KVALIFIKACIJE ZA SP 2014.

Hrvatska prvi put pobijedila u Skoplju

Petak, 12. listopada 2012. 22:27 Napisao/la  SC

Skupna A, 3. kolo: Makedonija - Hrvatska 1:2. Rakitićeva majstorija donijela trobod

Skupina A – 3. kolo

MAKEDONIJA – HRVATSKA 1:2

Arena Filip II Makedonski. Gledatelja: 30.000

Sudac: Peter Rasmunssen (Danska)

Žuti kartoni: Ristić (8), Srna (64), Vukojević (70), Modrić (74), Pandev (90)

Strijelci: 1:0 Ibraimi (16), 1:1 Ćorluka (32), 1:2 Rakitić (60)

MAKEDONIJA: Bogatinov, Georgievski, Popov (82 Hasani), Noveski, Šikov (75 Grnčarov), Tričkovski, Šumulikoski (54 Gligorov), Ristić, Pandev, Demiri, Ibraimi

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Šimunić, Ćorluka, Strinić, Vukojević, Strinić, Modrić (84 Badelj), Perišić, Mandžukić (72 Kalinić), Jelavić (64 Sammir)

Hrvatska reprezentacija ostvarila je značajnu pobjedu na gostovanju u Skoplju, dvama pogocima nakon prekida osvojena su tri velika boda na terenu gdje Hrvatska nikada nije pobijedila. Hrvatska je osvojila tri boda, a Igor Štimac doživio sastifakciju za sve sumnje u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

Početno ispitivanje snaga brzo je okončano vodećim pogotkom domaćina. U 16. minuti Pandev se izborio za loptu u duelu s Vukojevićem, lopta se odbila do Šumulikoskog koji iz prve proigrao Ibraimija, makedonski napadač u primanju se oslobodio Strinića i došao u čistu poziciju za udarac s 15 metara po kojemu je lopta završila u mreži uz desnu vratnicu – 1:0.

Od toga trenutka Makedonci su prepustili loptu individualno boljoj hrvatskoj reprezentaciji, prevlast u posjedu lopte kockasti nisu iskoristili na svrsishodan način do 32. minute. Nije igra naše reprezentacije bila toliko djelotvorna da se Makedonci osjećali ugroženima, ali se u svakoj hrvatskoj akciji uočavala razlika u kvaliteti.

Prije izjednačenja dogodile su se dvije prilike: U 25. minuti Jelavić je zamalo promašio mrežu udarcem glavom nakon Rakitićeva ubačaja iz kuta, a u 31. minuti na ubačaj su zakasnili glavom Perišić i uklizavanjem Rakitić.

I onda pogodak! U 32. minuti Rakitić je ubacio iz kuta, makedonska obrana katastrofalno je pogriješila, Ćorluka je nogom primio loptu u ravni druge vratnice i mirnim udarcem zatresao mrežu – 1:1.

Kao i na početku susreta, utakmica se lomila petnaestak minuta početkom drugog dijela. Nešto konkretnija igra kockastih nije bilo jamstvo da se iz neke kontre ne može dogoditi makedonski pogodak. Izrazitih prilika nije bilo sve do pogotka koji je malo remek-djelo najboljeg igrača utakmice Ivana Rakitića.

U 60. minuti Rakitić je uspio ono što nije uspio u prvom poluvremenu. Iz slobodnoga udarca iskosa s 40 metara Rakitić je osjetio da će Bogatinov izaći u prazan prostor, preciznim i odmjerenim udarcem loptu je u luku poslao preko istrčalog makedonskog vratara - 0:1. Riječju, majstorija!

Do zadnjih desetak minuta naša je reprezentacija mirno kontrolirala rezultat, u 77. minuti Kalinić je propustio riješiti sve dileme. Rakitić je donio loptu do zone udarca i onda sjajno na lijevoj strani proigrao Kalinića, koji je ostao sam na 15 metara od Bogatinova. Nije bio precizan, lopta je prošla uz lijevu vratnicu.

Tada je počelo razdoblje neizvjesnosti. Makedonci su krenuli odlučnije i nekoliko puta našu obranu dotjerali do Pletikose. Srećom, iz dvije, tri gužve lopta je izašla iz kaznenog prostora bez posljedica za našeg vratara.

U 86. (Perišić) i 90. (Badelj) minuti mogli su prikratiti muke oko iščekivanja zadnjeg sučevog zvižduka, obojica na isti način nisu dobro zahvatili loptu praktično u istoj poziciji pred Bogatinovom. U 4. minuti sudačke nadoknade Srna je slobodnog udarca pogodio desnu vratnicu udarcem koji je po pripremi i izvedbi dosta sličio pobjedonosnom Rakitićevu pogotku.

Fotogalerija Sanjin Strukić/PIXSELL

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.