijeku. Gledatelja: 30.000

Sudac: Alexandru Tudor (Rumunjska)

Strijelac: 1:0 Mandžukić (27), 2:0 Eduardo (58)

Žuti kartoni: Lovren (25), Gunter (52)

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Lovren (46 Schildenfeld), Šimunić, Strinić, Badelj, Rakitić, Modrić, Perišić (85 Vida), Mandžukić, Eduardo (78 Kranjčar)

WALES: Price, Gunter, Blake, Williams, B. Davies, Allen, Vaughan, Ledley (83 Robson-Kanu), King (73 Vokes), Bale, Morison (61 Church)

 

Hrvatska reprezentacija ostvarila je protiv Walesu novu pobjedu kojom je definitivno preuzela ulogu najvećeg favorita u skupini. Ne zbog pobjede nego zbog načina na koji je pobijedila! Dupkom puni Gradski vrt u Osijeku uživo je svjedočio najboljoj igri hrvatske reprezentacije u mandatu Igora Štimca! Brzi protok lopte, plitka formacija i brza, okomita transformacija oduzeli su utakmici natjecateljski naboj. Wales jednostavno nije bio dostoja protivnik.

Hrvatska je dominirala u svim segmentima igre, jedino je nedostajalo više koncentracije u završnici nekoliko obećavajućih i osmišljenih akcija. Natopljen travnjak koji su vrijedni domaćini cijeli dan pokušavali dovesti u red, svakako je otežavao igru tehnički nadmoćnijoj hrvatskoj reprezentaciji. Nekoliko tehničkih minijatura u kaznenom prostoru gostiju zbog terena nisu dovedena do savršenstva.

U prvom dijelu naglašena premoć na kraju je nagrađena pogotkom koji je postigao uporni Mario Mandžukić nakon povezanih pogrešaka kapetana Williamsa i vratara Pricea. Prvi je kratko vratio loptu po raskvašenom terenu, a drugi panično napucao natrčalog Mandžukića kojemu se lopta sretno odbila iza Priceovih leđa. Mandžukić je u 27. minuti zatresao nebranjenu mrežu – 1:0.

Obrana Walesa stalno je igrala pod snažnim pritiskom organiziranih napada po bokovima i sredini. Najbolje prilike propustio je Eduardo, koji je u 31. minuti nespremno skočio i glavom promašio loptu na precizan Strinićev ubačaj slijeva. U 39. minuti Srna je ubacio oštru i prizemnu loptu zdesna, Perišić je udario po lopti koja je zapela u bloku i odbila se do Eduarda, koji dvaput udara po lopti. Prvo je napucao blok, a drugi put je Price obranio.

Iz mnoštva (polu)prilika treba izdvojiti Badeljov udarac volejom s 20 metara ravno u Pricea, te Perišićev udarac u 36. minuti koji je opet završio u bloku.

Najvažnije je ipak istaknuti da je praktično svaka akcija kockastih imala smisla, da su rastrčani Mandžukić, raspoloženi Modrić i permanentno opasni Eduardo davali ton igri u kojoj su hrvatski navijači jednostavno mogli opušteno uživati.

Ništa se u pristupu nije promijenilo u drugom dijelu, jedino što je ozlijeđeni Lovren morao ostati u svlačionici. Rastrčana hrvatska momčad nastavila je dominirati na svakom dijelu terena, plitka i elastična formacija nije gostima nudila prostora za kontranapade.

Dvadesetak minuta trajao je snažni presing na velšku obranu kroz posjed lopte, svašta se u kaznenom prostoru gostiju događalo. Pokušaji Perišića (46) i Eduarda (56) u nekim drugim uvjetima igre mogli bi se nazvati izglednim prilikama, ali u ovako nadahnutoj igri neiskorištenom prilikom može se nazvati ono što je Mandžukić propustio u 57. minuti. Dugački i okomiti Srnin ubačaj idealno je Mandžukić primio na prsa i sam otrčao prema Priceu, koji je hrvatskom napadaču uspio smanjiti kut i obraniti.

Minutu kasnije napokon pogodak! Na ubačaj zdesna visoko je skočio Perišić i udarcem glavom naciljao Pricea, koji je loptu odbio točno na Eduardovu nogu. Hrvatski Brazilac u 58. minuti iz blizine pogađa za 2:0 i erupciju oduševljenja na tribinama.

Desetak minuta trajala je kratka stvaralačka pauza koju je umalo prekinuo King. U 68. minuti na ubačaj iz kuta King je neobjašnjivo ostao sam na pet metara, ali je udarac glavom na gol-crti obranio Stipe Pletiosa. U prvoj  intervenciji na utakmici za najvišu ocjenu!

U preostalih dvadesetak minuta Velšani su opet proživljavali teške trenutke u svom kaznenom prostoru, dva pogotka razlike ni izbliza nije bio realan odraz odnosa snaga na blatnjavu terenu. Iz pet, šest obećavajućih situacija izdvajaju se dvije prilike. Eudardo je u 74. minuti udarcem glavom natjerao Pricea na instiktivnu obranu, lopta je udarila u gredu, odbila se do Mandžukića koji loptom gađa po velškim nogama. U 76. minuti na Perišićev ubačaj slijeva Mandžukić glavom gađa ravno u Pricea, daleko najboljeg igrača gostiju.

Da netko slučajno ne pomisli da je Gareth Bale ostao kod kuće, u 88. minuti u Osijeku se pojavio velški napadač koji je pretrčao nekoliko hrvatskih braniča u svom stilu, izašao na čistinu na lijevoj strani kaznenog prostora i snažno udario po lopti. Pletikosa je opet bio spreman, obranio je Baleov udarac i najavio zasluženo slavlje. 

 Fotogalerija PIXSELL

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.